Σ. Φάμελλος: « Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζονται πρακτικές Καμόρα, το διαβάζουμε στη δικογραφία»

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο

«Χυδαία και υποκριτική η παραπομπή Καραμανλή – Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζονται πρακτικές Καμόρα, το διαβάζουμε στη δικογραφία»

Κ. Παπαχλιμίντζος: Είμαστε εδώ με τον Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε πριν πάμε σε αυτά που λέμε αμιγώς πολιτικά, αν και πολιτικό είναι και αυτό, στην κουβέντα που κάναμε για τις βάσεις.

Σ. Φάμελλος: Αυτό κι αν είναι πολιτικό. Το αν έχεις δημόσιο πανεπιστήμιο και αν έχεις δάσκαλο και δασκάλα, είναι πολιτική και πολλές φορές το ξεχνάμε. Να πούμε συγχαρητήρια στους νέους και τις νέες που ξεκινάνε. Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, καλή ευκολία σε όσους θα ψάξουν να βρουν σπίτι γιατί το κόστος φοιτητικής στέγης είναι ακραίο, γιατί δεν έχουμε πολιτική φοιτητικής στέγης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα ερώτημα για τις θέσεις που έμειναν κενές. Το συζητάγαμε προηγουμένως, μπορούμε να το πούμε στους φίλους και τις φίλες που μας παρακολουθούν. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής προκύπτει ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 κενές θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια από τη λανθασμένη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Επειδή συζητούσαμε πριν για το Μαθηματικό της Σάμου, αν θυμάμαι καλά η δημόσια ζήτηση ξεκίνησε από εκεί, για ένα παιδί που είχε περάσει με 3 ή 4 στο Μαθηματικό της Σάμου και λένε “πρέπει να περνάει κάποιος με 3 και 4 στο Μαθηματικό της Σάμου;”. Και λέει η κυβέρνηση “όχι, θα βάλω έναν κόφτη”.

Σ. Φάμελλος: Πάντως εγώ μπορώ να σας πω ότι με αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση –βλέπαμε προηγουμένως κάποια στοιχεία που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, από σημαντικές σχολές, σχολές Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, πέρυσι είχα δει ακόμα και τις Σχολές Ευελπίδων να έχουν κενές θέσεις-, ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί τους καλύτερους πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια, που αντισυνταγματικά έχει κανονικοποιήσει στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με νύχια και με δόντια…

Κ. Παπαχλιμίντζος: Το ΣτΕ πάντως είπε ότι είναι καλώς καμωμένη.

Σ. Φάμελλος: Είναι μια απαράδεκτη, κατά την άποψή μου, απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται στη χώρα μας. Αυτό που έγινε, επειδή ήμουν σε μια συζήτηση κορυφαίων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα, σημαίνει ότι το Συμβούλιο Επικρατείας πέρασε από την πίσω πόρτα την ανωτατοποίηση των κολεγίων και ανοίγει μια αγορά – κι είναι βέβαια τραγικό να μιλάμε για αγορά όταν μιλάμε για ανώτατη εκπαίδευση. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αναμόρφωση στη δημόσια παιδεία, γιατί αυτό είναι πολιτική. Επίσης πολιτική είναι να έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες το δικαίωμα της πρόσβασης σε σπουδές για να προκόψουν στη χώρα τους, κι όχι να φεύγουν στο εξωτερικό. Κι αυτό προφανώς συνδέεται και με τη φοιτητική στέγη. Είναι αβάσταχτο το κόστος για μια οικογένεια. Πιθανώς το ότι δεν πηγαίνουν πλέον φοιτητές σε σχολές, για παράδειγμα, στην Πάτρα που κοιτάζαμε, να συνδέεται με το πολύ μεγάλο κόστος της στέγης και την αδυναμία των οικογενειών να στηρίξουν τα παιδιά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα η ελληνική πολιτεία βάζει εμπόδιο στα νέα παιδιά να προοδεύσουν και αυτό είναι απαράδεκτο για την Ελλάδα του 2025.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Πάμε λίγο στα χθεσινά. Χθες είχαμε τη γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί σήμερα τα ρεπορτάζ, αν τα έχω σταχυολογήσει σωστά, στέκονται σε τρία πράγματα, πέρα από αυτά που είπε στην ομιλία του ο κ. Τασούλας. Στέκονται στο ότι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να μην πάνε, σε έναν πολιτικό αρχηγό, τον κ. Χαρίτση, που δεν του επετράπη η είσοδος, και στο κιόσκι, που ήσασταν κι εσείς παρών φυσικά, και υπήρξε ένα κλίμα παγωμάρας.

