Συμβούλιο της Ε.Ε : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνα), 23 Μαΐου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην αμυντική του σύνθεση συζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία με έμφαση στην επιτόπια κατάσταση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ για το έργο της Ευρωπαϊκής Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM), η οποία θα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι τα μέσα Ιουνίου και είναι πιθανό να φτάσει τον στόχο των 30.000 πριν τέλος του 2023.

Ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο σχετικά με τη στήριξη που χορηγεί η ΕΕ στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης , η οποία τώρα ανέρχεται συνολικά σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, και ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραδώσουν στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση για ένα 8ο πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του EPF βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση. Αυτό το νέο πακέτο θα προκαλέσει την ανάγκη για ένα δεύτερο συμπλήρωμα του EPF ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προορίζεται να εγγυηθεί τη συνεχή υποστήριξη για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να διατηρήσει την παγκόσμια φιλοδοξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.

Όσον αφορά τη δέσμη πυρομαχικών τριών τροχιών που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου, το Συμβούλιο συμφώνησε ήδη σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της παράδοσης και της κοινής προμήθειας πυροβολικού και πυραύλων στο πλαίσιο του στόχου παράδοσης ενός εκατομμυρίου πυρομαχικών πυροβολικού στην Ουκρανία τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με την πρώτη γραμμή, η ΕΕ ζητά από τα κράτη μέλη να παράσχουν πυρομαχικά και πυραύλους από υπάρχοντα αποθέματα ή να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες των υφιστάμενων παραγγελιών, προκειμένου να μην χρειαστεί να περιμένουν να παραχθούν περισσότερα πυρομαχικά.

Josep Borrell

Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι χάρη σε αυτό το συγκεκριμένο ίχνος τα κράτη μέλη παρείχαν 220.000 πυρομαχικά πυροβολικού διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και 1300 βλήματα. Αυτό το πρώτο κομμάτι θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 31 Μαΐου και πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι τον Ιούλιο να δηλώσουν παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι , δηλαδή την κοινή προμήθεια πυρομαχικών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τη Νορβηγία, 8 από τις 24 χώρες που εντάχθηκαν στο έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm μέσω του EDA. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συμπληρωματικά έργα ηγετικών χωρών, με επικεφαλής κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στον τρίτο δρόμο , δηλαδή την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα πρόταση για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών, τον λεγόμενο κανονισμό ASAP.

Επικαιρότητα

Στο πλαίσιο των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν τη δέσμευση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ ( ΚΠΑΑ ) γενικά.

Οι πρώτοι υπουργοί έθιξαν τη νέα αποστολή στρατιωτικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ στον Νίγηρα , η οποία υποστηρίζει την επιμελητεία και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων του Νίγηρα, και θα μπορούσε σύντομα να συμπληρωθεί με προτεινόμενη υποστήριξη του EPF ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος πρότεινε στα κράτη μέλη να συνεργαστούν με τα παράκτια κράτη του Κόλπου της Γουινέας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της τρομοκρατικής απειλής από το Σαχέλ στις βόρειες περιοχές του Μπενίν, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γκάνας και του Τόγκο.

Τέλος, το Συμβούλιο συζήτησε τη σημασία της παροχής της ικανότητας ταχείας ανάπτυξης , ώστε να επιτύχει τον στόχο του να είναι πλήρως επιχειρησιακό έως το 2025.

Άτυπη μεσημεριανή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί πραγματοποίησαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για στρατηγικούς τομείς όπως ο κυβερνοχώρος , το διάστημα και η ναυτιλία , καθώς και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ για απειλές σε αυτούς τους τομείς.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και άλλες αποφάσεις

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο .

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης δύο αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της Δανίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και προσθέτοντας 11 νέα έργα στον κατάλογο των υφιστάμενων έργων PESCO που αναπτύχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2017.

24.5.2023