Υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ μαζί με τις εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού και της Αγίας Φωτεινής τάχθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
«Διεκδικούμε τις εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού, αν εξαιρέσουμε το εμβληματικό κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες, σε σύνδεση με τις εκτάσεις της Αγίας Φωτεινής και με μια αλλαγή του μοντέλου της ΔΕΘ που θα συγκεντρώσει πράσινο και όχι αλέες με ζαρντινιέρες, θα αποτελέσουν ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Ζητούμε αυτό να συνδεθεί με μια εκθεσιακή δραστηριότητα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να μην χάσουμε ένα ιστορικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα που το έχει κατακτήσει η πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα διευκρίνισε: «οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μας βρίσκει αντίθετους γιατί η εκθεσιακή δραστηριότητα είτε είναι μικρή, είτε μεσαία, είτε μεγάλη δεν παύει να είναι μια κατάκτηση που δεν μπορούμε να συναινέσουμε να δοθεί σε κανέναν ιδιώτη».
Ο κ. Αγγελούδης πρόσθεσε: «αυτή την άποψη στηρίξαμε όταν μου ζητήθηκε από την κυβέρνηση. Με αυτή την άποψη κατήλθαμε στις εκλογές. Αυτή την άποψη θέλουμε να στηρίξουμε και τώρα». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι σύνθεσης απόψεων ενώ υπογράμμισε ότι το πράσινο είναι άμεση προτεραιότητά του και γνωστοποίησε τον προσανατολισμό της νέας διοίκησης του δήμου προς την κατεύθυνση ενός ευρύτατου πεδίου δενδροφυτεύσεων.
Στην εκδήλωση ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μέλος της Κίνησης Πολιτών, Γιάννης Ξενίδης τάχθηκε κατά του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς όπως είπε δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σχεδιασμό της βιώσιμης πόλης. «Στα όρια της πόλης, όποια είναι αυτά, πρέπει να πάει η έκθεση για να δώσει ανάσα στην πόλη» τόνισε. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, που συντόνιζε την εκδήλωση, χαρακτήρισε την ανάπλαση της ΔΕΘ ως περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα.
Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε τρομακτική αύξηση της θερμοκρασίας, συγκεκριμένα κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που τα όρια της κλιματικής κρίσης διαμορφώνονται στην αύξηση των δύο βαθμών και η κλιματική κατάρρευση μετά τους δύο βαθμούς. Επίσης σχολίασε ότι στις μεγάλες πόλεις η βιωσιμότητα μετριέται με βάση το πράσινο και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από δήμους ώστε να δίνεται ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου αναφερόμενος στην ανάπλαση της ΔΕΘ είπε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό», σχολίασε ότι «και πάρκο και ανάπλαση και ξενοδοχείο και διεθνής έκθεση και υπόγειο πάρκινγκ για 2.500 αυτοκίνητα δεν μπορούν να γίνουν με τίποτα με επιτυχία» και τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο.
Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με τις εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού και την ανάπλαση του campus του ΑΠΘ και χαρακτήρισε καρκίνωμα την παρουσία της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παραμείνει η έκθεση στο κέντρο της πόλης γιατί ποτέ δεν έχουν δοθεί και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που να το στοιχειοθετούν αυτό με τους σύγχρονους όρους της εκθεσιακής δραστηριότητας» είπε από την πλευρά της η νεοεκλεγμένη δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.
πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
18.12.2023