Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας λόγω της καθόδου των αγροτών

Τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία και την βόρεια Ελλάδα ευρύτερα που διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας χτες το βράδυ, σήμερα το πρωί (Τρίτη 20/2) ξεκινούν την διαδρομή των 110 χλμ. περίπου στην εθνική οδό μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Η διαδρομή τους μέσα στον αστικό ιστό εκτιμάται ότι θα είναι μέσω της λεωφόρου Αθηνών, της πλατείας Καραϊσκάκη και της πλατείας Ομονοίας, για να «ανέβουν» την Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα.

Υπολογίζεται ότι η πομπή των αγροτικών οχημάτων θα φτάσει στο Σύνταγμα μετά τις 5.30 το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα θα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία αγρότες από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Μετά την άφιξη των αγροτικών οχημάτων και την παράταξή τους στην πλατεία Συντάγματος θα ακολουθήσουν ομιλίες αγροτικών στελεχών, ενώ σχεδιάζεται η παράδοση ψηφίσματος.

Η μετακίνηση των τρακτέρ πραγματοποιείται συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων με βάση σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί από την αστυνομία και το οποίο, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών στην «Κ», θα ακολουθήσουν κατά γράμμα. Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων γίνεται με τη συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής.

Δεκάδες πούλμαν έχουν ναυλωθεί προκειμένου να φτάσουν ομάδες αγροτών στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονται στην Αθήνα περισσότεροι από 5.000 αγρότες. «Η συμμετοχή αναμένεται αυξημένη, όπως και τα προβλήματα. Ο οικονομικός κλοιός έχει σφίξει τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο Γιώργος Μαχάς, εκπρόσωπος των αγροτών από τη Θεσσαλία.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Αντίστοιχες τροποποιήσεις με βάση τα παραπάνω θα γίνουν στα δρομολόγια που εκτελούν σε αυτές τις οδούς και λεωφόρους τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Οι συρμοί του μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ δεν έχει μέχρι το πρωί της Τρίτης ανακοινωθεί ότι θα επηρεαστούν και θα κινηθούν κανονικά.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

20.2.2024