Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου στο Βιετνάμ

Με τη συμμετοχή 800 συνέδρων από 19 χώρες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 8ο Διεθνές Συμπόσιο του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού το οποίο οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Non nuoc Cao Bang, στo Βιετνάμ. Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στελέχη της UNESCO, τα μέλη του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι Γεωπάρκων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, οι συντονιστές του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας-Ειρηνικού, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης και προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο κ. Ζούρος παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαφύλαξης, προστασίας και ανάδειξης-διαχείρισης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων, παγκοσμίως.

Το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και πολλά θετικά σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες.

Ας σημειωθεί ότι πολλοί σύνεδροι, επίσης, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο τον προσεχή Ιούνιο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2025 που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

29.9.2024