Συνέντευξη στον «Ράδιο Πάντειον», την «Φωνή του Παντείου Πανεπιστημίου», παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, το πρωί της Παρασκευής, 23 Μάϊου 2025.
Σχετικά με το Παλαιστινιακό ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε: «Η λύση του Παλαιστινιακού είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρχει και ασφάλεια αλλά και προστασία της ζωής σε αυτό το πολύ δύσκολο σημείο της ανθρωπότητας. Ωστόσο, τώρα έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς εδώ και αρκετό καιρό στη Γάζα αμφισβητείται η ζωή αυτή καθαυτή, όχι απλώς η ταυτότητα και η ύπαρξη ενός κράτους, που είναι δικαίωμα και υποχρέωση να έχουμε στην περιοχή, με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γιατί η ύπαρξη αυτού του κράτους είναι δικαίωμα του λαού και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ. Άλλωστε, είναι μια πολύ παλιά απόφαση του ΟΗΕ η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Ωστόσο, τώρα πια αμφισβητείται απόλυτα η ζωή αμάχων, η ζωή παιδιών και τίθεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα και στις κοινωνίες μας. Δεν κάνουμε ό,τι πρέπει. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ σκληρή αυτοκριτική και ως Ελλάδα. Δεν θα πάω πρώτα στην κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, θα μιλήσω πρώτα για μας, για όλους τους πολίτες. Έπρεπε να είμαστε πολύ πιο μπροστά στο θέμα του Παλαιστινιακού και αυτό δεν αφορά την ιδιαίτερη σχέση που είχε η Ελλάδα με την Παλαιστίνη, σχέση που προσθέτει υποχρεώσεις. Αφορά το γεγονός πως δεν μπορούν να πεθαίνουν κάθε μέρα παιδιά και άμαχοι, είτε κοντά είτε μακριά μας, είναι το ίδιο. Έπρεπε να ήμασταν όλοι στους δρόμους τώρα.
Πέρα από τις αυτονόητες υποχρεώσεις μας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι απλώς σιωπά, αλλά είναι συνένοχη στο έγκλημα. Είναι απαράδεκτο το ότι η Ελλάδα δεν ήταν η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ζήτημα. Σήμερα κινδυνεύει να είναι τελευταία και δεν έχει μιλήσει ακόμα. Έχουν βγει τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχουν μιλήσει για την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να υπάρχει ανθρωπιστικός διάδρομος, καθώς σήμερα δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια. Για την ανάγκη να υπάρξει άμεση εκεχειρία και προστασία των αμάχων και των παιδιών και αυτό, αν χρειαστεί, να συνδυαστεί και με διοικητικά – οικονομικά μέτρα κατά του Ισραήλ. Διότι εδώ βλέπουμε ένα έγκλημα που διαπράττουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, σχεδιασμένο και επικεντρωμένο στην περιοχή αυτή και στους αμάχους.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πίσω ακόμα και από τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού και δεν πιστεύω πως υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα πολίτης που να αμφισβητεί την αξία του ανθρωπισμού και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής. Άρα έπρεπε να κάνουμε ότι μπορούσαμε. Όλοι και όλες.
