Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Ενέργεια), 29 Οκτωβρίου 2026

Κύρια αποτελέσματα

Οι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τον προτεινόμενο κανονισμό για τα τέλη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια στο άμεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέτασαν τους μελλοντικούς ενεργειακούς στόχους για το πλαίσιο μετά το 2030.

Η ενεργειακή ασφάλεια, η προσιτή τιμή και η ανθεκτικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τους υψηλούς λογαριασμούς, η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμβλυνση της πίεσης. Μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για την επιτάχυνση της ηλεκτροδότησης, την εμβάθυνση της διασύνδεσης του δικτύου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας – αυτό είναι το επίκεντρο της ιρλανδικής προεδρίας.

Ντάρα Ο’Μπράιαν, Υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας

Χρεώσεις δικτύου

Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν πρόταση κανονισμού σχετικά με τη διασφάλιση του μέλλοντος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, μέσω της μείωσης του κόστους του συστήματος και της προώθησης της ηλεκτροδότησης και της ψηφιοποίησης. Η πρόταση παρουσιάστηκε από την Επιτροπή στις 17 Ιουλίου 2026 ως στοχευμένο μέτρο για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τροποποιεί τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο του κοινού χάρτη πορείας «Μία Ευρώπη, Μία Αγορά».

Ο προτεινόμενος κανονισμός επικεντρώνεται στη βελτίωση του σχεδιασμού των τιμολογίων του δικτύου, ώστε η χρήση του δικτύου να γίνει πιο διαφανής και οικονομικά αποδοτική . Στόχος του είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και έξυπνων μετρητών και προτείνει ένα φορολογικό πλαίσιο πιο φιλικό προς την ηλεκτρική ενέργεια , προβλέποντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερος από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ως προς την ανάγκη μείωσης του συνολικού κόστους του συστήματος και αξιοποίησης των υφιστάμενων δικτύων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας τιμολόγησης σε εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συγκεκριμένες περιστάσεις. Μοιράστηκαν επίσης τις απόψεις τους σχετικά με τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα που αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για την ηλεκτροδότηση.

Αυτή η συζήτηση παρείχε καθοδήγηση για την περαιτέρω πορεία του προτεινόμενου κανονισμού και καθοδήγησε τις τρέχουσες τεχνικές εργασίες, με σκοπό την επίτευξη γενικής προσέγγισης στο Συμβούλιο Ενέργειας του Δεκεμβρίου.

Ενεργειακή ασφάλεια: χειμώνας 2026/2027 και μακροπρόθεσμα

Το Συμβούλιο εξέτασε τις προοπτικές της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια για την επόμενη χειμερινή περίοδο (2026-2027) και μετά.

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η συζήτηση ασχολήθηκε με τις πιέσεις στην προσφορά και τις τιμές που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα. Οι υπουργοί σχολίασαν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον συντονισμό της ΕΕ στην αντιμετώπιση των ενεργειακών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο συζήτησε την ετοιμότητα της ΕΕ ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Οι υπουργοί Ενέργειας υποστήριξαν σε γενικές γραμμές την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας. Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και οι επενδύσεις σε εγχώρια καθαρή ενέργεια είναι απαραίτητες για τον σκοπό αυτό, ενώ η διαφοροποίηση μειώνει την έκθεση σε εξωτερικούς κραδασμούς. Οι υπουργοί τόνισαν επανειλημμένα τη σημασία του στενού συντονισμού της ΕΕ, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αλληλεγγύης, ιδίως στην υποστήριξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Το Συμβούλιο τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων προκλήσεων και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ενεργειακών υποδομών έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Ο Ντόριν Γιουνγκχιέτου, υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, συμμετείχε στη συζήτηση.

Πλαίσιο μετά το 2030: ενεργειακοί στόχοι

Το Συμβούλιο συζήτησε πιθανούς μελλοντικούς στόχους για την ενεργειακή απόδοση και ανθεκτικότητα , την ηλεκτροδότηση , την ευελιξία και τη διασύνδεση, που θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο μετά το 2030, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της ΕΕ για το κλίμα για το 2040 και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.

Πολλοί υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να τεθούν στόχοι ενεργειακής απόδοσης, χρησιμοποιώντας ως πιθανούς δείκτες την ενεργειακή ένταση, την τελική κατανάλωση ενέργειας ή την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι υπουργοί υποστήριξαν σε γενικές γραμμές την αυξημένη ηλεκτροδότηση και διασύνδεση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ενεργειακή ασφάλεια και η ανθεκτικότητα αναγνωρίστηκαν ως εξέχοντα στοιχεία σε ολόκληρο το πλαίσιο μετά το 2030.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι το πλαίσιο μετά το 2030 χρειάζεται φιλόδοξους , εφαρμόσιμους και ενημερωμένους στόχους που να είναι προσαρμοσμένοι στην τρέχουσα και μελλοντική γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί από αυτούς ζήτησαν απλούστευση και ευελιξία στην εφαρμογή τους.

Άτυπο γεύμα: επενδυτικοί οδικοί χάρτες για την ενεργειακή μετάβαση

Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, οι υπουργοί συζήτησαν άτυπα πώς τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα – ένας σημαντικός πυλώνας του κανονισμού – μπορούν να γίνουν πραγματικά επενδυτικά σχέδια , προκειμένου να αξιοποιηθεί το απαραίτητο δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της

Άλλα θέματα συζήτησης

  • Η Γαλλία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με μια κοινή δήλωση σχετικά με τη συλλογική δράση για τη σταθεροποίηση των αγορών ντίζελ.
  • Το Βέλγιο ζήτησε δημόσια ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις υποδομές και τις αγορές μεταφοράς CO2.
    Ενημερωτικό σημείωμα
  • Σε δημόσια συνεδρίαση, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σλοβακία έθιξαν την ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά με την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.
    Ενημερωτικό σημείωμα
  • Η Βουλγαρία και η Σλοβακία ενημέρωσαν δημόσια τους υπουργούς σχετικά με τη δήλωση των ενώσεων της βιομηχανίας καυσίμων που υπεγράφη στις 8 Οκτωβρίου στη Σόφια.
    Ενημερωτικό σημείωμα
  • Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Πολωνία εξέτασαν δημόσια το ζήτημα του ηλεκτρικού εξοπλισμού υψηλής τάσης και την επείγουσα ανάγκη έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξης βάσει του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων.
    Ενημερωτικό σημείωμα
  • Η Επιτροπή παρουσίασε την ετήσια έκθεση προόδου της σχετικά με την απλούστευση στους τομείς της ενέργειας και της στέγασης.
    Ετήσια έκθεση προόδου 2026

30.10.2026