Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, 21 Ιουνίου 2024

Κύρια αποτελέσματα

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή της διευκόλυνσης της Ουκρανίας. Με χωρητικότητα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η διευκόλυνση της Ουκρανίας είναι επί του παρόντος το κύριο μέσο παροχής χρηματοδότησης για την Ουκρανία. Ο Serhiy Marchenko, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη συζήτηση μέσω βιντεοκλήσης. 

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την τελευταία απόφαση της G7 να διαθέσουν από το 2025 και μετά περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια αξιοποιώντας τα έκτακτα έσοδα που προκύπτουν από την ακινητοποίηση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων . 

Οι υπουργοί σημείωσαν την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία αυτή η απόφαση με σκοπό να επιτραπούν οι εκταμιεύσεις πριν από το τέλος του έτους. Η Προεδρία ανέθεσε στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για την ιδέα, εν αναμονή των προτάσεων από την Επιτροπή.

Η ΕΕ εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της G7 έλαβαν τη σημαντική απόφαση να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που προέρχονται από την ακινητοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας. Σήμερα είχαμε μια πρώτη συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα λειτουργήσει αυτό το σημαντικό έργο. Θα ακολουθήσει άλλη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και με βάση αυτή την πρώτη καθοδήγηση, θα ακολουθήσει γρήγορα η τεχνική εργασία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως σε αυτή τη διαδικασία.

Vincent Van Peteghem, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός Οικονομικών

 

Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την εαρινή δέσμη μέτρων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024. Η δέσμη περιλαμβάνει συστάσεις για κάθε χώρα, οι οποίες παρέχουν καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές, διαρθρωτικές και μακροοικονομικές πολιτικές τους για την απασχόληση, καθώς και αξιολόγηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών των κρατών μελών. 

Η Επιτροπή εντόπισε επίσης κράτη μέλη που παρουσίασαν υπερβολικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης το 2023. Οι υπουργοί σημείωσαν τα στοιχεία της εαρινής δέσμης μέτρων και μοιράστηκαν τις αρχικές τους απόψεις, εν αναμονή μιας πιο λεπτομερούς ανάλυσης στο Συμβούλιο ECOFIN του Ιουλίου. 

Εγκατάσταση Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Το Συμβούλιο εξέδωσε εκτελεστική απόφαση για την έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που υπέβαλε η Ιρλανδία. 

Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή

Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις, σημειώνοντας πρόοδο προς μια συμφωνία , σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στη δέσμη μέτρων για την ψηφιακή εποχή, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην προώθηση της ψηφιοποίησης.

Φορολογία

Το Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο έκθεσης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για φορολογικά θέματα . Η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση της προόδου που σημειώθηκε στο Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας (Ιανουάριος έως Ιούνιος 2024), καθώς και μια επισκόπηση της κατάστασης των σημαντικότερων σημείων υπό διαπραγμάτευση στον τομέα της φορολογίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την πρόοδο που σημείωσε η Ομάδα του Κώδικα Δεοντολογίας κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας. 

Σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για τη διεθνή φορολογική συνεργασία

Σύμφωνα με άλλα σημεία, η προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην ad hoc επιτροπή για τη σύνταξη όρων εντολής για μια σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για τη διεθνή φορολογική συνεργασία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ίδρυσε, με την απόφαση 78/230 της 22ας Δεκεμβρίου 2023, μια ad hoc επιτροπή για να συντάξει τους όρους εντολής για μια σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για τη διεθνή φορολογική συνεργασία έως τον Αύγουστο του 2024.

Τελωνειακή ένωση

Το Συμβούλιο σημείωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα της Προεδρίας σχετικά με την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης και άλλες νομοθετικές και μη νομοθετικές δραστηριότητες στον τομέα της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.

Η τελωνειακή μεταρρύθμιση θέτει ένα σύγχρονο όραμα για τα τελωνεία της ΕΕ, έτσι ώστε οι τελωνειακές αρχές στην ΕΕ να είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για τη διακοπή των μη συμμορφούμενων εμπορευμάτων, την είσπραξη περισσότερων τελωνειακών δασμών και τη διεξαγωγή επαρκών ελέγχων χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τις αρχές και τους εμπόρους.

 

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Προεδρία παρουσίασε την κατάσταση των νομοθετικών προτάσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη ECOFIN.

Μεγέθυνση

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χωρίς συζήτηση τις γενικές θέσεις της ΕΕ, που περιλαμβάνουν τα Διαπραγματευτικά Πλαίσια, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για τις πρώτες Διασκέψεις Προσχώρησης με αυτές τις δύο υποψήφιες χώρες στις 25 Ιουνίου 2024.

22.6.2024