Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα. Ανακοινώθηκε επέκταση χερσαίων επιχειρήσεων απόψε το βράδυ

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη 20.10 στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας και τοπική. Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές»

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως.

Δεύτερη χερσαία επιδρομή στη βόρεια Γάζα με αεροπορική υποστήριξη πραγματοποίησε το Ισραήλ τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή. Η ολονύκτια εισβολή υποστηρίχθηκε από μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν στόχους στην περιοχή Σουαϊγια, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός έπληξε στόχους στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, καθώς προετοιμάζεται για μια ευρέως αναμενόμενη χερσαία εισβολή.  Πρόσθεσε, δε, ότι οι στρατιώτες του εξήλθαν από το έδαφος μετά από αρκετές ώρες χωρίς να θρηνήσουν θύματα. “Η επιδρομή ξεκίνησε χθες μέρα μεσημέρι και (…) έληξε με επιτυχία τις σημερινές πρωινές ώρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ασπρόμαυρα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός δείχνουν μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων καθώς ένα πυκνό σύννεφο σκόνης υψώνεται στον ουρανό μετά τα πλήγματα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συζητά πρόταση ψηφίσματος Ιορδανίας για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα για το Μεσανατολικό, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού καλείται σήμερα να εγκρίνει μια μη δεσμευτική απόφαση, την οποία έχει ήδη απορρίψει το Ισραήλ, με την οποία ζητείται να εφαρμοστεί «ανθρωπιστική εκεχειρία»

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ταχθούν υπέρ τα δύο τρίτα των χωρών που θα ψηφίσουν. Στο κείμενο αυτό ζητείται να εφαρμοστεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία, βιώσιμη και διαρκής, η οποία θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών». Η προηγούμενη εκδοχή του ψηφίσματος έκανε λόγο για «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Το προσχέδιο που συνέταξε η Ιορδανία και στηρίζεται από 40 χώρες επικεντρώνεται στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητά να παρασχεθούν αμέσως και ανεμπόδιστα νερό, τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους του θύλακα. Καταδικάζονται επίσης «όλες οι βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων, κυρίως όλες οι τρομοκρατικές πράξεις και οι επιθέσεις», ενώ εκφράζεται «έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023», χωρίς να κατονομάζεται η Χαμάς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Ισραηλινού πρεσβευτή Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος είπε την Πέμπτη ότι η θέση του κειμένου αυτού είναι «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

Ο Καναδάς κατέθεσε μια τροποποίηση του ιορδανικού σχεδίου, με την οποία καταδικάζονται «ανεπιφύλακτα οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» και ζητείται «η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων.

Περισσότεροι από 7.000 νεκροί σε 3 εβδομάδες

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι μέσα σε τρεις εβδομάδες. Τα πλήγματα άρχισαν μετά από επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 7.326 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν, τον οποίο ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του.

27.10.2023