Σ. Φάμελλος: Θα κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την Ημέρα της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και τον αγώνα του ελληνικού λαού που μας έδωσε 51 χρόνια Δημοκρατίας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν μπορούμε να το υποτιμούμε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίθεση με πολιτικές επιλογές που παραβιάζουν ακόμα και το Σύνταγμα τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Κατά την άποψή μου και την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και να δηλώσουμε ότι η Δημοκρατία θέλει στήριξη και διεκδίκηση κάθε μέρα. Σαφέστατα διαφωνώ ριζικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαφωνεί ριζικά, με τις επιλογές της κυβέρνησης και στα θέματα Δημοκρατίας και στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Αλλά ήμασταν εκεί, για τους αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, για να θυμόμαστε ότι κάποτε στην Ελλάδα υπήρχαν ξερονήσια και ότι η ακροδεξιά οδήγησε σε εθνικές ήττες, κι αναφέρομαι στη χούντα και στην Κύπρο.
Υπήρξαν πολιτικοί αρχηγοί που επέλεξαν να απέχουν, δεν έχω καταλάβει τους λόγους όλων, και η κίνηση του Αλέξη Χαρίτση που επέλεξε να προσκαλέσει τον πατέρα ενός παιδιού από την Παλαιστίνη που ήταν εδώ στην Ελλάδα, υποθέτω για λόγους νοσοκομειακής περίθαλψης. Εγώ κατανοώ την κίνηση με τον Παλαιστίνιο πρόσφυγα και πρέπει να σταθώ σε μια αντίστοιχη πολιτική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς ήμουν στη Ραμάλα πριν από λίγο καιρό και χθες το βράδυ καλωσόρισα την ανακοίνωση του κ. Μακρόν να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Αλλά λέτε ότι κακώς δεν επετράπη η είσοδος στον Αλέξη Χαρίτση;

Σ. Φάμελλος: Λέω ότι ήταν σωστή η επιλογή να δείξει την αλληλεγγύη σε έναν λαό που βασανίζεται και αφανίζεται. Γιατί αυτό που γίνεται από το Ισραήλ, πέρα από το ότι είναι παράνομο, είναι απάνθρωπο, είναι αφανισμός ενός λαού, είναι γενοκτονία. Όμως εγώ θέλω να μείνω λιγάκι και στη συζήτηση που έγινε στο κιόσκι.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Βλέπουμε παράλληλα τα πλάνα που ήρθαν, ήσασταν κι εσείς παρών φυσικά.

Σ. Φάμελλος: Η εικόνα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, βγαίνοντας από αυτή τη συνάντηση, γιατί ενημερώθηκα και από συναδέλφους σας, ήταν πως εκδήλωσε την αντίδρασή του σε χαρακτηρισμούς που κατατίθενται στη δημόσια σφαίρα και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Καταλαβαίνω ότι παίρνουν και εσάς τα σκάγια.

