Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Συνοχή), 18 Ιουνίου 2024

Κύρια αποτελέσματα

Πολιτική συνοχής και στρατηγική ατζέντα της ΕΕ 2024-2029

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πολιτικής συνοχής και του στρατηγικού θεματολογίου της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029 , που πρόκειται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδό του στις 27 και 28 Ιουνίου 2024.

Η πολιτική συνοχής έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας την ΕΕ να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους όλα αυτά τα χρόνια, μέσω επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ένταξη, τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και τον βιομηχανικό μετασχηματισμό στις περιφέρειες της ΕΕ. Όπως υπενθυμίζεται στην έκθεση του Enrico Letta «Περισσότερα από μια αγορά», ενίσχυσε επίσης την ενιαία αγορά και διασφάλισε ότι όλες οι περιφέρειες μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν.

Οι Υπουργοί συζήτησαν πώς να διασφαλιστεί ότι η πολιτική συνοχής μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ στο μέλλον και πώς να διασφαλιστεί ότι όλες οι περιφέρειες , με τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές τους, μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή .

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές έθεσαν διάφορους τρόπους με τους οποίους η πολιτική συνοχής , με τη μακροπρόθεσμη φύση της, μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη . Τόνισαν ότι θα είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε διαρθρωτικά μέτρα για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και η υποστήριξη των περιφερειών στο πλαίσιο των δημογραφικών αλλαγών και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Ορισμένοι ομιλητές τόνισαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης των ανατολικών παραμεθόριων περιοχών στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο ασφάλειας, καθώς και τη σχέση μεταξύ της πολιτικής συνοχής και της διεύρυνσης της ΕΕ.

Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι, ενώ συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, η πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τον πρωταρχικό στόχο της βάσει των Συνθηκών για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιφερειών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θεώρησαν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι όλες οι περιφέρειες μπορούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της ΕΕ επί ίσοις όροις και να επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία. 

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την 9η έκθεση για τη συνοχή

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την 9η έκθεση για τη συνοχή , που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 2024.

Η έκθεση αξιολογεί την κατάσταση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ με βάση ένα ευρύ φάσμα δεικτών. Υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη ανοδική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση σε πολλά μέρη της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ επισημαίνει επίσης αρκετές εναπομένουσες ανισότητες και προκλήσεις.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο σημειώνει τα πορίσματα της 9ης έκθεσης για τη συνοχή και υπενθυμίζει τις διάφορες διαρθρωτικές και αναδυόμενες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν , αποφεύγοντας παράλληλα τη διεύρυνση των διαφορών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τέτοιες προκλήσεις περιλαμβάνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, καθώς και τη γεωπολιτική αστάθεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το Συμβούλιο εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τις δημογραφικές προκλήσεις και τις εναπομένουσες μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σε υποεθνικό επίπεδο , όπου πολλές περιφέρειες αντιμετωπίζουν οικονομική στασιμότητα και αναπτυξιακές παγίδες. Υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσεις για την πολιτική συνοχής τυχόν μελλοντικών διευρύνσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εξετάσει κατάλληλους τρόπους για την παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης στις περιφέρειες μετά το 2027 για την επιτυχή διαχείριση αυτών των προκλήσεων , με ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες, ψηφιακές, βιομηχανικές και δημογραφικές προκλήσεις και στα διαφορετικά επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης .

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει επίσης αρκετές βασικές αρχές που θα πρέπει να διατηρηθούν στην πολιτική συνοχής κατά την περίοδο μετά το 2027 , όπως η επιμερισμένη διαχείριση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η προσέγγιση βάσει τόπου και η αρχή της εταιρικής σχέσης. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη περαιτέρω απλούστευσης της εφαρμογής της πολιτικής συνοχής και εστίασης στη χρηστή διακυβέρνηση και τη δημιουργία ικανοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτύχει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της. 

Καμία άλλη επιχείρηση

Με τον όρο «οποιαδήποτε άλλη υπόθεση», η Τσεχία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την κοινή δήλωση της 14ης Μαΐου 2024 σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής , που συμφωνήθηκε από 11 υπουργούς που είναι αρμόδιοι για την πολιτική συνοχής στη συνάντησή τους στην Πράγα. 

Η Τσεχία και η Σλοβακία ενημέρωσαν επίσης τους υπουργούς σχετικά με τη «δήλωση του Κάρλοβι Βάρι» σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη για τη μετάβαση των περιοχών άνθρακα , που υπογράφηκε από περιφερειακούς και δημοτικούς εκπροσώπους από 11 κράτη μέλη της ΕΕ στον Ετήσιο Πολιτικό Διάλογο για τις Περιφέρειες Άνθρακα σε Μετάβαση στις 27–28 Ιουνίου 2023 στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας.

18.6.2024