Συνάντηση Ρ. Δούρου και Π. Τριγάζη με τον Γιουσέφ Ντορχόμ πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Την επιτακτική ανάγκη να μπει άμεσα τέλος στη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισαν στη συνάντησή τους με τον Γιουσέφ Ντορχόμ, Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, οι Ρένα Δούρου και Πάνος Τριγάζης. Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, τομεάρχισσα Εξωτερικών και ο επικεφαλής του Γραφείου Ειρήνης του κόμματος μετάφεραν την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και εξέφρασαν την καταδίκη των εγκληματικών ενεργειών της κυβέρνησης Νετανιάχου, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης.

Επανέλαβαν την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή προϋποθέτει την δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για μία λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υποστήριξαν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και η ελληνική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει μάλιστα και θέση Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να πάψουν να τηρούν παθητική στάση. Και να προωθήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή όλων των ομήρων, την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, της οποίας οι κάτοικοι βιώνουν την ανείπωτη φρίκη μιας γενοκτονίας, με απώλεια χιλιάδων αμάχων, γυναικών, παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν επίσης οι τρόποι ανάπτυξης της ελληνοπαλαιστινιακής συνεργασίας και η ανάληψη πρωτοβουλιών για δράσεις αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναβίωσης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης που είχε εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Τσίπρα καθώς και η περαιτέρω προώθηση των αδελφοποιήσεων ελληνικών και παλαιστινιακών πόλεων.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης Γιουσέφ Ντορκόμ αναφέρθηκε “στις τελευταίες εξελίξεις της συνεχιζόμενης γενοκτονίας κατά του λαού του στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως για την κλιμακούμενη επίθεση στη βόρεια Γάζα, τον λιμό και την αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της καθώς και την επιδείνωση των επιθέσεων του Ισραηλινού στρατού κατοχής και των παράνομων ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”. Ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι “η συνέχιση των πολιτικών των δολοφονιών, της καταστροφής και του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φέρει ειρήνη στο Ισραήλ και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να ‘καθρεφτίσει’ τη γενοκτονία του στη Γάζα σε άλλες περιοχές του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Ο ίδιος εξέφρασε “την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη και εκτίμηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για τη σταθερή υποστήριξή του στα απαράγραπτα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού” και υπογράμμισε ότι “ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι η δημιουργία και αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με την Αν. Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του”. Τέλος, ζήτησε την αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για τη θεραπεία τραυματισμένων παλαιστινίων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία και την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, “κυρίως σήμερα που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το Ισραήλ αποκλείει την παράδοση τροφών, νερού και ιατρικού υλικού”.

22.10.2024