Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, Sébastien Lecornu, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Στις συνομιλίες παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Κατά την έναρξη των διμερών συνομιλιών των αντιπροσωπειών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε καλωσορίζοντας τον Γάλλο ομόλογό του:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα εσάς και την αντιπροσωπεία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.
Συζητήσαμε ήδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα συζητήσουμε ακόμη πιο αναλυτικά τώρα με τις αντιπροσωπείες μας την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων και τη στρατηγική μας συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι οι δυο χώρες μας συνδέονται με κοινούς αγώνες, κοινές αξίες για την ελευθερία και τα ανθρωπινά δικαιώματα, για τη Δημοκρατία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον απόλυτο σεβασμό της έννομης τάξης.
Επίσης, όπως καλά γνωρίζετε, η Συμφωνία μας, η Στρατηγική μας Συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία είχα την τιμή και να διαπραγματευτώ και να υπογράψω, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, είναι για εμάς ένα από τα θεμέλια της Άμυνάς μας.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχουμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, μάλιστα τη στιγμή που η διεθνής σταθερότητας απειλείται. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει και αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και ευρύτερα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω για μια ακόμη φορά και να σας πω ότι προσβλέπω στις συζητήσεις μας με τις αντιπροσωπείες μας αμέσως μετά».
Μετά το πέρας της συνάντησης, παρουσία των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής Διακρατικής Σύμβασης για την προμήθεια 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα και την εκπρόσωπο της εταιρείας MBDA (Μatra-BAE-Dynamics-Alenia), Άνι Κριστίνα Ραμόν (Annie Kristina Ramon).
Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Sébastien, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα. Προ ολίγου, ολοκληρώσαμε, σε ένθερμο κλίμα, τις συζητήσεις μας πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των συχνών επαφών μας που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Οι επαφές μας που επιβεβαιώνονται και από τα άρθρα 1 και 4 της Στρατηγικής Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.
Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια γόνιμη, ειλικρινή και φιλική συνάντηση, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού, που περιλαμβάνουν και τις προσωπικές μας σχέσεις.
Και, βέβαια, επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι στενοί Σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας.
Δεν μπορώ παρά να αναφέρω την κορυφαία μας στιγμή, την υπογραφή το 2021, της Διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Μια συμφωνία ιστορική. Είχα την τιμή, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, να τη διαπραγματευτώ και να την υπογράψω.
Με το άρθρο 2 της Συμφωνίας διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών μας, και τα κοινά μας συμφέροντα.
Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας του ’21, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της.
Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της αμυντικής βιομηχανίας.
Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των τριών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν «κλειδί» για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, μόλις προηγουμένως έλαβε μπροστά σας χώρα η τελετή υπογραφής Διακρατικής Σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων EXOCET και εκτελείται ήδη η σύμβασή μας για τα προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ-90.
Τα εν εξελίξει προγράμματα νομίζω επιτρέπουν και την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αντίληψης.
Επίσης, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.
Το 1ο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Καινοτομίας στην Άμυνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του ’24, και υπηρέτησε αυτόν το σκοπό .
Επίσης, το ξέρετε, έχουμε καλέσει τη Γαλλία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια για την καινοτομία, όπως και στην πορεία για την «Ατζέντα 2030».
Μετέχουμε μαζί σε κοινές αποστολές. Οι ΑΣΠΙΔΕΣ είναι μία από αυτές.
Σε λίγο θα επισκεφθούμε τη φρεγάτα ‘ALSACE’, η οποία ασκήθηκε μαζί με τα σκάφη της επιχείρησης.
Επίσης, συζητήσαμε για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία.
Η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης στην ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον μια και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από τρίτους.
Και επίσης πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά στα στρατηγικά συμφέροντα της Πατρίδας μας.
Μιλήσαμε για το Σχέδιο ReArm Europe, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί μια σημαντική βάση. Αλλά μια βάση για την οποία χρειάζεται επιπλέον συζήτηση.
Έχουμε συμφωνήσει συντονισμό των προσπαθειών μας και των σκέψεών μας με τη Γαλλία για την ενθάρρυνση των επενδύσεων των κρατών-μελών.
