Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, το Συμβούλιο ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό σχέδιο της Ουγγαρίας και καθόρισε την πορεία των καθαρών δαπανών της.
Το Συμβούλιο συνιστά επίσης στην Ουγγαρία να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2026. Η Ουγγαρία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 4,3% το 2025 και το 4,0% το 2026. Αυτό είναι σύμφωνο με τους στόχους της Ουγγαρίας, που εκφράζονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της σχέδιο.
Τώρα που το Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις του, η Ουγγαρία έχει βεβαιότητα όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και μπορεί να προγραμματίσει ανάλογα.
Φόντο
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, που ισχύει από τις 30 Απριλίου 2024, τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια που καλύπτουν 4 έως 5 χρόνια. Τα σχέδια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι έως το τέλος της περιόδου προσαρμογής, το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εύλογη πτωτική τροχιά ή παραμένει σε συνετά επίπεδα και ότι το δημόσιο έλλειμμα θα διατηρείται κάτω ή θα μειώνεται και θα διατηρείται κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Τα σχέδια προβλέπουν επίσης μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ανταποκρίνονται στις κύριες προκλήσεις που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αντιμετωπίζουν τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό, κάθε σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μια πορεία καθαρών δαπανών, η οποία ουσιαστικά δημιουργεί έναν δημοσιονομικό περιορισμό για τη διάρκεια του σχεδίου.
Με βάση την αξιολόγηση του σχεδίου από την Επιτροπή, το Συμβούλιο εκδίδει σύσταση στην οποία καθορίζει την καθαρή πορεία των δαπανών του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.
Εάν εμφανιστεί υπερβολικό έλλειμμα σε ένα κράτος μέλος, ο στόχος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να ωθήσει τη διόρθωσή του θέτοντας το κράτος μέλος υπό ενισχυμένο έλεγχο και παρέχοντας σύσταση ώστε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος. Τελικά, στόχος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών.
Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τη δημοσιονομική πειθαρχία με βάση τα κριτήρια και τις τιμές αναφοράς που ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ: το έλλειμμά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται αυτές τις τιμές αναφοράς της Συνθήκης.
Βάσει του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, μόλις κινηθεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το Συμβούλιο υποβάλλει σύσταση στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος εντός καθορισμένης προθεσμίας.
18.2.2025