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε με μεγάλη συνέπεια να βάζει τα ζητήματα αυτά. Εγώ προσωπικά έχω βρεθεί με τον Παλαιστίνιο πρέσβη από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα την ευθύνη της προεδρίας. Έχουμε καταθέσει στη Βουλή κοινοβουλευτική ερώτηση και για το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους αλλά και για την άμεση εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι προφανές ότι και στο αντίστοιχο αίτημα που έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, το ΚΚΕ, θα ανταποκριθούμε αμέσως. Σαφέστατα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον κάναμε δύο ακόμα κινήσεις:
Πρώτη, το ότι ζήτησα ραντεβού και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει την άλλη Τρίτη. Η ανώτατη πολιτειακή αρχή της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να ενημερωθεί, καθώς έχει την ευθύνη της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας, για τη θέση μας και την ανάγκη να είμαστε μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τουλάχιστον ας είμαστε εκεί. Θα θέλαμε να ήμασταν πρωτοπόροι σαν χώρα, αλλά τουλάχιστον ας συντασσόμασταν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεύτερη, ότι κατέθεσα αίτημα στον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου ο επικεφαλής και ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Αμπάς, να προσκληθεί στη Βουλή να μιλήσει όχι μόνο για να μας ενημερώσει, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο υποστήριξης, ανάδειξης του θέματος και πολιτικών παρεμβάσεων. Το αίτημα αυτό το έστειλα και στους τέσσερεις αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή: του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για να είμαστε και σε αυτό μαζί».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στρατηγική των συνεργασιών και τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε: «Ξέρετε, πολλές φορές από την επικοινωνία διαμορφώνεται μια πραγματικότητα που δεν είναι αντίστοιχη με αυτή που πρέπει να υπάρχει μέσα στα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι θέσεις μας έχουν την απαραίτητη δημοκρατική ώσμωση και κοινή στόχευση. Κανείς δεν έχει πει οτιδήποτε αντίθετο. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο ως πρώην πρωθυπουργός, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο που προσθέτει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η δουλειά του Ινστιτούτου και η εκπροσώπηση που έχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης επίσης προσθέτουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γενικότερα στην προοδευτική σκέψη. Δεν έχουμε κανέναν κομματικό εγωισμό για να περιχαρακωνόμαστε. Αντίθετα, χρησιμοποιούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις προσωπικές, τις πολιτικές και τις κομματικές μας δυνάμεις για να πετύχουμε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Το πρόβλημα της πολυδιάσπασης αυτή τη στιγμή αποτελεί και αγωνία της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια εικόνα αυτού του προβλήματος και πληρώνει και σοβαρότατα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. Γι’ αυτό και επέλεξε να αλλάξει ηγεσία. Η δική μου η εκλογή υποδηλώνει ακριβώς αυτή την ανάγκη να αλλάξει σελίδα. Βέβαια δεν είναι θέμα να αλλάξει το πρόσωπο, αλλά να αλλάξουμε εμείς. Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει για να ανταποκριθεί στην αγωνία της κοινωνίας, που πολυδιασπασμένη βλέπει μπροστά στη δυστοπία, στα αρνητικά που δημιουργεί μια κυβέρνηση, να μην υπάρχει απάντηση. Άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Τσίπρας και πάρα πολλά άλλα προοδευτικά και αριστερά πρόσωπα στην Ελλάδα, ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή διέξοδο. Δεν θέλω να είμαι εγωιστής, αλλά φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα είναι πιο συνεπής σε αυτό. Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία με συνέπεια μιλάει και για συνεργασίες και για πρόγραμμα, δηλαδή έχει να πει και για το πώς θα βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, αλλά και με ποιες πολιτικές δυνάμεις.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα έξω από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που καθυστερούν, ασχολούνται περισσότερο με τα εσωτερικά τους και αρνούνται -στην κοινωνία, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ- να βγάλουν δημόσια μια πρόταση. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εμείς θα αλλάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί αυτή είναι η εντολή της βάσης μας και της κοινωνίας που λέει «βρείτε τα, κάντε κάτι» και θα προχωρήσουμε μπροστά. Αν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν έχω την αίσθηση ότι, επειδή δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην Πολιτική, η κοινωνία θα αφήσει πίσω το αδιέξοδο γιατί θα αγωνιά και θα επιδιώκει να βρει μια λύση. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες καθυστερήσεις κομματικού εγωισμού καθυστερούν τη διέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή τελικά το μάρμαρο το πληρώνει η κοινωνία όσο καθυστερούμε. Γι’ αυτό και εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία ευθύνη σ’ αυτό. Δεν θα έβαζα ποτέ μπροστά τη γκρίνια, γιατί αρνούνται οι άλλοι, όσο το τι μπορείς να κάνουμε εμείς περισσότερο. Γιατί στην πολιτική πια κυριαρχεί ένας αρνητισμός και έχει σημασία να λες τι μπορείς να κάνεις εσύ.
