Ρωσία: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ για τον θάνατο του Alexei Navalny

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απογοήτευσή της για τον θάνατο του ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, την τελική ευθύνη για τον οποίο φέρουν ο Πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές αρχές. Σήμερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εκφράσαμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς τη σύζυγό του Yulia Navalnaya, προς τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και προς όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του για το καλό της χώρας τους.

Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς διεθνούς έρευνας σχετικά με τις περιστάσεις του αιφνίδιου θανάτου του. Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υποχρεώσει, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της, την πολιτική ηγεσία και τις αρχές της Ρωσίας να λογοδοτήσουν και θα επιβάλει την καταβολή περαιτέρω οικονομικού κόστους για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων.

Σε όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Alexei Navalny. Στη Ρωσία, οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν να γίνει το ίδιο κατά τόπους και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Πρέπει να ελευθερωθούν αμέσως.

Ο κ. Navalny, επιδεικνύοντας γενναιότητα, επέστρεψε στη Ρωσία μετά από την απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα «Novichok» ο οποίος είναι απαγορευμένος βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, της οποίας η Ρωσική Ομοσπονδία είναι συμβαλλόμενο κράτος. Εξέτιε αρκετές ποινές που επιβλήθηκαν με πολιτικά υποκινούμενες καταδικαστικές αποφάσεις σε ένα αυστηρό σωφρονιστικό ίδρυμα στη Σιβηρία, όπου μεταφέρθηκε με σκοπό την απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πρόσβαση της οικογένειάς του στο πρόσωπο του ήταν περιορισμένη. Οι δικηγόροι του δέχονται παρενόχληση, τρεις μάλιστα από αυτούς τελούν υπό προσωρινή κράτηση από τον Οκτώβριο του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επανειλημμένα καταδικάσει απερίφραστα τη δηλητηρίασή του και όλες τις πολιτικά υποκινούμενες καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί εναντίον του για τις νόμιμες πολιτικές του δραστηριότητες και για τις δραστηριότητές του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Είχε καλέσει επανειλημμένα τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία του, μεταξύ άλλων προσεγγίζοντας τις αρχές της Μόσχας, χωρίς, ωστόσο, κάποιο αποτέλεσμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο κ. Navalny επέδειξε απίστευτο θάρρος, αφοσίωση στη χώρα του και στους συμπολίτες του, καθώς και αποφασιστικότητα μέσω του έργου του για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ολόκληρη τη Ρωσία. Το μήνυμα αυτό προσέλκυσε πολύ κόσμο από όλη τη χώρα. Για τον λόγο αυτό προκαλούσε φόβο στον Πούτιν και το καθεστώς του, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των ρωσικών προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο.

Ο απροσδόκητος και συγκλονιστικός θάνατος του κ. Navalny αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους λοιπούς πολιτικούς κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων των Yuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Alexei Gorinov, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Skochilenko και Ivan Safronov.

 

19.2.2024