Την Τρίτη κατατίθεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση μομφής προς την Κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κίνηση που αποτελεί την κορύφωση των αντιδράσεων μετα το δημοσιίευμα στο ΒΗΜΑ  που αποκαλύπτει αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα με σκοπό να καταδειχθεί το ανθρώπινο λάθος σαν αιτία του δυστυχήματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις αποκαλύψεις δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,Βούλα Κεχαχαγια δήλωσε  «αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

 

Με την ανακοίνωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 υπογραφών βουλευτών που χρειάζονται. Όπως ανακοίνωσαν θα υποστηρίξουν την πρόταση επίσης η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση δυσπιστίας

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή είναι απαραίτητη η υπογραφή 50 βουλευτών.

Πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.

Κυβέρνηση:  «Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής»

Για “προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας” μίλησε ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του και για “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τον πόλεμο φθοράς της Κυβέρνησης”.

«Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».

Λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το ρεπορτάζ της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ» : «Ο δημοσιογράφος κ. Λαμπρόπουλος στο σημερινό του ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες κλήσεις μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προκειμένου να “ενισχυθεί το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους”» και προσθέτουν: «Είναι ο ίδιος ο κ.Λαμπρόπουλος, που στις 01/03/2023 και ώρα 15:30 έδωσε το ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμάρχης είχε ήδη παραδεχτεί το λάθος του και είχε συλληφθεί».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι «οι διαρροές των συνομιλιών ήρθαν πολλές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22:11, αρκετές ώρες δηλαδή αφότου είχε ενημερώσει τους τηλεθεατές του Mega ο κ. Λαμπρόπουλος για την παραδοχή του σταθμάρχη, καθώς και τη σύλληψή του».

Τέλος, διερωτώνται: «Τελικά πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε που μας ενημέρωνε για την παραδοχή του λάθους από τον ίδιο τον Σταθμάρχη ή σήμερα που παρουσιάζοντας ως “αποκάλυψη” μια είδηση που έπαιξε παντού προ ενός έτους, μιλάει για “μονταζίερα” με σκοπό την “ενίσχυση του επιχειρήματος του ανθρώπινου λάθους”; Τελικά ήταν “επιχείρημα” το ανθρώπινο λάθος, όπως μας λέει σήμερα ο κ. Λαμπρόπουλος, ή παραδοχή του ίδιου του σταθμάρχη, όπως μας έλεγε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;».

Η απάντηση της εφημερίδας

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του «Βήματος». Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών.

Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις.

Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Τι ανέφερε η Alter Ego Media

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη βαθιά πληγή που έχει αφήσει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, το έγκλημα των Τεμπών, την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και πρωτοφανείς αλχημείες.

Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο, Τύπο ο οποίος προσπαθεί επί ένα χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους.

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν. Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος.

Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, που υπογράφει το ρεπορτάζ το βράδυ της Κυριακής αποσαφήνισε κάποια από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο MEGA. «Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε λοιπόν ότι παραδόθηκαν οι ηχογραφήσεις του ΟΣΕ σε Αστυνομικό της τροχαίας Λάρισας στις 3 Μαρτίου του 2023, πήγε υπάλληλος του ΟΣΕ και τους παρέδωσε τα σχετικά στικάκια».

Όμως το ερώτημα είναι: «Πώς αυτές οι συνομιλίες από έναν κρατικό χώρο του ΟΣΕ, από το σύστημα καταγραφών περιορισμένης πρόσβασης, όπου έχουν πρόσβαση μόνο κρατικοί υπάλληλοι βγήκαν από τη 1 Μαρτίου του 2023;».

Δηλαδή, το δυστύχημα έγινε στις 28 Φεβρουαρίου και λίγες ώρες αργότερα βγήκαν οι επίμαχοι διάλογοι. Προκειμένου όπως φαίνεται να προβληθεί μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και να μην δειχθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

25.3.2024