ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ!

Γράφει κριτική ο Σπύρος Σταθάτος 

Η μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην σύγχρονη Αθήνα μέσα από μια multimedia παράσταση, σε σκηνοθεσία της Violet Louise  έρχεται να προβληματίσει αλλά και να συγκινήσει. Το ¨σύγχρονο¨ κορίτσι με τα σπίρτα προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του κόντρα σε μια επιφανειακή κοινωνία η οποία δεν έχει ίχνος ενσυναίσθησης και διάθεσης να τη βοηθήσει. Αν θυμηθούμε το κλασικό παραμύθι η μικρούλα προσπαθούσε να πουλήσει σπίρτα για να ζεσταθεί και να μπορέσει να επιβιώσει, ενώ την ίδια στιγμή οι περαστικοί αδιαφορούσαν επιδεικτικά, μην αγοράζοντας το εμπόρευμά της. Τα δύο κορίτσια που ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές αλλά το ίδιο νοσηρές κοινωνίες καλούνται να ανέβουν ένα Γολγοθά επιβίωσης, έχοντας χάσει τους ανθρώπους που τις αγαπούσαν και τις καταλάβαιναν. Στην πρώτη περίπτωση η μικρή έχει χάσει την μητέρα και τη γιαγιά της και έχει μείνει με έναν άκαρδο πατέρα που την έχει στείλει να πουλήσει σπίρτα χωρίς να νοιάζεται αν το κοριτσάκι μπορεί να πέθαινε από το κρύο. Στην δεύτερη περίπτωση το κορίτσι έχει χάσει τους αγαπημένους του γονείς μαζί με τη σκυλίτσα της και παλεύει να επιβιώσει σε μια μεγαλούπολη που κανείς ουσιαστικά δεν νοιάζεται γι αυτή παρά μόνο επιφανειακά.

Η σκηνοθεσία αλλά και η ερμηνεία της Violet Louise είναι εξαιρετική. Αντλεί  έμπνευση από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και με τη χρήση ήχων, μουσικής και εικόνας μας μεταφέρει στην Αθήνα του σήμερα. Κατορθώνει να περάσει πολύ βαθιά νοήματα τα οποία ενδεχομένως ένα παιδί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί για αυτό και η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Συνδέει εξαιρετικά τα δύο κορίτσια στην αφήγησή της, τόσο όσο προς τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όσο και στον τρόπο που καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αναλγησία. Το μυαλό και τα όνειρα.

Στο κλασικό παραμύθι το κοριτσάκι πέρασε την «ωραιότερη» πρωτοχρονιά της ζωής του, την ημέρα του θανάτου του, γιατί άφησε το μυαλό του ελεύθερο. Το άφησε ελεύθερο να ονειρευτεί, την ζεστή οικογενειακή θαλπωρή αλλά και την αγκαλιά της γιαγιάς της. Στο σύγχρονο κορίτσι από την άλλη, γίνεται μια ασυνήθιστη πρόταση. Να απαλλαγεί από όλες τις δυσκολίες και τους πόνους με τίμημα να μην ονειρευτεί ποτέ ξανά και άρα να φυλακίσει το μυαλό της. Θα το κάνει; Την απάντηση θα την ανακαλύψετε εσείς. Γεγονός πάντως είναι ότι θα φύγετε με πολλά μηνύματα από την συγκεκριμένη παράσταση.

Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Λίγα λόγια για τη Violet Louise 

Η Violet Louise είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και multimedia artist. Aπό το 2012 ερευνά το πεδίο της σύγχρονης αφήγησης, με τη δημιουργική χρήση πολυμέσων. Ερευνά την ανθρώπινη συμπεριφορά, τις θεωρίες περί εξέλιξης, την έννοια της οικογένειας, κοινωνικά θέματα, σα να κρατά κάποιο μεγεθυντικό φακό.

Οι παραστάσεις της κινούνται μεταξύ μουσικής συναυλίας- θεάτρου – εικαστικής εγκατάστασης. Δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο τα οπτικοηχητικά της περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας τον ήχο και την εικόνα, παράλληλα με την αφήγηση και τη χρήση μουσικών οργάνων, midi συσκευών, κάμερας, βίντεο.

