Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Το Συμβούλιο προσθέτει έξι άτομα και τρεις οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να καταγράψει έξι άτομα και τρεις οντότητες που είναι υπεύθυνες για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) ή  για την ενεργοποίηση των βίαιων ενεργειών τους .

Το Συμβούλιο απαριθμεί τρεις εταιρείες – Zawaya Group for Development and Investment Co Ltd., Larrycom for Investment Ltd. και Al Zawaya Group for Development and Investment Sociedad limitada – που ανήκουν και ελέγχονται από τον χρηματοδότη Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair, ο οποίος εδρεύει στο Σουδάν. υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2024. Και οι τρεις οντότητες έχουν συνδεθεί με το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς και χρησίμευσαν ως εταιρείες-πρώτη για τη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών ροών της Χαμάς .

Οι μεμονωμένες λίστες περιλαμβάνουν τον Jamil Yusuf Ahmad Aliyan , έναν αξιωματούχο του PIJ και ηγέτη του Ιδρύματος Muhjat AlQuds, που είναι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από το Ιράν και του οποίου η κύρια αποστολή είναι να παρέχει οικονομική υποστήριξη στις οικογένειες των μαχητών και των κρατουμένων του PIJ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις στον Ahmed Sharif Abdallah Odeh , ο οποίος ηγείται των ξένων επενδυτικών δραστηριοτήτων της Χαμάς και είναι μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών-προσώπων της Χαμάς. Zuheir Shamlakh , χρηματοοικονομικός διαμεσολαβητής και ανταλλακτής χρημάτων που επιτρέπει οικονομικές μεταφορές από το Ιράν στη Χαμάς. και ο Ismail Barhoum, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Χαμάς, εποπτεύοντας 400 φιλανθρωπικά ιδρύματα και διοχετεύοντας κεφάλαια στη Χαμάς.

Τέλος, το Συμβούλιο απαριθμεί τον Ali Morshed Shirazi , ανώτερο στέλεχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης – Quds Force (IRGC-QF) που υπηρετεί ως Αρχηγός του Γραφείου του Παραρτήματος της Παλαιστίνης που δρα έξω από τον Λίβανο, και τον Maher Rebhi Obeid , μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς από το 2010, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση των τρομοκρατών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Με τις σημερινές καταχωρίσεις, τιμωρούνται συνολικά 12 φυσικά πρόσωπα και τρεις οντότητες στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων κατά της Χαμάς και της PIJ. 

Όσοι απαριθμούνται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων . Απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς . Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Ιστορικό

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ από τη Χαμάς και εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του η απώλεια ζωών.

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση του Συμβουλίου (ΚΕΠΠΑ) 2024/385 για τη θέσπιση ενός ειδικού πλαισίου περιοριστικών μέτρων που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λογοδοτεί οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα που υποστηρίζει, διευκολύνει ή επιτρέπει βίαιες ενέργειες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ). Αυτό το καθεστώς συμπληρώνει επίσης τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εγκριθεί προηγουμένως κατά της Χαμάς και της PIJ δυνάμει της κοινής θέσης 2001/931/ΚΕΠΠΑ («τρομοκρατικός κατάλογος της ΕΕ»).

Στα συμπεράσματά του της 22ας και 23ης Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες για την έγκριση περαιτέρω σχετικών περιοριστικών μέτρων κατά της Χαμάς. 

Στα συμπεράσματά του της 27ης Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την υιοθέτηση της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους, που θα οδηγούσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, σημαντική και διαρκή αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα και διαρκή κατάπαυση του πυρός και τέλος της κρίσης, με εξασφαλισμένα τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και την ασφάλεια των Παλαιστινίων πολιτών.

Η ΕΕ επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευσή της για διαρκή και βιώσιμη ειρήνη σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχόμενο, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης που ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για την αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας προς το σκοπό αυτό.

28.6.2024