Τεχνητή Νοημοσύνη: Άλλο ένα «θηρίο» κλεισμένο σε κλουβί.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διαβάζω, βλέπω και διαπιστώνω με χαρά ότι ο αρχικός σκεπτικισμός πολλών διαπρεπών επιστημόνων αλλά και «απλών»,  σκεπτόμενων ανθρώπων – χωρίς δηλαδή πτυχία και διδακτορικά αλλά με γνώση, εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα-  γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι κάποιοι μήνες που πρωτοεμφανίστηκε μια κάποια σχετική αμφισβήτηση –ή έστω προβληματισμός- για το πόσο θετική θα είναι για το σύγχρονο κόσμο η Τεχνητή Νοημοσύνη και η επίδρασή της και για το ποσοστό κινδύνου που συνεπάγεται η προώθηση αυτού του αναμφισβήτητου θαύματος της τεχνολογίας. Όσο μεγαλύτερη η αμφισβήτηση, τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια να διευκρινιστεί πλήρως τι είναι αυτό το Τεχνολογικό Επίτευγμα και να μπεί σε κάποιο πλαίσιο η εξέλιξή του.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας  Ρίσι Σούνακ  με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις τεχνολογίες στη συνάντηση  στην Ουάσινγκτον μπορεί να μην είναι και τόσο κρίσιμη αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων αλλά είναι μια καλή αρχή. Γιατί αν θέλουμε πραγματικά να προοδεύσουμε, θα πρέπει αναγκαστικά να βάλουμε φραγμούς και πλαίσιο στην ανθρώπινη φιλοδοξία που -0σύμφωνα με τους πολλούς πλέον σκεπτικιστές- μπορεί να απειλήσει σοβαρά την ισορροπία του κόσμου μας.

Ο κ. Σούνακ  δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «Στη διάρκεια της ιστορίας δεν έχουμε πάψει να δημιουργούμε νέες επαναστατικές τεχνολογίες που έχουμε χρησιμοποιήσει για το καλό της ανθρωπότητας. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε ξανά». Και όπως μάθαμε, η Βρετανία θα φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης . Καλό δείγμα.  Ο κ. Σούνακ φαίνεται ότι καταλαβαίνει γι αυτό και είπε ότι : « «Η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει μια απίστευτη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Αλλά οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια».

Είναι πολύ σημαντικό το ότι η σύνοδος κορυφής αναμένεται να διεξαχθεί το  φθινόπωρο και να συγκεντρώσει χώρες που έχουν παρόμοια προσέγγιση για να τεθούν οι βάσεις για μια ρύθμιση, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. Παραμένει το ερώτημα του ποιες χώρες ΔΕΝ έχουν την ίδια προσέγγιση και ενδεχομένως ΔΕΝ  θέλουν να εξεταστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης ούτε να συζητήσουν  το  πώς μπορεί να ελεγχθεί  και να μετριαστεί η τεχνολογική εξέλιξη με συντονισμένη δράση διεθνώς.

Είναι γεγονός πάντως ότι ορισμένες  χώρες, μέσω των κυβερνήσεών τους, εξετάζουν τρόπους για να μετριαστούν οι κίνδυνοι αυτής της μέχρι στιγμής απλώς αναδυόμενης τεχνολογίας και μεταξύ αυτών  και η Κίνα, όπου η κυβέρνηση  λέγεται ότι «πείσθηκε» από τον δισεκατομμυριούχο  Ίλαν Μασκ να θεσπίσει κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ανακατεύεται σχεδόν με τα πάντα  να μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη Κίνα έτσι ώστε να  καταρτίσει κανόνες για τη χρήση αυτής της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος, πιθανώς να  έχει την πειθώ και τα επιχειρήματα –παρά και τις αρκετές επαγγελματικές του αποτυχίες- να πείσει ότι δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται να δώσουμε χώρο και ευκαιρίες σε μια τεχνολογική εξέλιξη που ρυθμίζει ο άνθρωπος , ανάλογη και παρόμοια με το Διαδίκτυο να αλλάξει τις συνθήκες εξέλιξης του κόσμου. 

Θα μου πείτε: Μπορεί να το κάνει αυτό το Διαδίκτυο; Και θα σας απαντήσω γρήγορα – αλλά και πολύ ταπεινά- με ένα τεράστιο «ναι». Πρέπει πάντως να συμπληρώσω ότι  και το Διαδίκτυο- κυρίως η αλόγιστη και συμφεροντολογική χρήση του- έχει  ήδη εξελιχθεί  σε –αν όχι εχθρό- αντίπαλο των οργανωμένων κοινωνιών. Κι αυτό χωρίς να βάλω στην εξίσωση την Πυρηνική Ενέργεια που εδώ και χρόνια υποτίθεται ότι έχει «μπει σε κάποιο πλαίσιο» αλλά δεν έπαψε ποτέ, από την ανακάλυψή της, να αποτελεί ένα θηρίο , κλεισμένο σ΄ένα κλουβί.

Δημήτρης Κωνσταντάρας

Δημοσιογράφος

8.6.2013