Σουδάν: Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δύο χρόνια πολέμου

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πόλεμος στο Σουδάν έχει επηρεάσει βάναυσα τις ζωές εκατομμυρίων αμάχων. Έχει αμαυρώσει τις ελπίδες της επανάστασης του 2018/19. Ο κατακερματισμός έχει βαθύνει σε πολιτικές και εθνοτικές γραμμές. Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ΕΕ ανησυχεί για τις προθέσεις που εκφράζουν οι διάφοροι παράγοντες να σχηματίσουν κυβερνήσεις μονομερώς. Πρέπει να αποτραπεί η διχοτόμηση της χώρας.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη έκκλησή της προς τα αντιμαχόμενα μέρη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο συνεχίζει να βρίσκεται στους ώμους των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF), καθώς και των αντίστοιχων συνδεδεμένων πολιτοφυλακών τους. Η ΕΕ καλεί όλα τα κράτη που παρέχουν όπλα και κεφάλαια στους εμπόλεμους να σταματήσουν αμέσως την υποστήριξή τους και να ενωθούν υπέρ της ειρήνης. Η ΕΕ προτρέπει τα εμπόλεμα μέρη να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη για μια βιώσιμη ειρήνη, όπου θα γίνονται σεβαστές η εδαφική ακεραιότητα, η ενότητα και η κυριαρχία. Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης και άλλων περιφερειακών και διεθνών μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, Ραμτάνε Λαμάμρα.

Ο λαός του Σουδάν αντιμετωπίζει την πιο καταστροφική ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα   . Ο λιμός έχει επιβεβαιωθεί και η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ανεξέλεγκτη, με σχεδόν 25 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Το Σουδάν βιώνει επίσης τη μεγαλύτερη κρίση προστασίας στον κόσμο με 12,6 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια (πάνω από 3 εκατομμύρια διασυνοριακά). Η σύγκρουση που επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή. Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν γρήγορα και πλήρως μόνο εάν διευκολυνθεί η ασφαλής, ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση (διασυνοριακή και διαγραμμική) από τα αντιμαχόμενα μέρη. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να απαιτούν από όλα τα εμπόλεμα μέρη να αρθούν αμέσως όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανεξέλεγκτες και έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ, το Χαρτούμ και το Αλ Τζαζίρα. Η μαζική σεξουαλική βία και η έμφυλη βία, η πείνα, οι αυθαίρετες δολοφονίες, οι απαγωγές παιδιών, η αναγκαστική στρατολόγηση και οι στοχευμένες επιθέσεις με βάση το φύλο έχουν χρησιμοποιηθεί ως όπλα πολέμου σε άνευ προηγουμένου ρυθμό και κλίμακα, επηρεάζοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις σοβαρές μαζικές φρικαλεότητες.

Η ΕΕ, σε στενό συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα, θα χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά της εργαλεία και μέσα, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων, για να επιδιώξει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και μια διαρκή πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του σουδανικού λαού. Ο λαός του Σουδάν έχει δικαίωμα στην ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Η ΕΕ υποστηρίζει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η ΕΕ επαινεί τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κέρας της Αφρικής, ο οποίος, εξ ονόματος των κρατών μελών, θα συνεχίσει να συνεργάζεται προληπτικά με όλα τα μέρη για την υποστήριξη μιας ενιαίας προσπάθειας διαμεσολάβησης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, αυξημένη ανθρωπιστική πρόσβαση και μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Η προστασία των πολιτών και των υποδομών ζωτικής σημασίας παραμένει πρωταρχικής σημασίας για τη δράση μας και η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Η ΕΕ αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα του σουδανικού λαού εν μέσω της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που βλέπουμε σήμερα. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η φρικτή αιματοχυσία.

11.4.2025