Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνα), 14 Νοεμβρίου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην αμυντική του σύνθεση συζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, μετά από ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας , Ρουστέμ Ουμιέροφ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί επειγόντως για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της όσον αφορά την αεράμυνα, την εκπαίδευση, τα πυρομαχικά και τον χειμερινό εξοπλισμό, και ως εκ τούτου να επιτραπεί η άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Στη συνέχεια, η υπουργική συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλεια , υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το οποίο κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο, βάσει ενός πλαισίου που θα εγκρίνει το Συμβούλιο, να διαβουλευτεί με την Ουκρανία και να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκεμβριο.

Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας ( EUMAM Ukraine ), η οποία έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της να εκπαιδεύσει 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες και τώρα στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ακόμη, και έκαναν απολογισμό των προσπαθειών της ΕΕ για παράδοση πυρομαχικών σε Ουκρανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Μαρτίου 2023 .

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή συνεχιζόταν και ότι τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν και ενωμένα να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Josep Borrell

Ο στόχος ενός εκατομμυρίου φυσιγγίων παραμένει ο πολιτικός στόχος που καθορίσαμε μαζί με τα κράτη μέλη. Είναι φιλόδοξο, αλλά παραμένει ο στόχος μας και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτό, κάνοντας τα πάντα καθημερινά για να παραδίδουμε πιο γρήγορα περισσότερα πυρομαχικά.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία έχει την ικανότητα να παραδώσει πυρομαχικά για την Ουκρανία, αλλά χρειάζεται προβλεψιμότητα. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ συμφώνησε και δρομολόγησε τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) και θα παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική στις αρχές του 2024 .

Επικαιρότητα

Στο πλαίσιο των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ (RDC), ένα βασικό παραδοτέο του Strategic Compass που θα επιτρέψει στην ΕΕ να αναπτύξει έως και 5.000 στρατιώτες για να ανταποκρίνονται σε επικείμενες απειλές και να αντιδρούν σε καταστάσεις κρίσης. Το RDC θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το 2025 και, υπό το φως αυτής της προθεσμίας, η Ύπατη Εκπρόσωπος ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν με περισσότερες δυνάμεις και δυνατότητες και να συμβαδίσουν με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, η Ύπατη Εκπρόσωπος ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ και τον αντίκτυπο ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος σε αυτές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στο Σαχέλ, όπου η ΕΕ θα υποστηρίξει τα παράκτια κράτη του Κόλπου της Γουινέας στην απάντησή τους για την αντιμετώπιση της διάχυσης της τρομοκρατικής απειλής, και τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου η εντολή της EUFOR ALTHEA παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και άλλες αποφάσεις

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική της ΕΕ σχετικά με τη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα .

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης σύσταση στην οποία αξιολογείται η πρόοδος που σημείωσαν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη στην εκπλήρωση δεσμευτικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της μόνιμης δομημένης συνεργασίας ( PESCO ).

Άτυπο πρωινό με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ πραγματοποίησαν ένα άτυπο πρωινό εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και συζήτησαν την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας και την ικανότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες απειλές, στο πλαίσιο πολλών πρόσφατων περιστατικών ασφαλείας στη Βαλτική Θάλασσα.

Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συναντήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Borrell, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Οργανισμού, ακριβώς πριν από τη συνεδρίαση της FAC Defence.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες ανάπτυξης ικανοτήτων της ΕΕ για το 2023. Το έγγραφο χρησιμεύει ως βάση για τον αμυντικό σχεδιασμό σε όλη την ΕΕ και για όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που σχετίζονται με την άμυνα. Οι 22 προτεραιότητες αντικατοπτρίζουν τη στρατιωτική πραγματικότητα που παρατηρείται στην Ουκρανία, υποστηρίζουν τους αμυντικούς στόχους της ΕΕ και έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα έργα.

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενέκριναν επίσης μια κοινή δήλωση σχετικά με την ενίσχυση της πρόσβασης της EDTIB στη χρηματοδότηση και της ικανότητάς της να συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη. Η δήλωση τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της πρόσβασης της EDTIB τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

14.11.2023