Σ. Φάμελλος: Κάνω το ρεπορτάζ για να σας κάνω ίσως εύκολη και τη συζήτηση. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το οποίο είναι τραγικό είναι ότι υπάρχουν κυβερνητικές πολιτικές που δίνουν το δικαίωμα όχι απλά να γίνονται χαρακτηρισμοί, αλλά να έρχονται συνεχώς δικογραφίες από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για την πατρίδα μας και για την κυβέρνησή της. Εμένα δε μου αρέσει το ότι έχουμε γίνει ξανά το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Το ότι μας λένε κλέφτες των επιδοτήσεων και ότι υπάρχουν υπουργοί που πρέπει να διερευνηθούν για την ποινική τους ευθύνη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθόλου δε μου αρέσει. Όπως δε μου αρέσει το ότι είμαστε σε μία χώρα που παρακολουθούνταν οι συνομιλίες του μισού υπουργικού συμβουλίου, ακόμα και του αρχηγού του στρατού, γιατί θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στην πατρίδα μας και να τιμούμε τους θεσμούς. Για να μη μιλήσω για συναδέλφους σας ή για πολιτικά πρόσωπα. Επίσης αυτό το οποίο είναι τραγικό είναι ότι μετά από ένα δυστύχημα, που ορθώς ονομάζεται έγκλημα των Τεμπών, και μετά από δυόμιση χρόνια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για το τι έγινε στα Τέμπη, καταλήξαμε σε μια στημένη προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή. Παρότι είναι πολύ σκληρό να το λέω αυτό, μετά από μία κουτσή εξεταστική επιτροπή, που το παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης εκ των υστέρων, είχαμε μία υποκριτική προκαταρκτική για τον κ. Τριαντόπουλο που πήγε με εντολή του κ. Μητσοτάκη να «αποκαταστήσει», εγώ λέω να μπαζώσει, τον χώρο του δυστυχήματος. Τι να το κάνω αν τα τραύματα της Δημοκρατίας τα παραδέχεται εκ των υστέρων, ενώ τα κάνει ο ίδιος και τα σχεδιάζει;

Κ. Παπαχλιμίντζος: Και οι δύο τελικά δεν θα κριθούν από τους δικαστές;

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση λέει ότι τελικά παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος ο κ. Καραμανλής, προχθές ψηφίσαμε. Θέλω να το πω εδώ από την ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση, για να το μάθει όλη η Ελλάδα: Ξέρετε γιατί παρέπεμψαν τελικά τον κ. Καραμανλή; Για να καταλάβετε πόσο χυδαίο και υποκριτικό είναι αυτό που γίνεται, διαβάζω, και θα σας το δώσω, το έχω φέρει γι’ αυτό το λόγο σήμερα επειδή είναι η πρώτη μου εμφάνιση μετά την συζήτηση της προκαταρκτικής: Η παράβαση καθήκοντος για τον κ. Καραμανλή είναι μόνο για το αδίκημα ή για το πιθανό αδίκημα της πρόκλησης οικονομικής βλάβης στον ΟΣΕ. Χάθηκαν 57 ζωές, κινούνταν δύο τρένα σε αντίθετες κατευθύνσεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν υπήρχε σταθμός τηλεδιοίκησης, υπήρχε παράνομη μετάταξη σταθμάρχη, δεν υπήρχαν συστήματα ασφάλειας, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης του ΟΣΕ, δεν ακούγανε τις επιστολές του προέδρου της επιτροπής τηλεδιοίκησης, του προέδρου του ΟΣΕ, του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των μηχανοδηγών, όλα αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη και τελικά η παράβαση καθήκοντος είναι για οικονομική βλάβη του ΟΣΕ; Είναι τραγικό.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Αυτό που διαβάζετε είναι το κείμενο της Νέας Δημοκρατίας;

Σ. Φάμελλος: Είναι το κείμενο της Νέας Δημοκρατίας. Σας το αφήνω. Δεν υπάρχει κανένα άλλο προς διερεύνηση αδίκημα. Στήσανε την Προκαταρκτική Επιτροπή, περιόρισαν τον έλεγχο στον κ. Καραμανλή, για να πάει στα μαλακά; Για να μη μιλήσει;

Κ. Παπαχλιμίντζος: Λέει το κείμενο που φέρατε: Παράβαση καθήκοντος με σκοπό την πρόκληση οικονομικής βλάβης και λέει πιο κάτω οικονομική βλάβη είναι ότι δεν υπήρχε πλαίσιο χρηματοδότησης επαρκές και δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των πόρων που ήταν απαραίτητα για συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του δικτύου. Άρα δεν είναι κομμάτι αυτών που λέτε, ότι δεν έκανε αυτά τα πράγματα ώστε ο ΟΣΕ;..