Παραστάσεις σταθμοί στη δημιουργική της πορεία: Παράξενες Ιστορίες σε κείμενα Έντγκαρ Άλαν Πόε: Φεστιβάλ Αθηνών, Festival Vie, Festival Delle Colline Torinesi, Φεστιβάλ Δημήτρια· Τρωάδες: Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Δελφοί, Αρχαίο θέατρο Νικόπολης,· Θέατρα του Ολιβιέ Πυ, ανάθεση του Γαλλικού́ Ινστιτούτου Αθηνών: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης· Γράμματα στα κοριτσάκια του Λιούις Κάρολ: θέατρο Θησείο/ Φεστιβάλ Αισχύλεια· Στα Υπόγεια του BBC: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Ιωάννα της Λωραίνης.

Από το 2020 έως το 2022 υλοποίησε τρία ψηφιακά έργα, επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέρη μιας τριλογίας με τίτλο Ιστορίες Εγκλεισμού: To Ημερολόγιο ενός σκύλου, Το Κορίτσι με τα σπίρτα, Παράξενες ιστορίες ΙΙ. 

Ακολουθήστε τη Violet Louise

Site: https://violetlouise.com/el/violet-louise-new/

Youtube: https://www.youtube.com/@violetlouise7640

Facebook: https://www.facebook.com/VioletLouiseOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/louizakostoula/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, μουσική, πρωτότυπο κείμενο & διασκευή κειμένου, χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής, τραγούδι: Violet Louise

Ερμηνευτής επί σκηνής: Violet Louise

Ερμηνευτής  σε βίντεο: Aγλαϊα Παππά

Voice over: Εύη Kούσουλα – Xριστίνα Πολυχρονιάδου – Νίκος Κορτέσης –Γιάννης.Μ

Hχοληψία & mastering: Kώστας Μπώκος (Studio19)

Σχεδιασμός & προγραμματισμός πολυμέσων – χειρισμός drone – green screen – ψηφιακός σχεδιασμός εικόνας: Βασίλης Κουντοὐρης (studio19)

Εικονοληψία – Βίντεο: Violet Louise – Bασίλης Κουντούρης (studio19)

Σχεδιασμός συστήματος led φωτισμού: Studio 19 (Βασίλης Κουντούρης),  Violet Louise

Tεχνικός Συντονισμός παραγωγής (Τhe Perfect Team)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Oυρανία Οικονόμου

Βοηθός παραγωγής: Eυάγγελος Γιαννόπουλος

Social Media:  Renegade Media

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-HHvss95748

 https://www.youtube.com/watch?v=-HHvss95748

https://www.youtube.com/watch?v=gltBPTW8s5U

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση: https://bit.ly/3QDRMNg 

INFO

Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες

Τουρναβίτου 9

τηλέφωνο κρατήσεων 210 3255444

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά 

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων:

Από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 7 Ιανουαρίου 2024

Δεκέμβριος

Παρασκευή 15/12, 21.00

Σάββατο 16/12, 21.00

Κυριακή 17/12, 18.00 

Πέμπτη 21/12, 21.00

Παρασκευή 22/12, 21.00

Σάββατο 23/12, 21.00

Δευτέρα 25/12, 18.00

Τρίτη 26/12, 21.00

Πέμπτη 28/12, 21.00

Παρασκευή 29/12, 21.00

Σάββατο 30/12, 21.00

Ιανουάριος

Δευτέρα 1/1, 21.00

Παρασκευή 5/1, 21.00

Σάββατο 6/1, 21.00

Κυριακή 7/1, 18.00

Εισιτήρια

Κανονικό: 15 ευρώ

Μειωμένο: 12 ευρώ  (φοιτητικά, Άνεργοι, πολύτεκνοι, παιδιά, Αμέα, Άνω των 65)

Ομαδικά εισιτήρια άνω των 10 ατόμων: 10 ευρώ

Ισχύει η ατέλεια: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/to-koritsi-me-ta-spirta/ καθώς και στο ταμείο του θεάτρου Δευτέρα – Σάββατο 18:00 – 21:00 και Κυριακή 17:00 – 21:00

Επικοινωνία-Προβολή στα ΜΜΕ

Ανζελίκα Καψαμπέλη

akapsamb@gmail.com| t.6945798883

Σπύρος Σταθάτος