Διατύπωσα, επίσης, τις απόψεις μας σχετικά με το σχέδιο κανονισμού SAFE. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό. Ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητος. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο. Δηλαδή, αφενός μεν ποιοτικά η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο τουλάχιστον όριο συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς χώρες με πλήρη απόκλιση από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, δηλαδή με δείκτη συμμόρφωσης της τάξης του 1%, 2%, 5%, 7%, να συμμετέχουν στο SAFE.
Επίσης, θα ήθελα να αναγνωρίσω τις προσπάθειες της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτό. Συμμεριζόμαστε τη γαλλική άποψη για την ανάγκη συνέχισης της ενίσχυσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την προστασία της Ευρω-Ατλαντικής ασφάλειας.
Και επίσης ταυτιζόμαστε για τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στην υποστήριξη της πλήρους εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Νότια Γειτονία.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά από θέματα: για την Ουκρανία, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ. Για τα δύο τελευταία θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας λίγο αργότερα σε γεύμα, στη φρεγάτα “ALSACE”.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Σεμπαστιάν για το ταξίδι μου στο Λίβανο, για την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε αυτό το θέμα, όμως, θέλουμε τη γαλλική συνεργασία και την κοινή αντίληψη.
Μιλήσαμε για τη Συρία. Υπογράμμισα την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Έκανα εκτεταμένη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα.
Αγαπητέ Sébastien, στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, η Γαλλία αποτέλεσε προστάτιδα της Ελλάδας και εκτιμάμε βαθιά τη συνεχή στήριξή σας για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, καθώς και για την προώθηση της σταθερότητας της περιοχής. Μαζί, μπορούμε να συνεχίζουμε να χτίζουμε ένα μέλλον πιο δυνατό, πιο σίγουρο και πιο ευημερές. Ευχαριστώ πολύ».
Το μεσημέρι, οι δύο Υπουργοί επισκέφτηκαν από κοινού τη γαλλική Φρεγάτα “ALSACE” στον Λιμένα Πειραιά, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή της.
Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας επισήμανε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γάλλο Υπουργό, Sébastien Lecornu, για την πρόσκληση να επισκεφτώ την Φρεγάτα “ALSACE” και επίσης να ενημερωθώ για τις επιχειρήσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως ξέρετε, οι επιχειρήσεις αυτές διεξήχθησαν υπό την ελληνική Διοίκηση της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Υπό την Διοίκηση του Υποναυάρχου Γρυπάρη, και με αυτή τη διοίκηση η φρεγάτα “ALSACE” έχει καταφέρει να καταρρίψει και βαλλιστικούς πυραύλους και drones των Χούθι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Όπως ξέρετε, η ελευθέρια της ναυσιπλοΐας είναι κάτι που για την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και τη Γαλλία, μια μεγάλη ναυτική χώρα, έχει τεράστια σημασία. Επηρεάζει το επίπεδο ζωής των πολιτών της, επηρεάζει το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Και είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα, η Γαλλία άλλα κι άλλες φιλικές χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ο Υπουργός προηγουμένως, όπως η Κύπρος και η Ιταλία, συνεισφέρουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια για τη προστασία του επιπέδου ζωής των ευρωπαίων πολιτών.
Πρέπει να σας πω όμως ότι νιώθω εξαιρετικά άνετα να βρίσκομαι πάνω σε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο. Όχι μόνο εξαιτίας της εξαιρετικής φιλοξενίας που εμείς οι Έλληνες απολαμβάνουμε από τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του πλοίου, όχι μόνο για την εγκαρδιότητα της σχέσης που είναι προφανής σε όλους, αλλά και διότι βλέπω πως θεμελιώνεται σε όλο και πιο στέρεες βάσεις η συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό και στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, αναμεσά στις ελληνικές και τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας. Και μαζί με τα RAFALE, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία είναι μια δύναμη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχει προεξάρχοντα ρόλο, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας. Και η στήριξη της Γαλλίας σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι για μας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.
Ευχαριστώ λοιπόν τον Sébastien ,τον Υπουργό Lecornu, για την παρουσία του σήμερα στην Αθήνα και στον Πειραιά, για την παρουσία της Φρεγάτας “ALSACE” εδώ στον Πειραιά και για ό,τι συμβολίζει».
14.4.2025