Μια εμπειρία που έφερε τους νέους της Περιφέρειας στο κέντρο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν η επίσκεψη των μαθητών από το Γυμνάσιο–Λύκειο Ραπτοπούλου Αγράφων και το Γυμνάσιο–Λύκειο Οινουσσών, καθώς και η ειδική τηλεοπτική εκδήλωση με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης» του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάκη Αρναούτογλου στο στούντιο AGORA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στόχος της πρωτοβουλίας του κ. Αρναούτογλου ήταν να φέρει τους νέους από ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας σε άμεση επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές που διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.
Στην εκπομπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στους μαθητές, με απλό και κατανοητό τρόπο, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας πώς λαμβάνονται οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τόνισε ότι η νέα γενιά, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και στη συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μακριά, είναι χώρος διεκδίκησης και ευκαιριών για όλους».
Ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, μίλησε για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις πολιτικές της ΕΕ για τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και τις πρωτοβουλίες στήριξης μικρών νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλει να στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν γεωγραφικές προκλήσεις, όπως οι Οινούσσες και τα Άγραφα».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά: ελλείψεις σε υποδομές, περιορισμένες υπηρεσίες, κόστος ζωής, μετακινήσεις και εποχικότητα. Υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών.
Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, παρουσίασε τις μεγάλες προκλήσεις της περιοχής: δημογραφική συρρίκνωση, δύσκολη πρόσβαση, έλλειψη βασικών υποδομών και ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Κοιλάδας του Αχελώου ως περιοχής με τεράστιο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό δυναμικό.
Ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά: περιορισμένες εκπαιδευτικές δομές, δυσκολίες μετακίνησης, έλλειψη στήριξης για νέους και οικογένειες. Τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επενδύει περισσότερο σε υποδομές που κρατούν ζωντανές τις νησιωτικές κοινότητες.
Με το πέρας της επίσκεψης και της τηλεοπτικής εκδήλωσης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου δήλωσε:
«Σήμερα βιώσαμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Οι μαθητές από τα Άγραφα και τις Οινούσσες έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη φρεσκάδα, την ειλικρίνεια και τη ματιά της νέας γενιάς. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ανοιχτή, κατανοητή και προσιτή σε όλους – και ιδιαίτερα στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Η παρουσία τους εδώ επιβεβαιώνει ότι η περιφέρεια έχει φωνή και πρέπει να ακούγεται. Θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε χώρο και ευκαιρίες, γιατί το μέλλον της χώρας περνά μέσα από τη δική τους δύναμη και τις δικές τους ιδέες.»
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο για ελεύθερη αναμετάδοση από τα ΜΜΕ:






