Φορολογία: Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες προστίθενται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, την Μπελίζ και τις Σεϋχέλλες στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Παράλληλα, αφαιρέθηκαν τρεις περιοχές από τον κατάλογο: Βρετανικές Παρθένες ΝήσοιΚόστα Ρίκα και Νήσοι Μάρσαλ.

Με τις επικαιροποιήσεις αυτές, ο ενωσιακός κατάλογος περιλαμβάνει τις ακόλουθες 16 περιοχές δικαιοδοσίας:

  • Αμερικανική Σαμόα
  • Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
  • Ανγκουίλα
  • Μπαχάμες
  • Μπελίζ
  • Φίτζι
  • Γκουάμ
  • Παλάου
  • Παναμάς
  • Ρωσία
  • Σαμόα
  • Σεϋχέλλες
  • Τρίνινταντ και Τομπέιγκο
  • Νήσοι Τερκς και Κάικος
  • Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι
  • Βανουάτου

Το Συμβούλιο αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας δεν συνεργάζονται ακόμη σε φορολογικά θέματα και τις καλεί να βελτιώσουν το νομικό τους πλαίσιο προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.

Μεταβολές στον κατάλογο

Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (παράρτημα I) περιλαμβάνει χώρες που είτε δεν έχουν δεσμευτεί σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ σχετικά με τη φορολογική διακυβέρνηση είτε δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν στη συμμόρφωση προς ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων), το όργανο του Συμβουλίου που προετοιμάζει τις ενημερώσεις του καταλόγου, συνεργάζεται στενά με διεθνείς φορείς, όπως το Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές (FHTP), με σκοπό την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον παρόντα γύρο επικαιροποίησης του ενωσιακού καταλόγου, το Συμβούλιο προσέθεσε στον κατάλογο τρεις περιοχές δικαιοδοσίας: Αντίγκουα και ΜπαρμπούνταΜπελίζ και Σεϋχέλλες. Διαπιστώθηκε υστέρηση και των τριών περιοχών όσον αφορά την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών κατόπιν αιτήματος (κριτήριο 1.2).

Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι διαγράφηκαν από τον κατάλογο, καθώς τροποποίησαν το σχετικό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών κατόπιν αιτήματος (κριτήριο 1.2) και θα επαναξιολογηθούν σύμφωνα με το πρότυπο του ΟΟΣΑ. Εν αναμονή της εν λόγω επαναξιολόγησης, η εν λόγω περιοχή δικαιοδοσίας έχει συμπεριληφθεί στο παράρτημα ΙΙ. Η Κόστα Ρίκα διαγράφηκε από τον κατάλογο επειδή τροποποίησε τις επιζήμιες πτυχές του καθεστώτος απαλλαγής εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης (κριτήριο 2.1). Οι Νήσοι Μάρσαλ διαγράφηκαν από τον κατάλογο, καθώς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επιβολή των απαιτήσεων περί οικονομικής υπόστασης (κριτήριο 2.2).

Έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα II)

Εκτός από τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, το Συμβούλιο ενέκρινε το σύνηθες συνοδευτικό έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα ΙΙ), το οποίο αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη συνεργασία της ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της και τις δεσμεύσεις των εν λόγω χωρών να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία τους ώστε να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης. Με το εν λόγω έγγραφο αναγνωρίζεται το συνεχιζόμενο εποικοδομητικό έργο στον τομέα της φορολογίας και ενθαρρύνεται η θετική προσέγγιση που υιοθετούν οι συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Τέσσερις περιοχές δικαιοδοσίας διαγράφηκαν από το έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα II). Η Ιορδανία και το Κατάρ εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους τροποποιώντας το επιζήμιο φορολογικό καθεστώς τους. Η Μοντσεράτ και η Ταϊλάνδη εκπλήρωσαν όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις τους σχετικά με την ανά χώρα υποβολή εκθέσεων για τους καταβληθέντες φόρους.

Ιστορικό

Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Αποτελεί μέρος της εξωτερικής στρατηγικής της ΕΕ για τη φορολόγηση και σκοπός του είναι να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περιοχές δικαιοδοσίας αξιολογούνται βάσει δέσμης κριτηρίων που έχει καθορίσει το Συμβούλιο. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών. Η προεδρία της ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» διεξάγει πολιτικούς και διαδικαστικούς διαλόγους με σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και δικαιοδοσίες, όπου απαιτείται.

Οι εργασίες με αντικείμενο τον κατάλογο είναι μια δυναμική διαδικασία. Από το 2020, το Συμβούλιο επικαιροποιεί τον κατάλογο δύο φορές τον χρόνο. Η επόμενη αναθεώρηση του καταλόγου έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο κατάλογος παρατίθεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον ενωσιακό κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν επίσης ένα συνοδευτικό έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα ΙΙ), στο οποίο παρατίθενται οι συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν επιτύχει περαιτέρω βελτιώσεις στις φορολογικές πολιτικές τους ή στη σχετική συνεργασία.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου καταρτίζονται από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» του Συμβουλίου, η οποία είναι επίσης αρμόδια για την παρακολούθηση των φορολογικών μέτρων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

17.10.2023