Στους κινηματογράφους: ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΖΕΪΝ 11/5 | ΣΙΜΟΝ ΒΕΪΛ 18/5 | Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ 18/5

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΖΕΪΝ
Call Jane
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121min
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Phyllis Nagy (Carol, Mrs. Harris, So Much Love)
ΣΕΝΑΡΙΟ: Hayley Schore, Roshan Sethi
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Elizabeth Banks (The Hunger Games), Sigourney Weaver (Avatar, Alien), Kate Mara (The Martian),
Chris Messina, Wunmi Mosaku, Aida Turturro, Cory Michael Smith.

Η ταινία «ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΖΕΪΝ» φτιάχτηκε για εκείνες τις σκοτεινές μέρες. Φτάνει απλώς να ρίξουμε μια ματιά σε εκείνες τις δεκαετίες πριν τον Νόμο Roe v. Wade κατά τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να νομιμοποιήσει την άμβλωση, προκειμένου να λάβουμε μια αίσθηση του πώς η θέση των γυναικών θα άλλαζε αν κάποια στιγμή ο νόμος αυτός καταργηθεί… κάτι που θα μπορούσε να συμβεί.
Κάποτε η άμβλωση ήταν μια εγκληματική πράξη στις ΗΠΑ. Οι Αρχές τιμωρούσαν τις γυναίκες που δεν διαχειρίζονταν την σεξουαλικότητα και την γονιμότητα τους με τρόπους που ενέκριναν η κυβέρνηση, οι αστυνομικές αρχές και οι ιατρικοί και θρησκευτικοί θεσμοί.
Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία της «Τζέιν», μιας παράνομης ομάδας γυναικών που κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στο Σικάγο, ενώθηκαν και διεκπεραίωσαν ασφαλείς και εγγυημένες αμβλώσεις, σε περίπου 12.000 γυναίκες και κορίτσια.
Η Τζόι ζει στα προάστεια με τον σύζυγο της Γουίλ, και την έφηβη κόρη της. Η ευτυχισμένη ζωή της με την οικογένεια της, αλλά και με την κολλητή της φίλη, Λάνα, διαταράσσεται από μια πολυαναμενόμενη μεν εγκυμοσύνη, η οποία όμως καταλήγει να απειλεί την ζωή της. Η Τζόι και ο άντρας της αιτούνται την νόμιμη διακοπή της εγκυμοσύνης. Όταν το συμβούλιο των γιατρών αποφαίνεται αρνητικά λέγοντας στην Τζόι ότι πρέπει να ρισκάρει, πέφτουν σε απόγνωση. Η Τζόι, απελπισμένη ότι δεν θα καταφέρει να δει την κόρη της να μεγαλώνει, ανακαλύπτει τυχαία την «Τζέιν».
Η ομάδα, καθοδηγούμενη από την αφοσιωμένη και συμπονετική Βιρτζίνια (Σιγκούρνι Γουίβερ), καταφέρνει να σώσει την ζωή της Τζόι αλλά και να της δώσει έναν ακόμα σκοπό ζωής. Τις ώρες που η κόρη της είναι στο σχολείο και ο άντρας της στην δουλειά, η Τζόι γίνεται μέλος της ομάδας και μια νέα ζωή, ως ακτιβίστρια πλέον, ξεκινάει.
Αρχικά οι εξορμήσεις της για να βοηθήσει άλλες γυναίκες ή να συναντήσει τον γιατρό Ντιν, τον μοναδικό προμηθευτή φαρμάκων της ομάδας, μένουν κρυφές αλλά όταν οι δράσεις της αρχίζουν να συγκρούονται με τον παραδοσιακό ρόλο της της νοικοκυράς, θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.
Call Jane centers itself in the true story of the “Janes,” an underground collective of women, who in
Chicago during the 1960s, came together to secretly provide nearly 12,000 women and girls with safe
and secure abortions.
Joy’s (Elizabeth Banks) happy life is derailed when her much wanted pregnancy becomes life threatening.
When the doctors unanimously refuse, telling Joy she must take her chances, she stumbles upon the
Janes. Led by the committed and compassionate Virginia (Sigourney Weaver), the group saves her life,
and much to her surprise, also gives her a sense of purpose.
Δείτε το trailer εδώ: https://youtu.be/dVcrLYwPHs4

