Σύμβαση της Βέρνης: Η ΕΕ θα προτείνει αλλαγή του καθεστώτος διατήρησης των λύκων

Σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση να υποβάλει, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση τροποποίησης του καθεστώτος διατήρησης του λύκου από αυστηρά προστατευόμενα είδη πανίδας σε προστατευόμενα είδη πανίδας , ενόψει της 44ης συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής προς την Σύμβαση της Βέρνης. Η Μόνιμη Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών και θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο του 2024.

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη επέκταση της εμβέλειας των λύκων στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα μια ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης για όλους τους πληθυσμούς λύκων στην ΕΕ.

Συνύπαρξη με ανθρώπινες δραστηριότητες: αντιμετώπιση προκλήσεων 

Το είδος του λύκου περιλαμβάνεται επί του παρόντος ως αυστηρά προστατευόμενο είδος (παράρτημα II της Σύμβασης της Βέρνης). Τα μέρη της σύμβασης πρέπει να έχουν θεσπίσει μέτρα για τη διατήρησή της.

Η κατάσταση διατήρησης του λύκου έχει δείξει θετική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Το είδος έχει ανακάμψει με επιτυχία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ο εκτιμώμενος πληθυσμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 10 χρόνια (από 11.193 το 2012 σε 20.300 το 2023).

Αυτή η συνεχής επέκταση οδήγησε σε κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη συνύπαρξη με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις ζημιές στα ζώα . Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα κράτη μέλη, οι λύκοι εκτιμάται ότι σκοτώνουν τουλάχιστον 65.500 κεφάλια ζώων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Η προτεινόμενη τροπολογία αποσκοπεί στην καταχώριση του λύκου ως προστατευόμενου είδους (με τη μεταφορά του είδους στο παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης). Αυτό σημαίνει ότι η προστασία του πρέπει να διασφαλίζεται με κατάλληλα και αναγκαία μέτρα . Οποιαδήποτε εκμετάλλευση του είδους πρέπει να κρατά τον πληθυσμό των λύκων εκτός κινδύνου και να ευθυγραμμίζεται μεταξύ άλλων με τις επιστημονικές και οικολογικές απαιτήσεις.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα υποβάλει τώρα την πρόταση στη γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης. Οποιαδήποτε τροποποίηση στη Σύμβαση της Βέρνης πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των συμβαλλόμενων μερών της. Οι τροποποιήσεις των προσαρτημάτων τίθενται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την έγκρισή τους.

Η αλλαγή στο επίπεδο προστασίας δεν θα εφαρμοστεί άμεσα στην ΕΕ. Μόλις τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση των προσαρτημάτων της Σύμβασης της Βέρνης, θα επιτραπεί στην ΕΕ να τροποποιήσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της οδηγίας για τους οικοτόπους –το δίκαιο της ΕΕ που εφαρμόζει τη Σύμβαση της Βέρνης– προκειμένου να προσαρμόσει το επίπεδο προστασίας των λύκων στο εσωτερικό της έννομη τάξη.

Φόντο 

Η Σύμβαση της Βέρνης, η οποία εγκρίθηκε το 1979 και τέθηκε σε ισχύ το 1982, είναι μια διεθνής συνθήκη υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει να διασφαλίσει τη διατήρηση και προστασία των άγριων φυτικών και ζωικών ειδών και των φυσικών τους οικοτόπων.

Για το σκοπό αυτό, η σύμβαση επιβάλλει νομικές υποχρεώσεις στα συμβαλλόμενα μέρη, προστατεύοντας περισσότερα από 500 είδη άγριων φυτών και περισσότερα από 1.000 είδη άγριων ζώων.

Το όργανο λήψης αποφάσεων, η μόνιμη επιτροπή, συνεδριάζει κάθε χρόνο στο Στρασβούργο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βέρνης.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή διαβίβασε στο Συμβούλιο πρόταση απόφασης για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάσει της σύμβασης της Βέρνης. Η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάσει της Σύμβασης της Βέρνης αποτελεί προϋπόθεση για τυχόν αντίστοιχες αλλαγές στο καθεστώς του σε επίπεδο ΕΕ.

26.9.2024