ΣΥΡΙΖΑ : 13 αναπτυξιακά συνέδρια έως τις ευρωεκλογές

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Κουμουνδούρου ενόψει των επικείμενων αναπτυξιακών συνεδρίων, στα οποία ο Στέφανος Κασσελάκης πρόκειται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περιφερειακή ανάπτυξη. Με κεντρικό σύνθημα «Επενδύουμε στην περιφέρεια, αναβαθμίζουμε τη χώρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα βρεθεί στις 4 Φεβρουαρίου στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα θα επισκεφθεί την πολύπαθη Θεσσαλία.

Στην Κοζάνη στις 4 Φεβρουαρίου και στη Λάρισα στις 10 τα δύο πρώτα αναπτυξιακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα ανάπτυξη με  έμφαση στην περιφέρεια.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση των κομματικών οργάνων Άγγελος Τόλκας έχει βρεθεί στις δύο περιοχές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επαφές για την κατάλληλη προετοιμασία των συνεδρίων. Σημειωτέον, η επιτροπή αναπτυξιακών συνεδρίων, που αποτελείται από τους Άγγ. Τόλκα, Νίκο Σκορίνη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Νίκο Μωραΐτη, Μάρκο Χατζησάββα, Τάνια Ελευθεριάδου και Κώστα Παυλίδη, έχει στείλει την εισήγησή της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τα τέλη Δεκεμβρίου. Μέχρι τις ευρωεκλογές ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης τη διενέργεια αναπτυξιακών συνεδρίων και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σημείο αφετηρίας των αναπτυξιακών συνεδρίων είναι η Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη, ενώ στη Λάρισα η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον όμορφο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος είναι να βρεθούν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων οι ανάγκες των περιφερειών ανά τη χώρα και οι συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Άλλωστε, βασικό ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δοθεί μια συγκροτημένη απάντηση στο μείζον πρόβλημα της αποεπένδυσης σε ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές. Παράλληλα, θα εντοπιστούν οι κύριοι λόγοι που έβαλαν χειρόφρενο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα αναδειχθούν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγικότητα, στη γήρανση του πληθυσμού και απαξίωσαν τις κρατικές υποδομές με αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών.

Με ομιλία του Στ. Κασσελάκη αναμένεται να ξεκινήσουν και τα δύο αναπτυξιακά συνέδρια. Στη συνέχεια θα υπάρξουν θεματικά «τραπέζια εργασίας». Στην Κοζάνη μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης και στην αντιμετώπιση της τοπικής οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να παρουσιάσει μια συνολική πολιτική πρόταση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην περιοχή. Παράλληλα, θα συζητηθούν η κατάσταση και οι προοπτικές που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, η ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και τα ζητήματα της στέγασης. Τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Θεσσαλία έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς αλλά και επιστήμονες που γνωρίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Στη Λάρισα στα θεματικά τραπέζια εργασίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας και του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών αλλά και τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Ακόμη, ειδική συζήτηση θα γίνει μεταξύ άλλων και για τον πρωτογενή τομέα.

Τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Λάρισα θα δοθεί έμφαση και στα θέματα που αφορούν την Υγεία και την πρόνοια, ενώ τα συνέδρια θα ολοκληρωθούν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Κασσελάκη. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις περιοχές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προχωρήσει σε συναντήσεις με πολίτες και θεσμικούς φορείς.

25.4.2024