ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΛΥΣΗ

Η ΑΜΚΕ Θεατροσκόπιο {Θέατρο Παραμυθίας- Αλμπέρτα Τσοπανάκη} και η ΑΜΚΕ Θεατρική Λύση {Θεατρική Λύση -Δρόμοι Τέχνης} σε συνεργασία, διοργανώνουν δύο φεστιβάλ στον χώρο του Θεάτρου Παραμυθίας- Αλμπέρτα Τσοπανάκη στον Κεραμεικό και απευθύνονται σε όλους και όλες όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, σπουδαστές, μαθητές, ερευνητές της τέχνης, συγγραφείς, σκηνοθέτες, μελετητές, ηθοποιοί, χορευτές και χορογράφοι, μουσικοί, ζωγράφοι μπορούν να συμμετέχουν.

Πρόκειται για ένα ανοιχτό και διαρκές κάλεσμα σε μορφή φεστιβάλ που κάθε τόσο θα ανανεώνεται.

Σε ό,τι αφορά το Θέατρο Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη διοργανώνει το φεστιβάλ «Έργων Τρόμου» για δεύτερη φορά μετά από 10 χρόνια με τον τίτλο «festival 10», ενώ η Θεατρική Λύση- Δρόμοι Τέχνης διοργανώνει το φεστιβάλ για τον Σαίξπηρ με τον τίτλο « Ελεύθερος Σαίξπηρ».

Και τα δύο φεστιβάλ έχουν φόρμα συμπλήρωσης από τους ενδιαφερόμενους και έχουν διακρίσεις και βραβεία.

Και οι δύο καλλιτεχνικοί χώροι αισιοδοξούν, επιθυμούν, φιλοδοξούν και πιστεύουν σε μία σταθερή και διαρκή, σε αναπόσπαστες συνέχειες, ύπαρξη των φεστιβάλ για όλο τον χρόνο, κάθε χρόνο.

Η συμμετοχή αποτελεί ωφέλεια τόσο για τους ενδιαφερόμενους, όσο και για την θεατρική δραστηριότητα και παραγωγή στους συγκεκριμένους χώρους και γενικότερα στον τόπο μας.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ – ΑΛΜΠΕΡΤΑ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Έργων τρόμου https://paramithias.gr/

Κάτω από το τίτλο «festival 10» φεστιβάλ έργων τρόμου, το οποίο διεξάγεται μετά από 10 χρόνια για δεύτερη φορά στο πρώτο πρωτοποριακό και πειραματικό Θέατρο νέων, στο Θέατρο Παραμυθίας- Αλμπέρτα Τσοπανάκη στον Κεραμεικό, θα φιλοξενηθούν έργα θεατρικά πρωτότυπα ή από το παγκόσμιο ρεπερτόριο σε πρώτη παρουσίαση στην σκηνή με επίκεντρο τον τρόμο και με περιεχόμενο, πολιτικό, αστυνομικό, σουρεαλιστικό, σατυρικό ή κωμικό.

Η αναπαράσταση σκηνών τρόμου είναι μια καλλιτεχνική πρόκληση. Επιτρέπει την εξάσκηση στην διαχείριση των συναισθημάτων φόβου. Ως ένα από τα βασικά συναισθήματα στην ιστορία της επιβίωσης του ανθρώπου, ο φόβος είναι το πρώτο συναίσθημα που αντιλαμβανόμαστε ερχόμενοι στην ζωή. Η πάλη με αυτό μας καθορίζει ως κοινωνικές μονάδες και συλλογικές οντότητες. Επομένως, η διερεύνηση και η εξοικείωση με αυτό, προάγουν τον βαθμό της αυτογνωσίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική μας συνύπαρξη.

Ως ένας χρόνος και τόπος ανάλυσης, φιλοσοφίας της ζωής, έκφρασης και δημιουργίας, η θεατρική σκηνή αποτελεί το βήμα της συγκατασκευής ενός κόσμου και της σκέψης με αλληλεπίδραση. Με όλες αυτές τις πλευρές της, η θεατρική σκηνή αναδεικνύεται συγχρόνως στον καλύτερα δομημένο τρόπο για να προσεγγίσουμε ό,τι μας φοβίζει.

Το φεστιβάλ Θα διεξαχθεί 9 Σεπτεμβρίου με 9 Οκτωβρίου 2024. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι 31 Ιουλίου 2024.

