Για περισσότερες από τρεις ώρες συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο την παραπομπή από τον πρόεδρο του κόμματος των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.
Όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας ζητεί τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δηλαδή του οργάνου στο οποίο ανήκουν τα τέσσερα στελέχη και τα οποία έχουν παραπεμφθεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση ορίστηκαν οι τέσσερις τριμελείς ομάδες, καθεμία από τις οποίες θα εξετάσει την υπόθεση ενός και μόνο από τα τέσσερα στελέχη. Θα μελετήσουν το υλικό που υπάρχει, ενώ θα κληθούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στη συνέχεια θα γίνουν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα προχωρήσει, ανάλογα με τη κάθε εισήγηση, τη διαδικασία.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντώνης Κοτσάκας, είχε περιγράψει τι προβλέπει το κατασταστικό:
-Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος, εφόσον υπάρχει καταγγελία
-Ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.
-Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
-Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτσακάς, «χρειάζονται τα 2/3 για αυστηρή ποινή».
Ο Αντώνης Κοτσακάς εξήγησε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη περιφερειακά καθώς κάθε περιφέρεια εξέλεξε τα μέλη που της αντιστοιχούσαν. «Από το Συνέδριο εκλέχθηκε μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, θέλω αυτό να είναι σαφές», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε ακόμα ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα οποία συμμετέχουν τα υπό έλεγχο στελέχη πρέπει και αυτά να γνωμοδοτήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. «Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη».
Διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Σχολιάζοντας την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιεί την άποψή του ότι στελέχη «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είπε ότι «είναι μία πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πολλές φορές χρήση αυτού του δικαιώματός του. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό, αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος, είναι αξιολογική κρίση». Σε ερώτηση για το αν αυτή η κρίση δεσμεύει κάποιον, απάντησε σαφώς «όχι βέβαια».
«Καταστατικά, όχι» ήταν επίσης η απάντηση του κ. Κοτσακά στο αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια, αν τα δύο τρία των μελών στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εγκρίνουν μια διαγραφή.
28.10.2023