Εδώ λοιπόν σας λέω, χωρίς καμία προσωποκεντρική ανάγνωση, ότι οι πολιτικοί πρέπει να τοποθετούνται σε πραγματικά προβλήματα. Τα κόμματα, ως δημοκρατικοί οργανισμοί, είναι οι φορείς και οι συμμέτοχοι στη συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι πολίτες έξω από τα κόμματα. Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα που αφορά και τους νέους. Η κρίση του κομματικού φαινομένου, η εμπιστοσύνη στα κόμματα. Πρέπει τα κόμματα, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς γι’ αυτόν έχω την ευθύνη, να αποδείξουν ότι μπορούν. Άρα τι χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Δύο πράγματα: Να έχει πρόταση και αυτή η πρόταση, να μην είναι διαχειριστική, να μην είναι συμβιβαστική, να αλλάζει πράγματα».
Για την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε: «Το πόρισμα μας ολοκληρώνεται. Τώρα είμαστε στη φάση της σύνταξης. Επειδή ανοίξατε πολλά θέματα θα τα απαντήσω με τη σειρά.
Πρώτον, πράγματι υπήρχε μια απαράδεκτη διάταξη στο Σύνταγμα που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που στη Συνταγματική Αναθεώρηση εμείς προτείναμε να αλλάξει. Άρα, η διάταξη που δίνει αποσβεστική προθεσμία στους υπουργούς, δηλαδή που δεν επιτρέπει την ισονομία με τους πολίτες, καταργήθηκε με εισήγηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η πλειοψηφία της της προτείνουσας Βουλής με την οποία καταργήθηκε η διάταξη που αφήνει κάποιους υπουργούς στο απυρόβλητο. Άρα κανείς υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κρύφτηκε με διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δεύτερο ζήτημα: Υπήρξαν ευθύνες στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Πόσο αστείο ακούγεται για ένα τραγικό γεγονός, που αφορά στην απώλεια 57 ζωών, να λέει η κυβέρνηση ότι την ευθύνη την είχε κάποιος που ήταν υπουργός πριν τέσσερα χρόνια, για να κρύψει την δική της ευθύνη που κατεδάφισε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν αρκεί. Εμείς λέμε να ελεγχθεί και ο Χρήστος Σπίρτζης. Σαφέστατα. Και στην πρότασή μας θα υπάρχει πρόταση για να ελεγχθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Χρήστου Σπίρτζη. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί την επιτροπή που προβλέπεται για την περίπτωση που δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη, ώστε να μη πάει για παραγραφή; Ο Χρήστος Σπίρτζης το έχει αιτηθεί δύο φορές. Το ίδιο αίτημα έχω καταθέσει και εγώ προσωπικά. Δεν την ενεργοποιεί η Βουλή. Γιατί; Τι θέλει να κρύψει; Από τη μια μεριά λέει «πού είναι ο Σπίρτζης»; Από την άλλη μεριά δεν τον παραπέμπει. Δεν ενεργοποιεί τις επιτροπές. Πέστε μου εσείς ποιος είναι ειλικρινής;
Εγώ λέω να ελεγχθεί όχι μόνο ο Χρήστος Σπίρτζης, να ελεγχθεί και αυτός που υπέγραψε την 717, η οποία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς ήταν μια σύμβαση με σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση. Αυτό είναι απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου δηλαδή Ανώτατου Δικαστηρίου. Να μας πει η Νέα Δημοκρατία, αμφισβητεί τα ανώτατα δικαστήρια;
Αλλά πάμε λίγο τώρα στο συγκεκριμένο. Συμφωνούμε να ελεγχθεί και αυτός που υπέγραψε τη σύμβαση και ο Χρήστος Σπίρτζης για να μην μείνει τίποτα κρυφό. Η κυβέρνηση σήμερα δέχεται να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής; Δέχεται να ελεγχθεί ο κ. Μητσοτάκης; Εγώ χθες έθεσα ένα ερώτημα: Μέσα στη δικογραφία βρίσκουμε έγγραφα που αφορούν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν ενήμερος ο κ. Μητσοτάκης για τα θέματα ασφάλειας σιδηροδρόμων; Δεν πρέπει να ερωτηθεί για να δώσει την απάντησή του; Πώς θα γίνει αυτό αν δεν συνταχθεί αίτημα προανακριτικής; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελεγχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη Βουλή. Αν εμείς αρνηθούμε τον έλεγχο στη Βουλή, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι και κάποιες θα μείνουν εκτός ελέγχου. Έχουμε αυτό το δικαίωμα στην Ελληνική Δημοκρατία; Όχι, δεν το έχουμε.
