Το Συμβούλιο ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επισφαλούς εργασίας στην ψυχική υγεία

Σήμερα, το Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο σύνολο συμπερασμάτων σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και απασχόλησης, με έμφαση στην επισφαλή εργασία

Yolanda Díaz Perez

Η καταπολέμηση της επισφάλειας είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα για την πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία. Αυτά τα συμπεράσματα σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση του αντίκτυπου της ψυχικής υγείας και την ενεργό προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας των εργαζομένων.

Yolanda Díaz Perez, υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας

Το 2022, το 27% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέφερε από στρες, κατάθλιψη και άγχος. Η έκθεση σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το στρες και τις ψυχικές διαταραχές έχει αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Η ψυχική υγεία και η εργασία είναι στενά αλληλένδετες. Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ικανότητα εργασίας και την παραγωγικότητα και, αντίθετα, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία μπορεί να είναι επιζήμιοι για την ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η επισφαλής εργασία, συμπεριλαμβανομένων των κακοπληρωμένων και απροστάτευτων θέσεων εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Έχοντας αυτό υπόψη, και λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την εδραίωση νέων μορφών εργασίας, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, να:

  • προώθηση ποιοτικών πολιτικών απασχόλησης για την καταπολέμηση της επισφάλειας
  • ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων που προστατεύουν την ψυχική υγεία στην εργασία
  • προώθηση της έρευνας για την ψυχική υγεία στην εργασία
  • υποστήριξη της πρόσληψης ή επανένταξης εργαζομένων με προβλήματα ψυχικής υγείας
  • υποστήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των ΜΜΕ για την πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • στοχεύουν σε μια κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία
  • θεωρήστε το δικαίωμα αποσύνδεσης ως μέτρο πρόληψης
  • ενθάρρυνση του συντονισμού των εθνικών πρωτοβουλιών για τη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συνεχίσουν τον κοινωνικό διάλογο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχολογική ευεξία.

Ιστορικό

Η ψυχική υγεία αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην Ατζέντα του ΟΗΕ 2030 περιλαμβάνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την προώθηση ασφαλών και ασφαλών εργασιακών περιβαλλόντων για όλους τους εργαζόμενους.

Στις 7 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακοίνωσή της σχετικά με μια συνολική προσέγγιση για την ψυχική υγεία. Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας αποτελεί διεπιστημονική προτεραιότητα για την ισπανική Προεδρία.

9.10.2023