Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα»

«Αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας, όχι ως κάτι το οποίο έχει να κάνει με την εμφάνισή σας. Αγαπάμε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εμφάνισης. Δεν κάνουμε καμία διάκριση, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος, το οποίο κάνει τη δική σας τη ζωή δύσκολη και αν δεν αντιμετωπιστεί στα παιδικά χρόνια ενδεχομένως να την κάνει ακόμα δυσκολότερη όταν μεγαλώσετε.
Γι’ αυτό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε, με τη στήριξη του υπουργείου και με την μεγάλη προσωπική προσπάθεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη, να φτιάξουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνεργασία με την UNICEF» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα» εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ένα προσωπικό του όραμα μεταφράζεται σε πράξη.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αναγνωρίζοντας εξ αρχής ότι η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή, είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει.
«Συχνά τα τρόφιμα εκείνα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά είναι και τα πιο εύκολα, είναι συχνά και τα πιο φθηνά. ‘Αρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία άμεση συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των εισοδημάτων του νοικοκυριού μέσα στο οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν.
Γι’ αυτό και θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα, να εκπαιδεύσουμε εσάς, τα παιδιά, στο τι πραγματικά είναι υγιεινή διατροφή και κυρίως να συνδέσουμε την υγιεινή διατροφή όχι με την έννοια της στέρησης, μπορούμε να τρώμε υγιεινά και να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο το φαγητό μας. Αλλά πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τελικά ποια είναι τα υγιεινά φαγητά, δεν τα βρίσκουμε συχνά στα κυλικεία των σχολείων, δεν έχουμε εμείς -και αναφέρομαι σε εσάς, στα παιδιά- την ενημέρωση την οποία χρειάζεται να έχετε για το τι σημαίνει πραγματικά να τρώει κανείς υγιεινά» ανέφερε.
«Γι’ αυτό και δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στα προγράμματα που έχουν να κάνουν με το σχολείο και γι’ αυτό παρέχουμε και στους γονείς σας όλη εκείνη την υποστήριξη ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν στη ρίζα του. Η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του έχει να κάνει με το τι τρώμε και έχει να κάνει φυσικά και με το πώς κινούμαστε. Θέλω να ευχαριστήσω εδώ όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που είναι σήμερα μαζί μας. Γιατί, πράγματι, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να σας αποτρέπουμε από το να περνάτε πάρα πολλή ώρα στην οθόνη του κινητού σας. Όσο περισσότερη ώρα είστε στο κινητό σας τόσο λιγότερη ώρα θα είστε έξω, θα τρέχετε, θα αθλείστε» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μέρος του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς πρόληψης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα βρέφη και νήπια ηλικίας 0-4 ετών: καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα, που θα δίνει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές σε γονείς και θα κατευθύνει παιδιάτρους για συμβουλευτικές παρεμβάσεις.

Για τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών: καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Επίσης, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων: Βιωματικό διαδραστικό υλικό προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη για την προώθηση συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και άσκησης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων), υλικό για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων.

Οι παρεμβάλεις σχολικών προγραμμάτων για παιδιά 4-17 ετών θα δίνουν έμφαση στην εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και στην εκμάθηση των εποχιακών προϊόντων. Επίσης, θα υπάρχει δράση σύνδεσης των παιδιών με την τροφή: πχ δημιουργία και συντήρηση λαχανόκηπων σε σχολικούς χώρους και δημιουργία συλλόγων/προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα.

Σε επίπεδο δευτερεγενούς πρόληψης, προβλέπεται η ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία μέσω ψηφιακών εφαρμογών και παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς.

Σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης, θα υπάρχει παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (πχ διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες και ολιστική και δωρεάν υποστήριξη παιδιών και οικογένειας

από διεπιστημονική ομάδα καθώς και δωρεάν χορήγηση

και εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών για τη βελτίωση της αυτό-διαχείρισης νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτης).

Έμφαση θα δοθεί στην ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων μέσω εθνικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και στοχευμένων δράσεων με συμμετοχή των πολιτών.

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά, ιδίως μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, καθώς και την ενσωμάτωση

των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής

δραστηριότητας στα σχολεία.

Συμπεριλαμβάνουμε όλους τους σχετικούς φορείς, αναπτύσσοντας ένα διατομεακό, διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα,

ώστε να αλλάξουμε το περιβάλλον που οδηγεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας και όχι απλά τις ατομικές συνήθειες των παιδιών, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

18.11.2023