Για να συνοψίσω: Εμείς λέμε να ελεγχθεί και η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να μην υπάρχει η ειδική διάταξη για υπουργούς, που τους αφήνει στο απυρόβλητο. Εμείς λέμε να ελεγχθεί και ο Χρήστος Σπίρτζης. Εμείς λέμε να ελεγχθούν όλοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ακόμα και ο πρωθυπουργός. Διότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην ελληνική κοινωνία, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για τα θέματα ασφάλειας.
Επίσης υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: Ποιος έδωσε την εντολή του μπαζώματος; Θα μας απαντήσει κάποιος; Ξέρουμε ότι έγινε μπάζωμα. Έρχονται πορίσματα πραγματογνωμοσύνης και λένε ότι καταστράφηκαν πειστήρια και δεν μπορούν να βρουν αν υπήρχε ή όχι φορτίο. Το λένε τα πορίσματα που επικαλείται η κυβέρνηση. Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Ας μας το πούνε. Γιατί φοβάται ο κ. Μητσοτάκης τα ερωτήματα; Γιατί αρνήθηκε να έρθει ως μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τη δικογραφία σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου; Για ποιο λόγο έκαναν μια αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση; Με απόλυτη σοβαρότητα σας λέω ότι εμείς θα δεχτούμε τον έλεγχο για οποιαδήποτε περίοδο, αλλά θα απαιτήσουμε ο οποίος έλεγχος να φτάνει μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μπροστά στην ελληνική κοινωνία χωρίς να δώσει απαντήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε: «Δεν μπορώ να σας πω πότε ήταν το κρίσιμο σημείο, η καμπή όπου τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγιναν μη βιώσιμα. Μπορώ να σας πω ότι όταν εγώ ανέλαβα την ευθύνη, -γιατί δεν είχα άλλη ενημέρωση νωρίτερα- τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν βιώσιμα. Υποθέτω ότι ήταν και κάποια περίοδο πολύ πριν. Γιατί, δυστυχώς, υπήρχαν πολλά εκατομμύρια χρέη και ταυτόχρονα υπήρχε ένα έλλειμμα λειτουργίας. Μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο σε ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 2 εκατομμύρια. Αυτό δεν μπορεί να το πληρώσει κανένα κόμμα.
Εμείς και εγώ προσωπικά, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, είχα δεσμευτεί ότι προτεραιότητα είναι οι μισθοί των εργαζομένων. Έχουμε δώσει από το κομματικό ταμείο χρηματοδότηση στα μέσα, που δεν έχουν έσοδα, για να καλύψουμε τους μισθούς των εργαζομένων την περίοδο που εγώ έχω την ευθύνη του προέδρου. Αλλά χρωστάμε όλα τα προηγούμενα, τα οποία ήταν αρκετά. Ήταν τρεις μήνες, για να ξέρετε περίπου πόσο είναι.
Αν δεν υπάρχει μια εξωτερική πηγή χρηματοδότησης, δεν μπορεί να βρεθεί κάτι. Αυτό θα είναι δανεισμός, θα είναι μια στρατηγική συνεργασία, είναι πράγματα που ετοιμάζουμε μαζί με το σχέδιο βιωσιμότητας. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να την κρύψεις ούτε από τους εργαζόμενους ούτε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική λειτουργία των μέσων και μία πολύ μεγάλη εξυγίανση, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμα.
