Φορτίο κοκαΐνης 105 κιλών κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Μέσα από εταιρεία – «βιτρίνα», με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, θα κατέληγε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να διακινηθεί, το φορτίο των σχεδόν 105 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κοντά σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, οδηγώντας στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος, με διεθνή διάσταση, και στη σύλληψη δέκα προσώπων επί ελληνικού εδάφους και επιπλέον τεσσάρων στη γειτονική χώρα. Η γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών διωκτικών αρχών κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο και ήταν αποτέλεσμα -επί μακρόν- συνεργασίας με την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) αλλά και τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.

Κεντρικό πρόσωπο στη δράση του κυκλώματος ήταν 69χρονος Έλληνας γιατρός, παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, καυσίμων και φαρμάκων, που απασχόλησαν τις αρχές κατά τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης της κοκαΐνης, καθώς από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει πως συντόνιζε τη μεταφορά του παράνομου φορτίου, το οποίο θα κατέληγε στην εταιρεία – «φάντασμα» στην πόλη των Σκοπίων και θα προσέδιδε στο κύκλωμα, σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας, κέρδη που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι από την περαιτέρω διακίνηση θα προέκυπταν οφέλη ύψους 8 με 11 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊστάμενου  του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου: 

΄΄Στην αποδόμηση πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο DEA Αθηνών και τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, όταν στο πλαίσιο πολυετούς, εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της, που αφορά στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και στην περαιτέρω διακίνησή τους.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς και του  Α’ Τελωνείου, αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Δέλτα, καθώς και των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης, Τροχαίας, Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του Αστυνομικού Τμήματος Εύοσμου, εντόπισαν και συνέλαβαν συνολικά δέκα (10) άτομα.

Πρόκειται για επτά (7) ημεδαπούς και τρεις (3) αλλοδαπούς ηλικίας 33 έως 72 ετών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του Νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Χαλκηδόνας όπου μετέφεραν με Ι.Χ. Φορτηγά, εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν μπανάνες προερχόμενα από τη Λατινική Αμερική, πλην όμως ήταν ειδικά διαμορφωμένα με κρύπτες για την απόκρυψη ποσοτήτων κοκαΐνης.

Στην εν λόγω αποθήκη πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες στα κοντέινερ για την εξαγωγή των ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και αυτοκίνητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • Ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους (104) κιλών και (665) γραμμαρίων,
  • 811 γραμμάρια κάνναβης,
  • Ναρκωτικά δισκία,
  • (284.250) ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
  • (1) πιστόλι,
  • (1) πιστόλι κρότου – αερίου,
  • Φυσίγγια,
  • Συσκευή εκκένωσης ρεύματος,
  • Ζυγαριές ακριβείας,
  • (18) κινητά τηλέφωνα,
  • (5) ρολόγια χειρός μεγάλης αξίας και
  • Εξοπλισμός για τη διενέργεια σιδηρουργικών εργασιών.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν,

  • (6) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • (1) δίκυκλο και
  • (1) Ι.Χ.Φορτηγό με τον τράκτορά του και κοντέινερ.

Το προσδοκώμενο όφελος από την εισαγωγή και πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 2.100.000 ευρώ περίπου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.΄΄

10.5.2023