Σ. Φάμελλος: Συλλογική η ευθύνη να είναι πιο δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μαζική συμμετοχή και τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη κάλπη δεν είναι μόνο παρακαταθήκη, είναι και ευθύνη. Γιατί συνδέεται και με τις προσδοκίες της κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να δρούμε πιο συντονισμένα και επιτελικά και να καταθέτουμε κυβερνητική πρόταση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του τηλεοπτικού σταθμού «Attica TV» και τους δημοσιογράφους, Β. Κεχαγιά και Γ. Χουδαλάκη

Στάθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ενισχυθεί από την όλη διαδικασία, να γίνει το αριστερό, δημοκρατικό, οικολογικό και ευρωπαϊκό κόμμα που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία: «Μέσα σε ένα θερινό τρίμηνο, και παρά το σοκ της διπλής ήττας και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, δείξαμε συλλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί σοβαρή αντιπολίτευση και ότι η αριστερά μπορεί να δώσει και λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Κάναμε το συνέδριο, κατατέθηκαν υποψηφιότητες, άνοιξε πολιτικός διάλογος, παρότι είχαμε τις εξελίξεις και με τις φυσικές καταστροφές, δεν ήταν εύκολο. Η παρουσία μέσα και έξω στη Βουλή είχε συνέπεια. Όλα αυτά πρέπει να τα κρατήσουμε ως θετική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι ο ίδιος δεν βλέπει την πολιτική ως προσωπική επιδίωξη: «Πράγματι, έγινε μεγάλη συζήτηση για πιθανή δική μου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Όμως, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όφειλα να παραμείνω στο ρόλο αυτό για να υπάρχει ενιαία και χωρίς κλυδωνισμούς εκπροσώπηση μέχρι σήμερα. Παραμένω λοιπόν στρατιώτης στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας. Και τάσσομαι σε αυτήν την υπόθεση από οποιοδήποτε ρόλο χρειάζεται, θέτοντας ως προτεραιότητα να υπάρχει πολιτικό σχέδιο προοδευτικής κυβέρνησης με ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Επεσήμανε επίσης ότι έως σήμερα υπάρχει η βάση αυτού του σχεδίου και είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μέχρι σήμερα βασιζόμαστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό αναφέρομαι και τους τελευταίους 3 μήνες. Και σε αυτό αναφέρονται όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, τονίζοντας βέβαια διαφορετικές πτυχές του. Το πρόγραμμα αυτό μάς έφερε μέχρι εδώ, μην το υποτιμούμε. Έχει βέβαια αρκετές ελλείψεις και αδυναμίες και ιδιαίτερα στην σύνδεσή του και στη μεταφορά του στην κοινωνία. Μετά την εκλογή ηγεσίας, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε και την πολιτική και προγραμματική μας συζήτηση, και αυτό πρέπει να κορυφωθεί στο Συνέδριο του κόμματος».

Ως παράδειγμα αυτών των αδυναμιών, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες, στα Επιμελητήρια και στην αυτοδιοίκηση: «Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρότερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στη δημόσια διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, όπου τα προβλήματα είναι πολλαπλά και συσσωρεύονται. Και στο διοικητικό και στο χωροταξικό μοντέλο χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως και στο πεδίο της μητροπολιτικής διοίκησης και φυσικά της ανθεκτικότητας. Οφείλουμε να κάνουμε αυτοκριτική για το έλλειμμά μας στον τομέα αυτό, όπως και στην μεγάλη καθυστέρηση προετοιμασίας και παρουσίας αυτοδιοικητικών σχημάτων».

Εκτίμησε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να καταστούν πεδίο έκφρασης δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εδώ και τρεις μήνες δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία: «Ως στόχο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έβαζα να αποδοκιμαστούν οι υποψηφιότητες που παραμένουν δέσμιες της κομματικής ταυτότητας του κ. Μητσοτάκη. Και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον κ. Κουρέτα, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, με τον κ. Ιωακειμίδη, στηρίζουμε σχήματα του προοδευτικού χώρου, που έχουν χαρακτηριστικά υπερκομματικά και αυτοδιοικητικά. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στα αυτόνομα αυτοδιοικητικά σχήματα και στην υποβάθμιση της κομματικής ταυτότητας, γιατί στην αυτοδιοίκηση η κομματική ταυτότητα πρέπει να είναι μόνο τα συμφέροντα του τόπου», σημείωσε.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι σέβεται απόλυτα την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει αυστηρά ουδέτερος στην εσωκομματική διαδικασία: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το πολιτικό μέγεθος του Αλέξη Τσίπρα ούτε και το αποτύπωμα που έχει στη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εκ του αποτελέσματος, θεωρώ ότι η επιλογή του να παραμείνει αυστηρά ουδέτερος στην όλη διαδικασία είναι θετική. Και προφανώς δεν μπορούμε να του πούμε εμείς τι θα κάνει, όπως και δεν είναι σωστό να τον εμπλέκουμε στη συζήτηση που εξελίσσεται», σχολίασε.

Ερωτηθείς για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας υπονομεύθηκε εκ των έσω, ο Σ.Φάμελλος κάλεσε όποιον έχει σχετικά στοιχεία να τα καταθέσει: «συζητήσεις με υποθέσεις δε βοηθούν κανέναν. Υπήρχαν ωστόσο πολιτικά ελλείμματα τα οποία μείωσαν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ο διάλογος που γίνεται μέχρι την Κυριακή, να έχει πολιτικό αποτέλεσμα, το οποίο βέβαια δεν προκύπτει από προσωπικές αντιθέσεις ή υποθέσεις», τόνισε.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στην ενότητα και στη συλλογικότητα που χρειάζεται στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο προεκλογικό κλίμα της τελευταίας εβδομάδας: «όλοι μας έχουμε την ευθύνη να είναι δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις εντάσεις και τις αντιθέσεις που δημιουργούνται ώστε, να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα και να μην μάς στερούν τη δυνατότητα κοινής πολιτικής δράσης. Η συζήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις εσωκομματικές εκλογές αλλά και μετά πρέπει να έχει πολιτικό αποτέλεσμα. Κάθε τοποθέτηση οφείλει να διαμορφώνει πολιτικό αποτέλεσμα και να δίνει διέξοδο στις ανάγκες και τις αναζητήσεις της κοινωνίας. Οι ανταγωνισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα αλλά αφήνουν αρνητικά αποτυπώματα. Από την άλλη και οι τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ιδεολογικά ρεύματα αλλά όχι κλειστές, στατικές, περιχαρακωμένες ομάδες. Γιατί τότε αποτυπώνουν και υπερασπίζονται μια – μη παραγωγική – κομματική γραφειοκρατία και όχι την κοινωνία. Έτσι όμως δεν προσθέτουν αλλά αφαιρούν, δημιουργούν ελλείμματα και αυτό πρέπει να το υπερβούμε. Για να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και άλλα ελλείμματα που αφορούν την επιτελική και επιστημονική δουλειά και την επεξεργασία θέσεων μέσα στον κόσμο. Επεξεργασίες που οφείλουν να παρακολουθούν τις κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις και να συνθέτουν ή και να αξιοποιούν μεταρρυθμιστικές προτάσεις που δεν είχαμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να έχει μόνο αντιπολιτευτικό και συνδικαλιστικό λόγο αλλά να επεξεργάζεται και να καταθέτει δημόσια μεταρρυθμιστικές τομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ταυτόχρονα κινητοποιούν και αλλάζουν ισορροπίες προς μια προοδευτική κοινωνία», κατέληξε.

22.9.2023