Είμασταν σε μια περίοδο ενός εξαμήνου που προσπαθούμε να βγούμε από τα τεράστια αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί και αυτό αναφέρεται από το πολιτικό επίδικο, που είναι η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέχρι την οικονομική λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
Αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι μισθοί των εργαζομένων, το έχουμε πει ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μείνουν δεδουλευμένα, τα οποία να μην έχουν καταβληθεί. Και αυτό έχει αποδειχθεί. Πρώτα πληρώνουμε εργαζόμενους, με την παραμικρή χρηματοδότηση που έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε βαθμό που έχουν περιοριστεί άλλες λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρέπει να πληρωθούν πρώτα οι εργαζόμενοι. Ναι, είναι πολιτική επιλογή. Αυτό το έχουμε ανακοινώσει και το κάνουμε. Έχει γίνει. Είναι ένα ποσό που, δεν θέλω να σας πω ακριβώς νούμερα, ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, η χρηματοδότηση που έχει δοθεί στα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους εργαζόμενους, αυτό το εξάμηνο».
Μιλώντας για την κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια, την κυβερνητική πολιτική, καθώς και για τα μέτρα που συζητούνται για την ασφάλεια σε αυτά, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Θα έλεγα ότι όλα αυτά είναι υποκριτικές κινήσεις μιας κυβέρνησης η οποία θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πανεπιστήμια. Θέλει να τα απαξιώσει με οποιοδήποτε τρόπο, να περιορίσει και την αποδοχή τους από την κοινωνία και την απόδοσή τους, για να μπορέσει στη συνέχεια να τα ξεπουλήσει. Αυτό δεν κάνει; Εδώ έχει περάσει αντισυνταγματική διάταξη για να κάνει, από την πίσω πόρτα, τα κολέγια πανεπιστήμια. Με μεγάλα λόγια, ότι θα έρθουν φοβεροί όμιλοι του εξωτερικού και φοβερά ονόματα, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά όλα fake. Όλα.
Προφανώς θα απαντήσουν στους φοιτητές μέχρι και με συρματοπλέγματα και με ΜΑΤ, όπως κάνουν. Επί της ουσίας, όμως, στην κοινωνία απαντάνε μειώνοντας τη χρηματοδότηση και τους καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πανεπιστήμια. Αυτός είναι ο στόχος τους. Γιατί μειώνουν τόσο πολύ το εκπαιδευτικό δυναμικό των ελληνικών πανεπιστημίων; Γιατί μειώνουν τη χρηματοδότηση; Εδώ τώρα ανεβαίναμε τις σκάλες και με ενημερώσατε ότι δεν υπάρχουν ασανσέρ για να ανεβούν οι φοιτητές στο δεύτερο όροφο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ένα παράδειγμα είναι.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να μπαίνω σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία ξέρω ότι οι πρυτανικές αρχές και εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό θέλει να το περάσει και στη συνταγματική αναθεώρηση και δημιουργεί δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία θέλει να απασχολήσουν την κοινωνία. Το θέμα των τουρνικέ και των συρματοπλεγμάτων, που στο τέλος εκεί θα οδηγηθούν, θα μας πουν ότι μέχρι και αυτά χρειάζονται στα πανεπιστήμια, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας στα πανεπιστήμια, αν εμπιστευτείς το αυτοδιοίκητο και τις πρυτανικές αρχές.
Επειδή έχω υπάρξει σε όργανα διοίκησης, βέβαια πριν πάρα πολλά χρόνια, -τη δεκαετία του ‘80 ήμουν στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης- σας βεβαιώ ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπίζονται οι παράνομες ενέργειες εντός του πανεπιστημίου, όχι μόνο με το αυτοδιοίκητο, αν χρειαστεί και με την Ελληνική Αστυνομία, που επιτρέπεται να μπει. Δεν επιτρέπεται, όμως, να παρέμβει κάποιος στο αυτοδιοίκητο, να παρέμβει στο άσυλο και όσον αφορά τη διαχείριση και την επικοινωνία και την κυκλοφορία των ιδεών. Αυτό έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση.
