Ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας: Το Συμβούλιο προσθέτει 1 άτομο και 1 οντότητα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά ενός ατόμου και μιας οντότητας που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν την εταιρεία PJSC Alrosa και   τον διευθύνοντα σύμβουλό της Pavel Alekseevich Marinychev . Η PJSC Alrosa είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο , που ανήκει στο ρωσικό κράτος και αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ρωσικής παραγωγής διαμαντιών , και η εταιρεία αποτελεί σημαντικό μέρος ενός οικονομικού τομέα που παρέχει σημαντικά έσοδα στην κυβέρνηση της Η ρωσική ομοσπονδία.

Αυτές οι ονομασίες συμπληρώνουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών που περιλαμβάνεται στο 12ο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων που εγκρίθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023 εν όψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών είναι μέρος μιας  προσπάθειας της G7  να αναπτύξει μια  διεθνώς συντονισμένη απαγόρευση διαμαντιών  που στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία από αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για σχεδόν  1.950 άτομα και οντότητες συνολικά . Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε  δέσμευση περιουσιακών στοιχείων  και  απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια  σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε  ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων του εισηγμένου ατόμου και οντότητας, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ιστορικό

Στα συμπεράσματά του της 14ης-15ης Δεκεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστική του καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του και το εγγενές του δικαίωμα αυτοάμυνας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί και χαιρέτισε την έγκριση της 12ης δέσμης κυρώσεων.

3.1.2023