Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη: Η ΕΕ κοινοποιεί την απόσυρσή της

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το τελικό και επίσημο βήμα εξόδου από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, εκπροσωπούμενος από τη βελγική προεδρία και ενεργώντας εξ ονόματος της Ένωσης, κοινοποίησε γραπτή στον θεματοφύλακα της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας την αποχώρηση της Ένωσης από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας. Η απόσυρση θα τεθεί σε ισχύ ένα χρόνο μετά τη λήψη της ειδοποίησης από τον θεματοφύλακα.

Χάρη στον πολιτικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών μελών, γνωστός ως βελγικός οδικός χάρτης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρατόμ θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας σε ένα χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα μπορούν να υποστηρίξουν την εκσυγχρονισμένη Συνθήκη. Αυτό αντανακλά την πεμπτουσία των εργασιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου. να είναι σε θέση να επιτύχει ισορροπημένες λύσεις μέσω εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού.

Tinne Van der Straeten, Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου

Με τις δύο αποφάσεις που εγκρίθηκαν στις 30 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το τελευταίο πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρατόμ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα μπορούν να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του όταν ψηφιστεί κατά την επόμενη Διάσκεψη για τον Χάρτη Ενέργειας. Αυτές οι αποφάσεις συνδέονται καθώς αποτελούν τους δύο πυλώνες ενός πολιτικού συμβιβασμού που είναι γνωστός ως ο βελγικός οδικός χάρτης για τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη.

Ιστορικό 

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT) είναι μια πολυμερής συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ το 1998 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων, την επίλυση διαφορών, τη διαμετακόμιση και το εμπόριο στον ενεργειακό τομέα.

Στις 7 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την αποχώρηση της Ένωσης από τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη, μαζί με παρόμοια πρόταση για την Ευρατόμ, καθώς την έκρινε ότι δεν είναι πλέον συμβατή με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα στο πλαίσιο του Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Συμφωνία του Παρισιού, κυρίως λόγω ανησυχιών για συνεχιζόμενες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Την 1η Μαρτίου 2024, η Επιτροπή πρότεινε δύο σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρατόμ αντίστοιχα στη σχετική συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Ενεργειακό Χάρτη και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη να εγκρίνουν ή να μην αντιταχθούν στην εκσυγχρονισμένη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας.

Οι τέσσερις αποφάσεις εγκρίθηκαν επίσημα στις 30 Μαΐου 2024 ως οι δύο πυλώνες ενός συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

27.6.2024