Σ. Φάμελλος: Όχι βέβαια. Το έχουν στήσει. Μιλάει πουθενά για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Μιλάει πουθενά για τη σύγκρουση; Μιλάει πουθενά για την τηλεδιοίκηση; Μιλάει για τον σταθμό της Λάρισας; Μιλάει για το σταθμάρχη; Τίποτα. Έχουνε μια στημένη προκαταρκτική επιτροπή. Εγώ λέω ότι σε αυτή την Ελλάδα οι χαρακτηρισμοί όλης της κοινωνίας είναι αυθόρμητοι και είναι νομιμοποιημένη η κοινωνία να διαδηλώνει στους δρόμους, είναι νομιμοποιημένη η πολιτική εκπροσώπηση της κοινωνίας να ρωτάει ποια ήταν η εγκληματική συμμορία με τους «φραπέδες» και τους «χασάπηδες» στην Κρήτη και πώς στήσανε την κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων χρημάτων των αγροτών. Δεν μπορεί να φταίει ένα κόμμα το οποίο διαβάζει στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ότι οι έλεγχοι στα Ζωνιανά συνεννοούνταν με το γραφείο του υπουργού και του βουλευτή για το πότε θα πάνε. Είναι δυνατόν να ζούμε σε μια τέτοια Ελλάδα και να ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης για τους χαρακτηρισμούς; Όχι λοιπόν. Εγώ το λέω δημόσια εδώ: Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πρακτικές καμόρα. Δηλαδή υπήρξαν απειλές κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως. Στη δικογραφία τα διαβάζουμε, δεν τα διάβασα σε μια διαρροή συναδέλφου σας, στη δικογραφία. Και δεν θα μου επιτρέψει ο Μητσοτάκης να κάνω αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Όταν όλη η Ελλάδα λέει ότι εκεί πέρα είχαν στήσει μαγαζάκι; Και ότι το μαγαζάκι αυτό συνεννοούνταν με υπουργούς κατά τις δηλώσεις των νομίμων επισυνδέσεων και άρα πρέπει να ελεγχθούν; Και θα έρθουν την άλλη βδομάδα να μας πούνε να μην τους ελέγξουμε;

Κ. Παπαχλιμίντζος: Αν καταλαβαίνω καλά από το ρεπορτάζ, δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυθεντικά αυτό που λέει η κυβέρνηση, λέει το εξής: Ότι μπορείτε να διαφωνείτε και πάντα διαφωνεί η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, και την αξιωματική και συνολικά, αλλά δεν βοηθάει σε κάτι να χρησιμοποιείτε αυτές τις εκφράσεις όπως Καμόρα κ.λπ. Μπορείτε να κάνετε σκληρή κριτική χωρίς να το λέτε αυτό. Αυτό να το πω.

Σ. Φάμελλος: Να κρυβόμαστε; Να κλείνουμε τα μάτια μας; Σας παρακαλώ! Εδώ κλάπηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κλάπηκαν από τους αγρότες και δόθηκαν σε γαλάζιες ακρίδες, σε απίστευτα ψευδή πιστοποιητικά για βοσκοτόπια. Εγώ ρωτάω: πώς έγιναν τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη από 2.5 εκατομμύρια το 2019, 7.800.000 το 2024; Πώς πολλαπλασιάστηκαν; Πόσα γεννιόνταν κάθε μέρα; Υπάρχει ένα τριπλό ζήτημα. Θα βάλω τρεις μεγάλους πυλώνες στη ζωή της χώρας: Παραβίαση του Συντάγματος με τις υποκλοπές, μπάζωμα σε ένα έγκλημα που συνδέεται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και, τρίτον, κατάχρηση εκατοντάδων, μην πω δισεκατομμυρίων, ευρώ. Δεν μπορείς να μιλάς με ηρεμία και να μην εκφράζεις την διατύπωση που κάνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας στη δικογραφία για την εγκληματική συμμορία. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας λέει τη φράση αυτή.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα σας ζητήσω και μια απάντηση σε αυτό που είπε, το έχετε ακούσει, ο Μάκης Βορίδης. Είπε: «Εγώ ήρθα το 2019, βρήκα μια υπουργική απόφαση του Σταύρου Αραχωβίτη (που αν δεν κάνω λάθος, ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), και αυτή εφάρμοσα με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα αυτά και ήταν η τεχνική λύση που εφάρμοζε επί 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Φάμελλος: Και γιατί αυξήθηκαν τα αιγοπρόβατα μετά, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας; Γιατί ήταν σταθερά πριν, και υπήρχαν έλεγχοι; Διότι η τεχνική λύση η οποία επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί Νέας Δημοκρατίας, γιατί τότε η Νέα Δημοκρατία, πέρα από το ότι μας είχε χρεοκοπήσει, είχε χάσει ελληνικές ενισχύσεις από την κτηνοτροφία και ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, να βρει τεχνική λύση. Υπήρχε διαδικασία ελέγχων για να μην υπάρχουν παράτυπα βοσκοτόπια και ψεύτικα κεφάλια αιγοπροβάτων, οι οποίοι έλεγχοι αναιρέθηκαν το 2020 και γι’ αυτό άρχισε σιγά – σιγά να αυξάνεται ο αριθμός των επιδοτήσεων. Εγώ δεν λέω ότι δεν θα υπήρχαν πιθανά τεχνικά λάθη. Το θέμα εδώ είναι ότι υπήρξε μία σύνδεση πολιτικών εντολών με την κλοπή και την κατάχρηση. Και αυτοί που είναι στις συνομιλίες που έχουμε δει μέσα στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, συνδέουν τις τοποθετήσεις τους με πολιτικά πρόσωπα. Εγώ λοιπόν λέω ότι κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι την απόδειξη σε δικαστήριο. Αλλά γιατί δεν θέλουν να ελεγχθούν; Έρχεται ο κ. Μητσοτάκης -υποκριτικά- και λέει ότι «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό παραπέμπουμε τον κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο». Αυτό δεν λέει; Να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη;

Κ. Παπαχλιμίντζος: Στον φυσικό δικαστή.

Σ. Φάμελλος: Για τον κ. Καραμανλή σε αυτή εδώ την προκαταρκτική επιτροπή δεν φέρανε μάρτυρες, δεν ήταν έλεγχος που έπρεπε να κάνει η Βουλή. Ήταν στημένη προκαταρκτική επιτροπή. Δεν επέτρεψαν ούτε να πάρουν όλη τη δικογραφία στα χέρια τους, ούτε να έρθουν μάρτυρες. Και έρχεται τώρα η Ευρωπαία Εισαγγελέας και λέει “ωραία, εγώ, που είμαι η Δικαιοσύνη, σου λέω ότι πρέπει να ελεγχθούν δύο υπουργοί” και ο κ. Μητσοτάκης απαντά “όχι, τώρα δε τη σέβομαι”. Όπου τον συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη, στη Δικαιοσύνη. Όπου δεν τον συμφέρει, να μην υπάρχει Δικαιοσύνη;

Κ. Παπαχλιμίντζος: Για την εξεταστική, το ΠΑΣΟΚ κι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ψηφίσει τη δική μου πρόταση, θα ψηφίσω κι εγώ τη δική του. Εσείς τι λέτε;

