Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, 23 Ιανουαρίου 2024

Η 10η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Ιανουαρίου 2024. Αυτή η συνεδρίαση σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης το 2004. Η συνεδρίαση, της οποίας θα προεδρεύσει αυτή τη φορά ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell , με την αιγυπτιακή πλευρά να έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry, θα ξεκινήσει στις 10.30.

Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Αίγυπτο ως βασικό εταίρο και περιφερειακό παράγοντα και υπογραμμίζει τη στρατηγική φύση της εταιρικής σχέσης.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, αμφότερα τα μέρη αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ 2021-2027, που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου της 19ης Ιουνίου 2022.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Αίγυπτο και στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης – καθώς και της συνεργασίας σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα – που κυμαίνονται από επενδύσεις έως περιβάλλον και ενέργεια. Το Συμβούλιο Σύνδεσης θα ασχοληθεί επίσης με θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιφερειακών κρίσεων.

Οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν τη δέσμευση της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Σύνδεσης για περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, την προώθηση κοινών συμφερόντων και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης και για τους δύο εταίρους.

Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα συζητήσουν τις τρέχουσες πρωτοβουλίες με στόχο, στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης και των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης, να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, να συνοδεύσουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου και να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των τρεχουσών κρίσεων στην στην περιοχή με στόχο την επίτευξη κοινής σταθερότητας και ασφάλειας.

Στο περιθώριο της συνάντησης αναμένεται επίσης να υπογράψουν τα μέρη Συμφωνία Πλαίσιο για τη συμμετοχή της Αιγύπτου στα προγράμματα της ΕΕ.

19.1.2024