Συνέντευξη – Ελίζας Βόζεμπεργκ: Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ποιες είναι οι πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη την επόμενη πενταετία;

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος θα βρεθούν η κοινή αμυντική πολιτική, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η κοινή αγροτική πολιτική, το δημογραφικό, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση.

Είναι προφανές ότι όλα ανεξαιρέτως τα ανωτέρω ζητήματα αφορούν άμεσα την πατρίδα μας, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό στις 9 Ιουνίου δεν νοείται “χαλαρή” ψήφος, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης στην παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε όρθια στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και έχει αποδείξει διαχρονικά ότι γνωρίζει και μπορεί να την εκπροσωπεί επάξια στο εξωτερικό.

Γιατί οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες;

Η Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις, που έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της. Οι αστοχίες και οι αβελτηρίες που σημειώθηκαν, προβλημάτισαν σημαντικό τμήμα των ευρωπαίων πολιτών, οδηγώντας στην άνοδο του εθνολαϊκισμού και των άκρων.

Εάν στις προσεχείς ευρωεκλογές αυτές οι δυνάμεις καταγράψουν περαιτέρω άνοδο, ελλοχεύει ο κίνδυνος επανεθνικοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε μία τέτοια περίπτωση θα απομακρυνθούμε από την προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης, για την οποία τόσο αγωνιστήκαμε.

Όταν ασκούμε κριτική στην ΕΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλείται να συγκεράσει τις απόψεις 27 εταίρων με διαφορετικά ή ακόμη και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η ανάγκη συνοχής και εμβάθυνσης της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

μπορεί να οδηγήσει σε μία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατήγγειλε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών, εξαιτίας των οποίων τα ίδια προϊόντα πωλούνται ακριβότερα σε ορισμένα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι αυτή συμβάλλει στην προσπάθεια για διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.

Είναι αλήθεια ότι κατά κανόνα οι ρυθμοί της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων είναι αργοί, όμως είμαι αισιόδοξη ότι με επίμονη προσπάθεια και με τις απαραίτητες συμμαχίες, θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα για αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει το 2026. Πώς θα εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια για την εθνική μας οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του;

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και της νέας ευρωομάδας της ΝΔ, θα είναι η εύρεση των απαραίτητων συμμαχιών από άλλα κράτη μέλη, με στόχο την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοοικονομικής στήριξης, η οποία μπορεί να προέλθει με τρεις τρόπους.

Ο πρώτος είναι η διατήρηση του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής στα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια πόρων για τη χώρα μας στο νέο ΕΣΠΑ. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, αντίστοιχου με το Ταμείο Ανάκαμψης, για την περίοδο μετά το 2026. Ο τρίτος είναι η χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας, προκειμένου οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν ικανό περιθώριο για περισσότερες δράσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Γιατί να σας εμπιστευτούν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες για μία νέα θητεία στην Ευρωβουλή;

Πιστεύω ότι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές θα πρέπει να κριθούμε από τους πολίτες πρωτίστως με βάση το έργο μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου κατέθεσα 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανα 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, διοργάνωσα σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων και είχα έντονη νομοθετική δραστηριότητα για ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, όπως μεταξύ άλλων, το μεταναστευτικό, η ισότητα, τα εθνικά θέματα, η έμφυλη βία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η οδική ασφάλεια και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Μάλιστα ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων αισθάνομαι ως προσωπική δικαίωση την πρόσφατη υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενεικής βίας, μετά τους πολυετείς αγώνες που έχω δώσει για το σκοπό αυτό.

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη. Εάν οι πολίτες με τιμήσουν εκ νέου με την εμπιστοσύνη τους, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα.