Στην Κροατία ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται και αυτός  σήμερα στην Κροατία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έχει στόχο να δείξει «την υποστήριξη της περιοχής προς τον ουκρανικό λαό» και να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στα στρατεύματα που αντιμετωπίζουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.

Στη σύνοδο κορυφής του Ντουμπρόβνικ, στην οποία εκτός της Ελλάδας που  θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ή υπουργοί Εξωτερικών 12 χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Κόσοβο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία).

Νέες στρατιωτικές συνεργασίες αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη σύνοδο αυτή.

Ο κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα επιδείξει «αλληλεγγύη με την Ουκρανία, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα».

Αναμένεται να υπογραφεί κυρίως μια συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας ανάμεσα στην Κροατία και την Ουκρανία, η οποία πιθανολογείται ότι θα βασιστεί στην κροατική εμπειρία σε ό,τι αφορά την άρση ναρκοπεδίων μετά τον πόλεμο στα χρόνια του 1990 και τη νομική αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η Κροατία έστειλε στην Ουκρανία βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στρατιωτική, πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς, ο οποίος έχει μεταβεί τρεις φορές στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το Φεβρουάριο 2022.

9.10.2024