Το 13ο XTERRA Greece είναι το μοναδικό off road triathlon που διεξάγεται στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τη δυναμική κολύμβηση με την ποδηλασία και το εκτός δρόμου τρέξιμο. Αύριο Παρασκευή 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου Trail Run, μήκους 6,2 χλμ., το Σάββατο 25 Απριλίου οι αγώνες Full Distance Triathlon, με κολύμβηση 1.500 μ., ποδηλασία 30 χλμ. και τρέξιμο 11 χλμ., Sprint Triathlon (ατομικό και σκυταλοδρομία) με κολύμβηση 750 μ., ποδηλασία 15 χλμ. και τρέξιμο 6 χλμ., Full Distance Aquathlon με αγώνα κολύμβησης 1.500 μ. και τρεξίματος 10 χλμ. και Sprint Aquathlon με αγώνα κολύμβησης 750 μ. και τρεξίματος 5 χλμ., ενώ την Κυριακή 26 Απριλίου η διοργάνωση ολοκληρώνεται με το Kids Triathlon, που περιλαμβάνει κολύμβηση 100 μ., ποδηλασία 1 χλμ. και τρέξιμο 400 μ. Παράλληλα, θα εκτυλίσσονται πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, όπως σκοποβολή, θεατρικά παιχνίδια, αγώνες σκακιού, μαθήματα χορού κ.ά.
Ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2026» θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Απριλίου σε διαδρομή μήκους 50 χλμ., που διασχίζει δεκατρία χωριά της ημιορεινής Ηλείας, με αφετηρία την Αρχαία Ήλιδα και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία. Θα έχει προηγηθεί ο «Δρόμος του Κλεισθένη», σε διαδρομή 5 χλμ. από το χωριό Πίσα έως την Αρχαία Ολυμπία (24 Απριλίου), ο «Δρόμος του Ίφιτου» σε διαδρομή 2 χλμ. για παιδιά και εφήβους στην Ήλιδα (25 Απριλίου) και η τελετή έναρξης του «Δρόμου Εκεχειρίας» στο θέατρο της Ήλιδας (επίσης, στις 25 Απριλίου). Συνολικά, αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 600 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και 25 χώρες του εξωτερικού, ενώ στο περιθώριο των αγώνων θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου με ειδική ημερίδα για τα ολυμπιακά ιδεώδη και εικαστική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
Το Megalopolis Gravel Classic 2026 εντάσσεται στην πρωτοποριακή σειρά ποδηλατικών αγώνων «The Greek Gravel Experience» και αποτελεί ένα διήμερο (25-26 Απριλίου) διασκέδασης στη Μεγαλόπολη και σε πανέμορφες διαδρομές στη γύρω ορεινή περιοχή με ποδήλατα τύπου gravel. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται διαδρομές 50 χλμ. και 100 χλμ., τουριστική βόλτα 25 χλμ. στη λίμνη Τραπεζούντα και city ride 5 χλμ. για την καλύτερη γνωριμία των αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη πόλη. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, με τους μικρούς φίλους του ποδηλάτου να πρωταγωνιστούν στην πίστα δεξιοτεχνίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και την τοπική γαστρονομία να αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Σημειώνεται ότι, στο φετινό καλεντάρι του «The Greek Gravel Experience», περιλαμβάνονται ακόμα το «Amarantos Gravel Experience» στον Αμάραντο Καρδίτσας (28-30 Αυγούστου 2026), καθώς και το «The Gravel of Marathon» στον Μαραθώνα Αττικής (15 Νοεμβρίου 2026).
Το «Whynot Messolonghi Legacy 2026» διοργανώνεται από το Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Έξοδο (1826-2026), και περιλαμβάνει δύο αθλητικές ενότητες: το Σάββατο 25 Απριλίου κολυμβητικούς αγώνες στην παραλία της Τουρλίδας, μήκους 1,5 χλμ., 3 χλμ. και 300 μ. (για παιδιά), και δρομικούς αγώνες γύρω από τη λιμνοθάλασσα 5 χλμ., 10 χλμ. και 1,5 χλμ. (για παιδιά), ενώ την Κυριακή 26 Απριλίου αγώνες τριάθλου στις κατηγορίες Middle (Half), Standard και Sprint. Κεντρικός στόχος της διοργάνωσης είναι η ενδυνάμωση της προβολής του Μεσολογγίου στο διεθνές κοινό, αλλά και η ανάδειξή του ως αξιόλογου προορισμού για αθλητικό τουρισμό.
Τέλος, την Κυριακή 26 Απριλίου 2026 διεξάγεται ο επετειακός 20ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», η μεγαλύτερη δρομική διοργάνωση της Βόρειας Ελλάδας. Ο μαραθώνιος θα ξεκινήσει από την Πέλλα και θα τερματιστεί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν Δρόμοι Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ. και 10 χλμ., καθώς και Δρόμος Μαθητών Δημοτικών Σχολείων 1 χλμ., ενώ το Σάββατο 25 Απριλίου επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «20 χρόνια Μαραθώνιος της Ιστορίας» και η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία. Στόχος των διοργανωτών είναι να συνδέσουν την ιστορία με τη σύγχρονη αθλητική κουλτούρα και να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κορυφαίο προορισμό αθλητικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε όλους τους αγώνες αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 16.500 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
23.4.2026






