Συμβούλιο της Ε.Ε : Το Συμβούλιο θα υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία για τη συνεργασία του Frontex

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία σχετικά με επιχειρησιακές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Η συμφωνία θα επιτρέψει την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ομάδων διαχείρισης συνόρων της Frontex στην Αλβανία. Η ανάπτυξη ομάδων της Frontex θα υπόκειται στη συμφωνία της χώρας. Η απόφαση ελήφθη με γραπτή διαδικασία.

Το διασυνοριακό έγκλημα και η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελούν σημαντικές προκλήσεις τόσο για τις χώρες της ΕΕ όσο και για τους πλησιέστερους γείτονές μας.

                            Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, εν ενεργεία Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας

Χάρη στη συμφωνία, ο Frontex θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Αλβανία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Ιστορικό

Μετά την έγκριση του νέου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής το 2019, ο Frontex μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με τις οποίες υπογράφει συμφωνίες σε όλη την επικράτειά τους και όχι μόνο στις περιοχές που συνορεύουν με την ΕΕ, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη εντολή. Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης στο προσωπικό του Frontex να ασκεί εκτελεστικές εξουσίες, όπως συνοριακούς ελέγχους και εγγραφή προσώπων.

Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει την τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Frontex, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2019 (και η οποία συμφωνήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής).

Ο Frontex έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων με τη Σερβία (2020) σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες και με τη Μολδαβία (2022), τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο (και τα δύο το 2023) σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Επόμενα βήματα

Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία, μπορεί τελικά να συναφθεί από το Συμβούλιο.

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την ημερομηνία κατά την οποία η Αλβανία και η ΕΕ έχουν κοινοποιήσει αμοιβαία την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσής τους

 

9.8.2023