Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Μπάιντεν

(Reuters) – Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψει, ενώ έκανε μια τελευταία έκκληση πριν από τη μεγαλύτερη πρόκληση για την 20ετή διακυβέρνησή του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μια ημέρα πριν από μια από τις πιο σημαντικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Ωστόσο, εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων και εξασφαλίσει μια οριστική νίκη, η ψηφοφορία θα πάει σε επαναληπτικό γύρο στις 28 Μαΐου.

Η εκστρατεία του Ερντογάν τον περασμένο μήνα επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην αμυντική βιομηχανία και τα έργα υποδομής και στον ισχυρισμό του ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει τέτοιες εξελίξεις.

Ένα από τα σημεία ομιλίας του ήταν ότι η αντιπολίτευση λαμβάνει εντολές από τη Δύση και ότι θα υποκύψει στις επιθυμίες των δυτικών εθνών εάν εκλεγεί.

Σε μια συγκέντρωση στην περιοχή Umraniye της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν υπενθύμισε σχόλια που έκανε ο Μπάιντεν και δημοσιεύθηκαν από τους New York Times τον Ιανουάριο του 2020, όταν έκανε εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο. Εκείνη την εποχή, ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του Ερντογάν να τον νικήσουν εκλογικά, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατραπεί με πραξικόπημα.

Τα σχόλια, τα οποία επανεμφανίστηκαν αργότερα εκείνο το έτος σε ένα βίντεο που έκανε τον Μπάιντεν το πιο δημοφιλές θέμα στο Twitter στην Τουρκία, καταδικάστηκαν από την Άγκυρα εκείνη την εποχή ως «παρεμβατικά».

Πηγή Reuters news

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Μπάιντεν | Reuters