ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ : 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια  και οι  Δήμοι Ανατολικής  και Δυτικής Σάμου προτείνουν την καθιέρωση της 1ης Ιουλίου σαν Ημέρας Πυθαγόρειας Διατροφής. Είναι  μία μοναδική ευκαιρία για ΄το νησί μας να καθιερώσει και να προβάλει τις προτάσεις του μεγάλου διδασκάλου για την διατροφή  και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Είναι γνωστό  ότι η χορτοφαγική δίαιτα  πριν την ίδρυση της vegan society από τον Donalt Watson το 1847 λεγόταν παγκοσμίως πυθαγόρεια διατροφή (pythagorean

diet).  Προτείνεται λοιπόν την συγκεκριμένη ημέρα εστιατόρια ,ταβέρνες και εστιατόρια ξενοδοχείων να  προσφέρουν  στους επισκέπτες πιάτο Πυθαγόρειας Διατροφής  λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που πρότεινε ο Πυθαγόρας για πνευματική και σωματική ευεξία. Η κίνηση αυτή θα προβάλει το νησί μας διεθνώς και θα επιφέρει πολλαπλά τουριστικά οφέλη. Και μετα την 1 Ιουλίου θα μπορούσαν τα μαγαζιά εστίασης να εξακολουθούν να σερβίρουν πιάτα Πυθαγόρειας διατροφής.

  ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΌΡΑΣ

 

Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφαγική, δηλαδή έτρωγε : Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο,  όσπρια εκτός από κουκιά και φασόλια και γαλακτομικά.  Tα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής, όπως μας λέει και ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων. «Δύο από

τις βασικές τροφές των Πυθαγόρειων ήταν ο άρτος και το μέλι» (Ιάμβλιχος, «Περί Πυθαγορικού Βίου», Ο Πυθαγόρας πρότεινε το κεχρί στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού, χυλών και διάφορων αρτοσκευασμάτων.  

Σήμερα όλες αυτές οι τροφές είναι αναγνωρισμένες ως απαραίτητες για τον οργανισμό μας και αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.

 Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 Τα όσπρια (οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και την Β12), και μεταλλικά άλατα

 Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ωφέλιμα αντιγηραντικά Ω3-Ω6.

 Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών  C, Β,  καλίου, ασβέστιού και αντιοξειδωτικών ουσιών.

 Το μέλι Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας.

 Το ελαιόλαδο Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Π. Βαραγιάννης, Β. Μπιλιμπάς, Μ. Ικαρίου και Σ. Μαργιωρής

Οι χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια συνέχισαν να ονομάζονται «Πυθαγόρειοι» λόγω του Πυθαγόρα, του μεγάλου αυτού μαθηματικού και φιλοσόφου, και των μαθητών του, που από τον 6ο αιώνα πΧ απείχαν από το κρέας

Ο Πυθαγόρας υπήρξε ο πιο γνωστός συνειδητοποιημένος φυτοφάγος της αρχαιότητας, τόνιζε στις ομιλίες του την άρρηκτη σύνδεση τροφής, ψυχής, σώματος και νου και δίδασκε στους μαθητές του το «στοχασμό»  τα πιθανά οφέλη

 Περισσότερη ευεξία και ζωτική ενέργεια.

 Αρμονία ανάμεσα σε σώμα και πνεύμα.

 Αυξημένη πνευματική διαύγεια.

 Καλύτερη διαχείριση του άγχους, ψυχική γαλήνη.

 Έλεγχος των περιττών κιλών.

 Αντιγήρανση και μακροβιότητα.

 Νεανικό σφρίγος και οξύνοια νου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία!

Η Πυθαγόρεια διατροφή εξερεύνησε τις φυσικές ιδιότητες των πρώτων υλών και προσπάθησε να τις χρησιμοποιήσει στο έπακρο προκειμένου καταρχάς να επιτευχθεί αρμονία και ισορροπία στις προσλαμβάνουσες από τον οργανισμό τροφές και τελικώς, μία φυσική δομή άμυνας ενάντια στις ασθένειες. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιπποκράτης μίλησε για τα φυσικά οφέλη της διατροφής ενάντια στις ασθένειες και για τη χρησιμότητα της στην υγεία μας.

                       Ευχαριστώ 

             Σωτήρης Μαργιωρής

           Καλλιτεχνικός Διευθυντής φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια