ΣΥΡΙΖΑ : Με 322 ψήφους από τη Δεξιά την Ακροδεξιά και των Σοσιαλδημοκρατών υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, την στήριξη ορισμένων ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew στις 10 Απριλίου υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παρά τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις 4 ετών των ευρωβουλευτών και σκιωδών εισηγητών της ευρωομάδας μας, The Left : Κώστα Αρβανίτη, Cornelia Ernst, Malin Bjork και Miguel Urban Crespo, σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές του ευρωκοινοβουλίου για ένα κείμενο προοδευτικό, ανθρώπινο και ευθυγραμμισμένο με τις αρχές του όπως προκύπτουν και από το Διεθνές Δίκαιο, το τελικό κείμενο που υπερψηφίστηκε δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο βήμα πίσω.

Το Νέο Σύμφωνο αντί να λειτουργεί συντονισμένα με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, που αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια από τα ανοιχτά μέτωπα και σε περίοδο τρομακτικής πολιτικής αποσταθεροποίησης περιστέλλει ασφυκτικά με κόφτες τα ατομικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε πολλές περιπτώσεις, όπως με στέρηση του δικαιώματος μετεγκατάστασης σε τρίτη χώρα όπου έχουν συγγενείς, ή του δικαιώματος σε διεθνή προστασία, κ.α.

Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να απαιτεί υποχρεωτική, έμπρακτη αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή στα κράτη-μέλη και όχι να μετατρέπει την αλληλεγγύη σε a la carte χρηματοικονομική δοσοληψία με το αζημίωτο, καθιστώντας τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως την Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ευρώπη των λαών, εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στην ρητορική της «εναλλακτικής» δεξιάς και ακροδεξιάς που πλειοψηφεί πλέον στο ευρωκοινοβούλιο.

Ως Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε το Νέο Σύμφωνο και συνεχίζουμε να επιμένουμε και να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη, την Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει πορεία και να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της και αυτό θα συμβεί, μόνο αν το απαιτήσουν τα κράτη-μέλη δια της εκπροσώπησης τους στην Ευρωβουλή στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

17.4.2024