Το Συμβούλιο δίνει το πράσινο φως στην πρώτη πληρωμή σχεδόν 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας

Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει σχεδόν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια αφού το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη τακτική πληρωμή επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία, για τη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. 

Σε απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία είχε εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο της Ουκρανίας για τη λήψη των κεφαλαίων, τα οποία θα εκταμιευθούν από τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν τη δημόσια οικονομική διαχείριση, τη διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια και την αποναρκοθέτηση. Τόνισε επίσης τη σημασία της κατανομής των χρημάτων το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Το σχέδιο της Ουκρανίας καθορίζει τις προθέσεις της Ουκρανίας σχετικά με την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να αναλάβει ως μέρος της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τον Μάιο του 2024 το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο για την Ουκρανία πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε η Ουκρανία να λάβει στήριξη έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για την Ουκρανία.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η διευκόλυνση της Ουκρανίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024, προβλέπει σταθερή χρηματοδότηση έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σε επιχορηγήσεις και δάνεια, για τη στήριξη της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας για την περίοδο 2024 έως 2027. Από αυτά, έως και € 32 δισεκατομμύρια προορίζονται ενδεικτικά για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζονται στο σχέδιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το οποίο οι εκταμιεύσεις θα εξαρτώνται από την παροχή προσδιορισμένων δεικτών. Από την έναρξη ισχύος του, η Διευκόλυνση της Ουκρανίας έχει ήδη εκταμιεύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση γεφυρών και 1,89 δισεκατομμύρια ευρώ ως προχρηματοδότηση, μετά την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής.

Στο Σχέδιο της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024, η Ουκρανία περιέγραψε το όραμά της για την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ. Το σχέδιο δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στους τομείς με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό. Αντιμετωπίζει βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση, δίνοντας έμφαση στη χρηστή διακυβέρνηση, την τήρηση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης.

Στην αξιολόγησή της της 15ης Απριλίου 2024, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο της Ουκρανίας πληροί τα κριτήρια που ορίζονται από τον κανονισμό για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας και παρουσίασε μια εις βάθος και εκτενή ανάλυση που καλύπτει τον αντίκτυπο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις μακροοικονομικές προοπτικές για τη χώρα και προκλήσεις που συνδέονται με την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για εξωτερική χρηματοδότηση, αυξημένου εργατικού δυναμικού, ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις καθώς και διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλα τα στάδια. Εάν εφαρμοστούν πλήρως όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, η εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,2% έως το 2027 και κατά 14,2% έως το 2040 και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2033.

Στις 14 Μαΐου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε εκτελεστική απόφαση που επιτρέπει την έναρξη τακτικών πληρωμών στο πλαίσιο του σχεδίου της Ουκρανίας.

Μετά την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αιτήματος πληρωμής που υπέβαλε η Ουκρανία στις 9 Ιουλίου 2024, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει ικανοποιητικά τη μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο σχέδιο της Ουκρανίας. Η σημερινή εκτελεστική απόφαση επιτρέπει την πραγματοποίηση της πρώτης από αυτές τις πληρωμές.

6.8.2024