11 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ SPENTZOS FILM

ΣΙΜΟΝ ΒΕΪΛ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Simone Woman of the Century
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119min
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΣΕΝΑΡΙΟ: Olivier Dahan
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Elsa Zylberstein, Rebecca Marder, Elodie Bouchez, Judith Chemla, Olivier Gourmet, Mathieu Spinosi,
Sylvie Testud, Philippe Torreton, Philippe Lellouche, Antoine Gouy
#SimoneWomanoftheCentury
Είμαστε υπεύθυνοι για όσα θα μας ενώσουν αύριο. Η ιστορία της ζωής της Σιμόν Βέιλ, μέσα από κομβικά γεγονότα του εικοστού αιώνα.
Τα παιδικά της χρόνια, οι πολιτικές της μάχες, οι τραγωδίες της. Ένα οικείο και επικό πορτρέτο μιας εξαιρετικής γυναίκας, η οποία αμφισβήτησε και άλλαξε ριζικά την εποχή της, υπερασπιζόμενη έως τέλους τα δικαιώματα των γυναικών, παρά τα όσα εμπόδια συναντούσε.
Η «Σιμόν Βέιλ, η Γυναίκα του αιώνα» (γαλλικά: Simone, le voyage du siècle), είναι μια γαλλική βιογραφική δραματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Olivier Dahan. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Elsa Zylberstein, Rebecca Marder, Olivier Gourmet και Elodie Bouchez. Μια φιλόδοξη και αναμφισβήτητα εκπαιδευτική ματιά στην πραγματικά αξιόλογη Γαλλίδα πολιτικό, τόσο εμπνευσμένη όσο και οδυνηρή.
Ο σκηνοθέτης Olivier Dahan (Ζωή σαν Τριαντάφυλλο, Γκρέις του Μονακό) μας ταξιδεύει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής της – την παιδική ηλικία της, την απέλασή της στο Άουσβιτς, τις τραγωδίες της και πώς τα γεγονότα αυτά διαμόρφωσαν την πολιτική της βούληση και την αίσθηση
κοινωνικής δικαιοσύνης που είχε.Simone Veil’s life story through the pivotal events of Twentieth Century. Her childhood, her political
battles, her tragedies. An intimate and epic portrait of an extraordinary woman who eminently
challenged and transformed her era defending a humanist message still keenly relevant today.
Δείτε το trailer εδώ: https://youtu.be/4xdTH5yAMFk

18 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ
En Corps
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 117min
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Cédric Klapisch
ΣΕΝΑΡΙΟ: Santiago Amigorena, Cédric Klapisch
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Marion Barbeau, Hofesh Shechter, Denis Podalydès
#EnCorps #Rise
Η Ελίζ νόμιζε ότι είχε την τέλεια ζωή: τον ιδανικό σύντροφο και μια καριέρα ως μπαλαρίνα. Όλα γκρεμίζονται όταν τσακώνει τον φίλο της με την αναπληρώτρια χορεύτριά της, και τραυματίζεται στη σκηνή, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να χορέψει ξανά.
Ο δρόμος για την φυσική αλλά και ψυχολογική ανάκαμψη, θα την οδηγήσει μακριά από το Παρίσι σε μία γραφική τοποθεσία, όπου οι φίλοι, ένας νέος έρωτας και η ελευθερία του σύγχρονου χορού θα την βοηθήσουν να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της, αλλά πιο σημαντικά, με τον ίδιο της τον εαυτό.
Η Marion Barbeau από τη διάσημη εταιρεία Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, εμφανίζεται εδώ στον πρώτο της ρόλο ως ηθοποιός. Ένας φόρος τιμής στον χορό, τη δημιουργία, το γεγονός της επανεφεύρεσης του εαυτού σου μετά από ένα δυνατό χτύπημα. Ο Cédric Klapisch, βραβευμένος
σκηνοθέτης με ταινίες όπως Μόνοι στο Παρίσι, Μία Γαλλίδα στο Μανχάταν, Russian Dolls, παραδίδει μια ταινία, μέσα από την οποία ανακαλύπτει και ο ίδιος το δικό του σινεμά.
26-year-old ballet dancer Élise sustains an injury during a performance and is told she will probably never be able to
dance again. She has lost her purpose and has to change her life. With the help of friends, she finds other work. This
takes her to Brittany where she meets a company for modern dance. The new experiences and friendships rekindle
the fire in her. Will she be able to dance again?
Δείτε το trailer εδώ: https://youtu.be/NqiEz78EbN0

18 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ SPENTZOS FIL