Ρωσία: δύο χρόνια μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή και τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ υιοθετεί το 13ο πακέτο ατομικών και οικονομικών κυρώσεων

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα – ενόψει του δεύτερου έτους από την έναρξη της ολικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια δέκατη τρίτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος του Πούτιν, εκείνων που ευθύνονται για τη διαιώνιση του παράνομου, απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου και αυτοί που το υποστηρίζουν σημαντικά.

Καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ολική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία. Σήμερα, εντείνουμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και εκείνους που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της.
Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Μεμονωμένες καταχωρίσεις

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες λίστες που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν κυρίως τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και τα συνδεόμενα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων της ΛΔΚ στη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος , τοπικούς πολιτικούς και άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση Ουκρανών παιδιά .

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για περισσότερα από 2000 άτομα και οντότητες συνολικά.

Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Το Συμβούλιο πρόσθεσε 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης , καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών, άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικά εξαρτήματα για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τη λίστα των περιορισμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας στοιχεία για την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδίως στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων , όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδερο και ατσάλι

Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν κατάλογο χωρών εταίρων που εφαρμόζουν μια σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και μια σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις που αφορούν τόσο τις οικονομικές όσο και τις ατομικές κυρώσεις έχουν πλέον δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (δείτε τους παρακάτω συνδέσμους).

Ιστορικό

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία επανέλαβε την αποφασιστική του καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το εγγενές δικαίωμά της αυτοάμυνας έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο πρέπει να αποδυναμωθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων και μέσω της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της καταστρατήγησης τους, ειδικά για αγαθά υψηλού κινδύνου, σε στενή συνεργασία με εταίρους και συμμάχους.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση και κανονισμό που διευκρινίζει τις υποχρεώσεις των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων (CSD) που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) που έχουν ακινητοποιηθεί ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

24.2.2024