Αλλά η ουσία είναι ότι αμφισβητεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, αμφισβητεί τον συνδικαλισμό, άρα τη δυνατότητα συλλογικότητας των φοιτητών και επιτίθεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό, γιατί η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα παραβατικά χαρακτηριστικά. Εγώ θέτω ένα ερώτημα: γιατί οι κουκουλοφόροι και οι κρανοφόροι που δημιουργούν τα επεισόδια δεν έχουν εντοπιστεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη; Και για το επεισόδιο της Νομικής. Γιατί; Ποιος είναι ο ανίκανος; Ποιος είναι ο αναποτελεσματικός; Να μας το πούνε ποιος είναι.
Εγώ λέω δώστε δύναμη στο Πανεπιστήμιο το ελληνικό, το δημόσιο, και στη διοίκησή του, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τα του οίκου του, να έχει ποιοτικές σπουδές, να ξεχωρίζουν τα παιδιά μας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να ξεχωρίζει η Ελλάδα πρώτα απ’ όλα και στη συνέχεια ελάτε να διαγωνιστούμε. Αλλά δεν το κάνουν. Υποθηκεύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορέσουν να φέρουν τα κολέγια από την πίσω πόρτα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι είναι μέσα στα funds που θα κάνουν ιατρικές σχολές και άλλα deal εδώ στην Ελλάδα. Αυτό ζούμε».
Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει την μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Είναι η καινούργια «καραμέλα» του κ. Μητσοτάκη η μονιμότητα και άρση της μονιμότητας. Επειδή δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στο θέμα των Τεμπών, επειδή δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στο θέμα της Γάζας, επειδή δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στο θέμα της ακρίβειας και του εισοδήματος και της επιβίωσης, τώρα έχει βγάλει από το καπέλο τον «λαγό» της μονιμότητας.
Παραπλάνηση ακραία. Υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο σήμερα για τον υπάλληλο ο οποίος κατηγορείται και έχει ποινικές ευθύνες για μία παράβαση ή, να το πω απλά, δεν πηγαίνει στη δουλειά του. Υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο που σαφέστατα καταλήγει στην απόλυση του υπαλλήλου. Δεν θέλουν αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης, σας θυμίζω, όταν ήταν υπουργός στην περίοδο του μνημονίου, ήταν ο υπουργός της διαθεσιμότητας. Ήταν αυτός ο οποίος είχε νομοθετήσει ότι το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων θα οδηγούνται στην απόλυση. Είχε βγάλει ποσοστά. Ήταν μια προκρούστεια κλίνη κι έλεγε το 15% έξω.
Θέλει να ξαναφέρει τη διαθεσιμότητα. Γιατί το θέλει αυτό; Γιατί θέλει να φέρει τα ρουσφέτια του. Γιατί, ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός της διαθεσιμότητας, αλλά είναι και ο πρωθυπουργός των ρουσφετιών. Ξέρετε ότι οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο έχουν διπλασιαστεί με τον κ. Μητσοτάκη; Ξέρετε ότι από περίπου 75 χιλιάδες έχουν γίνει 150 χιλιάδες;
Άρα, τι θέλει να κάνει; Να διώξει υπαλλήλους. Να απαξιώσει το Δημόσιο για να το ξεπουλήσει. Τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τους δήμους, την καθαριότητα, την ύδρευση. Να πληρώνει το μάρμαρο ο κοσμάκης, αυτό θέλει. Ταυτόχρονα φέρνει τα ρουσφέτια του στο Δημόσιο.
Υπάρχει μεγαλύτερο πελατειακό κράτος απ’ αυτό της Νέας Δημοκρατίας και της Δεξιάς; Πείτε μου. Έχει διπλάσιους συμβασιούχους. Γιατί; Αυτός δεν έλεγε ότι θα πρέπει να έχουμε ΑΣΕΠ; Γιατί το ΑΣΕΠ έχει κυριολεκτικά «παγώσει»;
Ακόμα και η εξέλιξη της αξιοκρατίας στις θέσεις διευθυντών. Προσέξτε, τι έχει κάνει: ιδιώτες στην καθαριότητα, ιδιώτες στην ύδρευση, ιδιώτες διευθυντές στον ΕΦΚΑ, ιδιώτες να εισπράττουν τα ασφάλιστρα. Τι θέλει να κάνει λοιπόν; Απλό. Τα βάζει με τους Δημοσίους Υπαλλήλους γιατί θέλει να ξεπουλήσει την πολιτεία. Την πολιτεία θέλει να ξεπουλήσει, είναι πολύ πιο σκληρό. Την ύδρευση, την υγεία, την καθαριότητα. Ενώ υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για τους Δημόσιους Υπαλλήλους κι ο ίδιος φέρνει τα ρουσφέτια του, να το πω έτσι απλά.