Όλες οι πληροφορίες και η φόρμα συμπλήρωσης για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΛΥΣΗ- ΔΡΟΜΟΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Ελεύθερος ΣαίΞπηρ» https://www.theatrikilysi.com/

Κάτω από τον τίτλο «Ελεύθερος Σαίξπηρ»,

διεξάγεται από την ΑΜΚΕ Θεατρική Λύση στον χώρο του Θεάτρου Παραμυθίας- Αλμπέρτα Τσοπανάκη, το φεστιβάλ αυτό με έργα – μέρη ή ολόκληρα ή σύνθεση σκηνών- του Σαίξπηρ με σκοπό να δούμε διαχρονικά την σύνδεση των δύο πολιτισμών από την αρχαιότητα και την αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Το αρχαίο ελληνικό δράμα ( τραγωδία, κωμωδία) έχει αποτελέσει ως τις μέρες μας το παλαιότερο χρονικά είδος δραματοποιημένης ποίησης ως «μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας» με κυριότερους εκπροσώπους τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, για να εξελιχθεί στη θεατρική τέχνη που γνωρίζουμε σήμερα. Ο αναγεννησιακός Σαίξπηρ, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της ανθρωπότητας, γεφυρώνει και συνδέει χρονικά και θεματικά τους δύο πολιτισμούς, ελληνικό και αγγλικό, εμπνευσμένος από το αρχαίο ελληνικό δράμα και δημιουργώντας τα δικά του έργα. Η σχέση του Σαίξπηρ με την ελληνική αρχαιότητα είναι σημαντική και διαφωτίζει τόσο αυτόν τον διάλογο ανάμεσα στους απομακρυσμένους (χρονικά και γεωγραφικά) αυτούς πολιτισμούς, όσο και τις διαδικασίες πολιτιστικής διαμόρφωσης, συνέχειας και αναγέννησης.

Ο Κωστής Παλαμάς, ο Έλληνας ποιητής του προηγούμενου αιώνα, έγραψε για τον Σαίξπηρ: τον «… ποιητή των ποιητών… Δεν ήταν μόνο ευφυής δραματικός συγγραφέας, αλλά δαιμόνιος και κυρίως δημιουργός, χρησμολόγος, ο μοναδικός που βλέπει, ανάμεσα στην ροή των αιώνων, ποιητής…», μαζί με την εκτίμηση ότι οι μεταφράσεις των έργων του στα ελληνικά, αποτελούν «κεφάλαιο από τα σημαντικότερα στην εξέλιξη της νέας ελληνικής λογοτεχνίας».

Με αφετηρία το Φεστιβάλ “Ελεύθερος Σαίξπηρ”

συνεχίζουμε τον διάλογο που ξεκίνησε ο ο Άγγλος βάρδος -ο Βάρδος του Έιβον- με την αρχαιοελληνική δημιουργία,

με την προοπτική να κάνουμε αυτόν τον διάλογο αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας μας και την ανταλλαγή θεατρικών ιδεών και πράξεων μεταξύ των δύο λαών μία πραγματικότητα.

Καθώς έχει υπάρξει ένας πολυγραφότατος συγγραφέας αγγίζοντας στην σφαιρικότητα της την ανθρώπινη ζωή και ψυχή, μπορεί καθένας που το επιθυμεί, να βρει κάτι για τον εαυτό του μέσα στο τεράστιο αυτό και υπέροχο από κάθε άποψη έργο του Σαίξπηρ.

Το φεστιβάλ Θα διεξαχθεί 1 Σεπτεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου 2024. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι 10 Νοεμβρίου 2024, τηρουμένης σε αυτήν την ανοιχτή για μεγάλο διάστημα δυνατότητα εγγραφής, σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Θεατρικής Λύσης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΛΥΣΗ-θεατρα αθηνων παραστασεις-theatrikilysi Athens

https://www.theatrikilysi.com/festival

Θέατρο Παραμυθίας (paramithias.gr)

https://paramithias.gr/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Εσείς αγαπητοί/ες κόμβοι επικοινωνίας των φεστιβάλ ως υπεύθυνοι /ες ενημέρωσης του κόσμου, που από κάθε άποψη θα ωφεληθεί αν συμμετέχει, διότι η δημιουργία μάς κρατάει σε ισορροπία στην ζωή, παρακαλείσθε από εμάς, όπως επικοινωνήσετε και διαφημίσετε τα φεστιβάλ μας όσο περισσότερο και όσο πιο καίρια γίνεται. Γιατί η ακινησία είναι επικίνδυνη για μια κοινωνία. Η εγκληματικότητα, η επιθετικότητα, η βία εν γένει, υποκαθιστούν την δημιουργική κλίση του ανθρώπου. Όσο περισσότερο ο ανθρώπινος νους παράγει ιδέες και δεν λειτουργεί μόνο ως εκτελεστής εργασιών, δηλαδή δεν μηχανοποιείται, όσο πιο δημιουργός γίνεται, σαν μία μικρή θεότητα μέσα στο δικό του μικρό σύμπαν, τόσο περισσότερο πληρώνεται , δηλαδή δικαιώνεται και γεμίζει, και η περίπτωση να βρει η αγάπη μέσα του μια θέση αντί του μίσους, γίνεται από πιθανότητα, δυνατότητα και πράξη. Ας συμβάλουμε όλοι στην επικοινωνία των φεστιβάλ μας, δείχνοντας το ενδιαφέρον μας για την λειτουργία, τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα της Τέχνης , η οποία συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις:

ΑΓΑΠΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