Σ. Φάμελλος: Ανταλλαγές δώρων θα κάνουνε; Δεν πιστεύω ότι θα πει αυτό το πράγμα μέχρι το τέλος ο κ. Ανδρουλάκης. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Το έχω ακούσει. Ελπίζω να μην το πει μέχρι το τέλος. Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η εξεταστική επιτροπή που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν να παίρνει τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως, να την τσαλακώνει και να την πετάει στα σκουπίδια. Όλες αυτές τις συνομιλίες θέλει να τις ξεχάσουμε. Είναι μια απαράδεκτη, προκλητική επιλογή. Είναι σαφέστατο ότι θα καταψηφίσουμε. Είναι μεθόδευση για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. Και επίσης είναι και μια παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι, ενώ έκανε μια στημένη προκαταρκτική για τον κ. Καραμανλή, με τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και έχει ηττηθεί και σε μια εσωτερική συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι καταλαβαίνω. Δηλαδή στέλνει συνομιλίες, στέλνει αποδείξεις η Ευρωπαία Εισαγγελέας, δεν τις λαμβάνει υπόψη, ζητάει η Ευρωπαία Εισαγγελέας να υπάρχει ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το αγνοεί, το παραβιάζει και λέει ότι θα κάνει μια Εξεταστική Επιτροπή που άκουσα σε μια συνέντευξή του ότι μπορεί να γυρίσει 40 χρόνια πίσω. Εντάξει, ας ψάξουμε να βρούμε και το προπατορικό αμάρτημα, μόνο και μόνο για να μην αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κλοπή, το ξαναλέω, εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες αγρότες. Αυτό θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή η δική σας πρόταση, μαζί με τη Νέα Αριστερά. Την έχουμε δει την πρόταση, εγώ ήθελα να ρωτήσω πολιτικά αν αυτή η συνεργασία -γιατί έχουμε κι άλλη κι άλλη μια κοινή πρωτοβουλία με την Νέα Αριστερά- έχει βάθος; Θα δούμε και κάτι περαιτέρω να εξελίσσεται;

Σ. Φάμελλος: Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική κίνηση ότι καταθέσαμε κοινή τροπολογία για τη 13η σύνταξη, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για την κατάργηση ενσωμάτωσης προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων. Είναι κάτι για το οποίο περιμένω, σήμερα το πρωί, αν ο κ. Πιερρακάκης θα το δεχτεί, γιατί αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα, οι οποίοι ακόμα πλήττονται από μνημονιακά μέτρα.

Η προηγούμενη κοινή κίνηση με τη Νέα Αριστερά ήταν η πρόταση, την υποβάλαμε μαζί, για προκαταρκτική επιτροπή. Προσωπική μου άποψη και άποψη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ότι η κοινοβουλευτική συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να συνεχιστεί. Και θα το επιδιώξουμε. Το έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την πρώτη μέρα σχεδόν που ανέλαβα την ευθύνη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί χρειαζόμαστε προοδευτικές προτάσεις, γιατί ο κόσμος λέει: «Κάντε κάτι, δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν αντέχουμε άλλο ούτε την ακρίβεια, ούτε τη διαπλοκή, θέλουμε να ζούμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική χώρα», αλλά και γιατί πιστεύω ότι απέναντι στον Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχει μια καθαρή προοδευτική απάντηση. Δεν μπορώ να δεχτώ κανένα συναινετικό ταγκό με τον κ. Μητσοτάκη, όταν υπάρχουν τόσο ακραία σκάνδαλα και όταν υπάρχει φτωχοποίηση, γιατί κάποιοι κάνουν πάρτι -τα κέρδη των καρτέλ- και κάποιοι δεν μπορεί να βγάλουν το μήνα και να πάνε διακοπές. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση εγώ θεωρώ ότι είναι θετικές αυτές οι κινήσεις. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορώ να σας βεβαιώσω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί γι’ αυτό μας έστειλαν οι πολίτες στη Βουλή. Για να προσπαθούμε να υπάρχει ολοένα ένα καλύτερο βήμα, να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα σας ακούσουμε και στη Βουλή και την Τρίτη, για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και την Τετάρτη για τη δική μας πρόταση με τη Νέα Αριστερά.

Σ. Φάμελλος: Να μας ακούσουν οι πολίτες, γιατί εκεί στη Βουλή μπορεί να πραγματικά αποκαλυφθούν τελικά ποιες είναι οι μεγάλες αλήθειες της ζωής.

Κ. Παπαχλιμίντζος: Να είστε καλά.

25.7.2025