Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 26 Μαρτίου 2024

Κύρια αποτελέσματα

Γεωργία

Ταχείες και διαρθρωτικές αντιδράσεις στην κατάσταση στον αγροτικό τομέα

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας συζήτησε την απάντηση της ΕΕ στις τρέχουσες ανησυχίες στον γεωργικό τομέα, με βάση την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας να προχωρήσει τις εργασίες σε διάφορα σκέλη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την απλούστευση για τους γεωργούς, καθώς και για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και στη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού .

Οι Υπουργοί Γεωργίας έκαναν απολογισμό των μέτρων που ελήφθησαν και των πρωτοβουλιών που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής ως μέρος της απάντησης της ΕΕ και έδωσαν περαιτέρω πολιτικές κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα.

Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες των αγροτών μας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα το αποδεικνύουν ξεκάθαρα. Εργαστήκαμε και επιτύχαμε σε τρία σκέλη: μείωση του διοικητικού φόρτου, βελτίωση των αποδοχών των αγροτών και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Η έγκριση της πρότασης για την απλούστευση της ΚΓΠ είναι ένα περαιτέρω συγκεκριμένο παραδοτέο και, μόλις εγκριθεί οριστικά από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα ωφελήσει τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη στοχεύοντας σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα, ενώ αντικατοπτρίζει καλύτερα την καθημερινή τους πραγματικότητα.

David Clarinval, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός για τους αυτοαπασχολούμενους, τις ΜΜΕ και τη γεωργία, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοκρατική ανανέωση

 

Στη σημερινή συνεδρίαση, το Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και προτάσεις της Επιτροπής και παρείχε περαιτέρω πολιτική καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν, ιδίως στα ακόλουθα σημεία:

  • τη συνολική δέσμη μέτρων απλούστευσης που προτείνει η Επιτροπή προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς και
  • τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων , για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές

Επιπλέον, οι υπουργοί γεωργίας χαιρέτησαν την έγκριση από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του κειμένου της πρότασης για τροποποίηση ορισμένων τμημάτων της ΚΓΠ που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές και άλλες απαιτήσεις. Αυτή η έγκριση θα επιτρέψει την ταχεία τελική έγκριση του κειμένου, μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη θέση του στην Ολομέλεια.

Το Συμβούλιο τόνισε επίσης τη σημασία της διασφάλισης δίκαιων αποδοχών για τους γεωργούς και της αύξησης της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Το Συμβούλιο χαιρέτισε τις σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής. 

Τέλος, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την πολιτική του βούληση να αντιμετωπίσει τις θεμιτές ανησυχίες που εξέφρασαν οι αγρότες και θα επανεξετάσει το θέμα αυτό σε μελλοντική συνεδρίαση. Έδωσε επίσης εντολή στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας να συνεχίσει τις εργασίες για αυτά τα θέματα.

Κατάσταση της αγοράς, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας εξέτασε την κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αφού έλαβε πληροφορίες από τον Ουκρανό Υπουργό Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων , Mykola Solskyi.

Ο κ. Solskyi μίλησε στο Συμβούλιο πριν από την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών και ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά στην Ουκρανία και για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη χώρα του.

Στην εσωτερική συζήτηση της ΕΕ που ακολούθησε και με βάση πληροφορίες από την Επιτροπή, οι υπουργοί συζήτησαν πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων όσον αφορά την ανθεκτικότητα της αγοράς της ΕΕ για γεωργικά προϊόντα.

Μια δικαιότερη, πιο πράσινη και πιο βασισμένη στις επιδόσεις γεωργική πολιτική της ΕΕ (infographic)

Άλλη επιχείρηση

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης πολλά «άλλα επιχειρηματικά» θέματα.

Παρουσία της Hilde Crevits , Φλαμανδού Υπουργού Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας και Οικογένειας, και αρμόδια για την Αλιεία , το Συμβούλιο ενημερώθηκε δημόσια για δύο «άλλα θέματα» που σχετίζονται με την αλιεία:

  • η σχετική με την αλιεία απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-330/22 (ισπανική αντιπροσωπεία)
  • Ευρωπαϊκή υποστήριξη στη θάλασσα, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια – αποζημίωση σε περίπτωση έκτακτων γεγονότων (πορτογαλική αντιπροσωπεία)

Επίσης, σε δημόσια συνεδρίαση, η βελγική προεδρία παρείχε στο Συμβούλιο πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων της Προεδρίας σχετικά με το μέλλον της γεωργίας και της ΚΓΠ και για τα αποτελέσματα του συμποσίου « Κάλεσμα για μέριμνα για την καλή διαβίωση των ζώων ».

Η ισπανική αντιπροσωπεία απευθύνθηκε στο Συμβούλιο, τονίζοντας δημόσια τη σημασία των νέων στρατηγικών αναπαραγωγής φυτών .

Τέλος, το Συμβούλιο έλαβε πληροφορίες από την αυστριακή αντιπροσωπεία για την αποψίλωση των δασών , από τη λιθουανική αντιπροσωπεία για τη συνάντηση των υπουργών γεωργίας της Σκανδιναβικής-Βαλτικής και από τη γαλλική αντιπροσωπεία για την επιλογή νέου γενικού διευθυντή για τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων .

Ένα αντικείμενο

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χωρίς συζήτηση τα σημεία στους καταλόγους των νομοθετικών και μη νομοθετικών σημείων Α.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα κανονισμό για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα , τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης, ενώ παράλληλα απλοποιεί τη διαδικασία καταχώρισης για ΓΕ

27.3.2024