ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ;

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Ο θάνατος του 36χρονου στον Πειραιά ήρθε να προσθέσει ακόμη μια μαύρη σελίδα στην πολύπαθη ιστορία μας. Μετά από την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από ναζιστές, τις φωτιές που κατέκαψαν για ακόμη μια χρονιά την Ελλάδα, ένα περιστατικό που συνδυάζει την αγριότητα με την προκλητική αδιαφορία έρχεται να μας σοκάρει για μια ακόμη φορά. Μέλη του πληρώματος ενός πλοίου, άνθρωποι(;), απωθούν βίαια έναν άλλο άνθρωπο στην προσπάθεια που κάνει να επιβιβαστεί (την τελευταία στιγμή) στο πλοίο με αποτέλεσμα να πέφτει στην θάλασσα και να βρίσκει τραγικό θάνατο. Το εξοργιστικό είναι ότι την ώρα που ο άνθρωπος προσπαθεί να σωθεί εκείνοι, αντί να τον βοηθήσουν, τον κοιτούν αδιάφορα να πνίγεται και συνεχίζουν τον απόπλου του πλοίου.

Το πλοίο αναχωρεί στις 10 το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος από την ασφάλεια του λιμανιού να εμποδίσει περιστατικά σαν και αυτό; Αστυνομία μήπως; Λιμενικό; Τίποτα; Μια γυναίκα εκλιπαρεί τον κόσμο να σώσουν τον άνθρωπο που πνίγεται! Κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Μόνο η ευσυνειδησία τον επιβατών του πλοίου, που κάλεσαν το λιμενικό, τελικά οδηγεί το καράβι στην επιστροφή και έτσι συλλαμβάνονται οι υπεύθυνοι.

Μήπως τελικά κάτι γίνεται λάθος; Σκοτώνουν έναν άνθρωπο και δεν υπάρχει κανείς να τον σώσει. Χούλιγκαν χτυπάνε ανυποψίαστους πολίτες, τελικά δολοφονούν έναν οπαδό και δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη να αποτρέψει το κακό! Οι επιθέσεις ανηλίκων σε άλλους ανηλίκους με οπαδικά κριτήρια είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Η απίστευτη αγριότητα που βγάζει ο έλληνας σήμερα στους δρόμους, στις πλατείες ή ακόμη και στο internet που οφείλεται;

Πριν δύο χρόνια οι ειδικοί υποστήριζαν ότι ο εγκλεισμός  λόγω Covid ήταν η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων βίας και των γυναικοκτονιών. Σήμερα; Έχουμε πλέον αφήσει την καραντίνα πίσω μας. Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας; Μήπως δεν έφταιγε μόνο ο Covid;

Υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο που έχει να κάνει με το τι κουβαλάνε στην ψυχή τους οι άνθρωποι που οδηγούνται σε τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχει άρρωστος ψυχικός κόσμος. Βλέπεις στις πράξεις των ανθρώπων το μίσος. Αυτό και μόνο του τα λέει όλα. Το μίσος γεννά βία που οδηγεί στο θάνατο ή στην επιθετική αδιαφορία του να βλέπεις κάποιον να πεθαίνει και εσύ να τον κοιτάς χαιρέκακα και με ικανοποίηση.

Η κοινωνία νοσεί βαριά.  Φταίει η οικογένεια; Το σχολείο; Το κράτος; Όλοι; Δεν είμαι ο αρμόδιος (λόγω επαγγέλματος) να το πω.  Όσο δεν μαλακώνει όμως το μέσα μας, τόσο θα βλέπουμε τέτοια περιστατικά και θα πέφτουμε από τα σύννεφα.

Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ριζική αναδόμηση αλλιώς το τραίνο θα χαθεί οριστικά και θα μπορούμε πια να λέμε ότι ζούμε σε ζούγκλα.

Καληνύχτα σας!

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