Ο πρωθυπουργός της διαθεσιμότητας και των ρουσφετιών ξεπουλάει την ελληνική πολιτεία και έχει την «καραμέλα» της μονιμότητας, που μας προστατεύει από τα ρουσφέτια της κάθε κυβέρνησης. Γιατί οι κυβερνήσεις, αν θυμάστε, με ρουσφέτια απέλυαν σε ένα πελατειακό κράτος και αυτά τα ρουσφέτια ήρθε, όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και το ΑΣΕΠ, να τα επιλύσει. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης μας πάει δεκαετίες πίσω. Αυτό είναι τραγικό».
Στην ερώτηση για τις απαιτήσεις του ρόλου του, αλλά και τη διαχείριση του προσωπικού του χρόνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε: «Έχω ένα προτέρημα και ιδιαιτερότητα. Το σπίτι μου, η εκλογική μου περιφέρεια, η οικογένειά μου, είναι Θεσσαλονίκη. Άρα εδώ μιλάτε για έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος ταυτόχρονα διεκδικεί και το δικαίωμα να είναι πολίτης της περιφέρειας. Γιατί έχουμε κι έναν αθηνοκεντρισμό, να λέμε την αλήθεια.
Άρα, έχω την ανάγκη και για τον κόσμο, πολιτικά, για την κοινωνία, αλλά και για την οικογένεια και για τους φίλους μου, να είμαι Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα. Είμαι Αθήνα όλη την εβδομάδα. Προφανώς δεν προλαβαίνω να πηγαίνω Θεσσαλονίκη κάθε Σαββατοκύριακο, έχουμε αρκετές δουλειές και πάρα πολύ διάβασμα, γιατί εγώ υπηρετώ και την παράδοση της επιστήμης μου, θέλω να είμαι ενήμερος για όλα, διαβάζω τα βράδια.
Εντάξει, μένουν και λίγες ώρες για ύπνο, δεν έχω παράπονο. Δεν είναι το πρόβλημα μου η αϋπνία, πάντως, να ξέρετε. Ούτε με ανησυχεί το πόσες ώρες θα κοιμηθώ στο τέλος. Υπάρχει και μια συγκυρία τώρα. Εμένα ο γιος μου λείπει στο εξωτερικό, είναι στην Αμερική, κάνει μεταπτυχιακά στην αεροδιαστημική και μιλάμε περίεργες ώρες τις νύχτες για να ταιριάζουν οι ώρες. Οπότε κάνω και λίγο video call τα βράδια. Λίγο με Θεσσαλονίκη, λίγο με Ατλάντα»
Στην ερώτηση για το τι σημαίνει η Πολιτική για τον Σωκράτη Φάμελλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε: «Η ζωή του. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όμως. Από πολύ μικρός και από την οικογένειά μου, αλλά και από τις παρέες μου, μπήκα στην Πολιτική και κατάλαβα τι σημαίνει. Είναι απολύτως αυθόρμητο αυτό που θα σας πω. Το ότι είμαστε σήμερα εδώ είναι Πολιτική. Το εισόδημα που έρχεται κάθε μήνα στο σπίτι είναι Πολιτική. Το αν έχεις γιατρό και δάσκαλο είναι Πολιτική. Τα τραγούδια που πήγαν στη Eurovision είναι Πολιτική. Ο τρόπος που γίνεται το Final Four είναι Πολιτική. Άρα η Πολιτική είναι όλη η ζωή μας.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Πολιτική είναι ποιος θα πάρει την καρέκλα και μ’ αυτό να απαξιώσουν την Πολιτική και να διώξουν τον κόσμο μακριά. Ενώ Πολιτική τι είναι; Με δημοκρατικούς όρους να διαμορφώνουμε απόψεις για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας την επόμενη μέρα και να προφυλάσσουμε και τα δικαιώματα τα ανθρώπινα και δημοκρατικά που έχουμε όλοι μας.
