Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τη διεύρυνση και τις μεταρρυθμίσεις

Ι. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και των εγγενών της δικαίωμα αυτοάμυνας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί.

3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πιεστικές στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμένει στη σημασία της έγκαιρης, προβλέψιμης και βιώσιμης στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ, καθώς και μέσω της άμεσης διμερούς βοήθειας από τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυραύλων και πυρομαχικών, ιδίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πυρομαχικών πυροβολικού ενός εκατομμυρίου βολών, και να παρασχεθούν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησής του, με βάση την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παραμένουν δεσμευμένα να συνεισφέρουν, μακροπρόθεσμα και μαζί με τους εταίρους, στις δεσμεύσεις για την ασφάλεια στην Ουκρανία, οι οποίες θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να αντισταθεί στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και να αποτρέψει επιθετικές ενέργειες στο μέλλον. Μετά την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις μελλοντικές δεσμεύσεις της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν τις εργασίες στο Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα.

Στρατιωτική υποστήριξη και δεσμεύσεις ασφάλειας θα παρέχονται με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

4. Ενόψει των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων κατά της μη στρατιωτικής και ζωτικής σημασίας υποδομής της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν την παροχή περαιτέρω ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και βοήθειας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού της τομέα μέσω ο χειμώνας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της επισκευής, της ανάκτησης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

5. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες παγκόσμιας προσέγγισης και συνεργασίας με την Ουκρανία και εταίρους από όλες τις περιοχές του κόσμου για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη και τις βασικές αρχές και στόχους της Η Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας, με σκοπό μια μελλοντική Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για αποφασιστική πρόοδο, σε συντονισμό με τους εταίρους, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα έκτακτα έσοδα ιδιωτικών οντοτήτων που προέρχονται απευθείας από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας και της ανάκτησης και ανασυγκρότησής της, σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις, και σύμφωνα με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει τις πρόσφατες προτάσεις για έκτακτα έσοδα που προέρχονται από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

7. Η Ρωσία και η ηγεσία της πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και για άλλα σοβαρότερα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και για τη μαζική ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμό της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει περαιτέρω προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της Βασικής Ομάδας, για τη σύσταση δικαστηρίου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το οποίο θα απολάμβανε την ευρύτερη διαπεριφερειακή υποστήριξη και νομιμότητα, καθώς και έναν μελλοντικό μηχανισμό αποζημίωσης. επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο Μητρώο Ζημιών του Συμβουλίου της Ευρώπης που προκλήθηκαν από την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, ως ένα πρώτο απτό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλεί επίσης όλα τα κράτη να υπογράψουν και να επικυρώσουν γρήγορα τη Σύμβαση της Λιουμπλιάνας-Χάγης για τη διεθνή συνεργασία στη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και άλλων διεθνών εγκλημάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξή του στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και καταδικάζει τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τη διεθνή εντολή και λειτουργία της.

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή του προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να διασφαλίσουν αμέσως την ασφαλή επιστροφή στην Ουκρανία όλων των παρανόμως απελαθέντων και μεταφερθέντων Ουκρανών παιδιών και άλλων αμάχων.

9. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων της και μέσω της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και την πρόληψη της καταστρατήγησης τους, ειδικά για αγαθά υψηλού κινδύνου, σε στενή συνεργασία με εταίρους και συμμάχους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της 12ης δέσμης κυρώσεων. Χαιρετίζει επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την οδηγία για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν, τη Λευκορωσία και τη ΛΔΚ. Προτρέπει επίσης όλες τις χώρες να μην παρέχουν υλική ή άλλη υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την εντατική εργασία της με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση ψευδών ρωσικών αφηγήσεων και παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο.

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ζωτικής σημασίας οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να είναι βιώσιμες και να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της χρήσης των λωρίδων αλληλεγγύης της ΕΕ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και καλεί την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες με τα κράτη μέλη προκειμένου να προτείνει νέα μέτρα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας των λωρίδων αλληλεγγύης σε όλες τις διαδρομές .

11. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Γεωργία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ως συνέπεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

III. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

13. Υπενθυμίζοντας τη Διακήρυξη της Γρανάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση είναι μια γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αποτελεί μοχλό για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των ευρωπαίων πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και πρέπει να προάγει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση. Όσον αφορά το μέλλον της προοπτικής μιας περαιτέρω διευρυμένης Ένωσης, τόσο τα μελλοντικά κράτη μέλη όσο και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα τη στιγμή της προσχώρησης. Οι εργασίες και στις δύο πίστες θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα. Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, σύμφωνα με την αξιοκρατική φύση της ενταξιακής διαδικασίας και με τη βοήθεια της ΕΕ. Παράλληλα, η Ένωση πρέπει να θέσει τις απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις, καθορίζοντας τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ένωσης και τους τρόπους επίτευξής τους και αντιμετωπίζοντας βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της καθώς και με την ικανότητά της να ενεργεί. Αυτό θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερη και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

14. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση της 12ης Δεκεμβρίου 2023. Με βάση τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για τη διεύρυνση της 8ης Νοεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει τις ακόλουθες αποφάσεις:

Ουκρανία και Δημοκρατία της Μολδαβίας

15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα αντίστοιχα πλαίσια διαπραγμάτευσης μόλις ληφθούν τα σχετικά βήματα που ορίζονται στις αντίστοιχες συστάσεις της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023.

Γεωργία

16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει επίσης να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, με την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί τα σχετικά βήματα που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

17. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης.

Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο το αργότερο τον Μάρτιο του 2024, με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Βόρεια Μακεδονία

18. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μόλις εφαρμόσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών.

Δυτικά Βαλκάνια

19. Επαναβεβαιώνοντας την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή του στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας.

20. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει αυστηρών όρων, και ενθαρρύνει την περιοχή να προχωρήσει αύξηση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, με βάση τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

21. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση της σταδιακής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Μεταρρυθμίσεις

22. Καθώς η Ένωση διευρύνεται, η επιτυχής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί οι πολιτικές της Ένωσης να είναι κατάλληλες για το μέλλον και να χρηματοδοτούνται με βιώσιμο τρόπο, με βάση τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, και ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

23. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις του με σκοπό την έγκριση έως το καλοκαίρι του 2024 συμπερασμάτων σχετικά με έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εργασίες.

14,12.2923