Το επιβλητικό Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας κρύβει μυστικά

Της Μαρύσας Παππά

 

Το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό ως Καλλιμάρμαρο, αποτελεί ένα στολίδι της αθλητικής ιστορίας της ελληνικής πρωτεύουσας. Στέκει αγέρωχο στο κέντρο της Αθήνας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μόνο από την Πλατεία Συντάγματος, στις παρυφές του λόφου του Αρδηττού.

Καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες το επισκέπτονται από όλες τις άκρες του κόσμου. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για το συγκεκριμένο στάδιο που οι περισσότεροι αγνοούν. 

-Καταρχήν είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Στάδιο στον κόσμο. Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι 2.352 ετών. 

-Την ονομασία του ως Παναθηναϊκό Στάδιο την απέκτησε διότι δημιουργήθηκε για να τελούνται σε αυτό οι εορτές των Παναθηναίων.

-Είναι το μοναδικό Στάδιο στον κόσμο στο οποίο έχουν τελεσθεί τρεις Ολυμπιακοί Αγώνες. 

-Επίσης είναι το μόνο στον κόσμο το οποίο κατασκευάστηκε αποκλειστικά από λευκό μάρμαρο της Πεντέλης. Τα λατομεία άνοιξαν πριν τους Ολυμπιακούς του 1896 αποκλειστικά για την κατασκευή του.

-Το σχήμα του σταδίου έχει σχήμα πέταλου, με μήκος ευθείας τα 193μ. καθώς ο δρόμος ενός σταδίου, ήταν η μικρότερη απόσταση την οποία διένυαν τότε οι αθλητές. Δηλαδή το μικρότερο «σπριντ» για ένα δρομέα ήταν τα 193 μέτρα. 

-Τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα με την προσθήκη ενός ημικυκλικού τοίχου.

-Ανακατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα με  τεράστιο κόστος για την εποχή και καλύφθηκε με δωρεά του Γ.Αβέρωφ.

-Στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και μόνο οι πρώτες σειρές ήταν φτιαγμένες με το νέο μάρμαρο.

-Ο ποταμός Ιλισός περνούσε μπροστά από το στάδιο μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Μια όμορφη γέφυρα ένωνε την είσοδο του σταδίου με την Ηρώδου Αττικού.

-Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τοποθετήθηκαν οι ολυμπιακοί κύκλοι στη κορυφή του κοίλου μέρους του. 

Μαρύσα Παππά

4.10.2023