Δεν μπορώ να αρνηθώ την Πολιτική, γιατί θα είναι σαν να αρνούμαι τα δικαιώματά μου και τα δικαιώματα τα δικά σας και τα δικαιώματα του γιου μου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, Πολιτική είναι όλη η ζωή.
Στην κοινωνία έχει κατοχυρωθεί πλέον μια αντίληψη ότι η Πολιτική είναι κάτι με «π» μικρό. Ποιος θα πάρει την καρέκλα και πιθανά ποιος θα πάρει και την αμοιβή της θέσης του κολλητού του διευθυντή, που θα τον βάλει ο πολιτικός. Όλο αυτό το σύστημα με τα ρουσφέτια. Για μένα Πολιτική είναι αξίες. Πολιτική είναι η ειρήνη. Πολιτική είναι η ζωή. Πολιτική είναι ο πολιτισμός. Από εκεί ξεκινάμε. Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να ξαναγυρίσει στα μεγάλα, τα οποία τα χάσαμε. Εμείς, αναδείξαμε ως κυρίαρχο το να σωθεί η χώρα. Το κάναμε αυτό, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητισμό που υπηρέτησε, υπηρέτησε την ανάγκη να βγούμε απ’ τα μνημόνια. Το πέτυχε αυτό. Αλλά δεν μπορούμε να υποτιμούμε τις αξίες πάνω στις οποίες διατυπώνεται η Πολιτική. Δηλαδή το «γιατί» στην Πολιτική έχει να κάνει με το γιατί ζεις.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλα είναι Πολιτική. Κοροϊδεύουν την κοινωνία, ιδιαίτερα τη νεολαία, για να την πείσουν ότι η Πολιτική είναι κάτι βρώμικο και αναξιόπιστο, γιατί η Πολιτική είναι ο αντίπαλος του συστήματος εξουσίας. Όσο ασχολείστε και ασχολούμαστε με την Πολιτική, τόσο αμφισβητούμε και το σύστημα εξουσίας, που θέλει να παίρνει τα λεφτά γρήγορα- είναι τόσο χυδαίο- και μοιράζει τις καρέκλες.
Αυτές τις καρέκλες υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης σήμερα. Δεν θέλει να ασχολούμαστε με την Πολιτική. Η Πολιτική και η Ιδεολογία είναι αντίπαλοι του συστήματος εξουσίας. Δεν έχει να κάνει μόνο με την Αριστερά αυτό ή μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εγώ διεκδικώ να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα τέτοιο ρεύμα αμφισβήτησης, με απόλυτη αξιοπιστία και δημοκρατικούς κανόνες. Η δική μου πρόταση είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα του, ακόμα και για ένα καλύτερο πτυχίο και μια καλύτερη δουλειά, για μια καλύτερη κοινωνία, να κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο στη δική του επιλογή, στην ταυτότητα ζωής που έχει και στον προσωπικό του δρόμο, αλλά αν δεν το συνδυάσει με τη συμμετοχή στα κοινά, με αυτό που λέμε -και ελπίζω να μη διαβρωθεί- τον ρόλο, τη θέση, την επιλογή του ενεργού πολίτη, δεν θα μπορέσει να πετύχει ούτε τον προσωπικό του στόχο. Γιατί μπορεί να προοδεύσει ο ίδιος σε μια κοινωνία η οποία καταρρέει.
Εμείς τι θέλουμε; Να υπάρχει πρόοδος των πολιτών, με βάση τα όνειρα του καθενός, τις επιδιώξεις του καθενός και της καθεμιάς, αλλά σε μια κοινωνία η οποία θα προοδεύσει επίσης. Αν δεν είσαι ενεργός πολίτης κι αν δεν συνεισφέρεις ώστε και η υπόλοιπη κοινωνία να προοδεύσει μαζί με σένα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωράς μόνος σε μια ζούγκλα.
Τουλάχιστον για μένα δεν έχει.
23.5.2025