ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΠΕΤΡΟΥ «ΑΙΣΑ»…

Η «Αίσα» της Χριστιάνας Πέτρου αποτελεί μια ποιητική εξερεύνηση βαθιών υπαρξιακών ζητημάτων που αφορούν την εξάρτηση της ανθρώπινης δράσης από τη μοίρα και λειτουργούν είτε ως παράγοντες επιρροής, είτε ως προιόντα αυτής της εξάρτησης, όπως η ευαλωτότητα, η επιλογή και η κοσμική διασύνδεση. Η συλλογή περιηγείται συναισθηματικά σε διάφορα τοπία, δημιουργώντας έναν λυρικό διάλογο ανάμεσα σε προσωπικές εμπειρίες και παγκόσμιες αλήθειες. Εμπνέεται  από τη φιγούρα της Αίσα, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας που συμβολίζει το πεπρωμένο που οι άνθρωποι φτιάχνουν για τον εαυτό τους και την ερμηνεύει εκ νέου σε ένα σύγχρονο φιλοσοφικό πλαίσιο.

Ο ποιητικός λόγος της είναι πλούσιος σε εικόνες και συναισθήματα, ακροβατώντας συχνά ανάμεσα στο προσωπικό και το μεταφυσικό. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί την περσόνα της Αίσα ως αγωγό για να συζητήσει τη δυνατότητα της ανθρώπινης δράσης να επηρεάσει τη μοίρα. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί την μοιρολατρία, υποδηλώνοντας μια πιο δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του πεπρωμένου και της ελεύθερης βούλησης.

Στον πυρήνα της συλλογής βρίσκεται η φιλοσοφική αλληλεπίδραση μεταξύ του ντετερμινισμού και της έννοιας της υπαρξιακής ελευθερίας. Η ποιήτρια αμφισβητεί τη μοιρολατρική άποψη, ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι προκαθορισμένες, επικαλούμενη την Αίσα ως απόδειξη της ανθρώπινης ικανότητας να διαμορφώνει την προσωπική μοίρα μέσω επιλογών και πράξεων. 

Αυτοί οι στοχασμοί συχνά αναλογίζονται τους εγγενείς περιορισμούς και την υπαρξιακή απομόνωση που βιώνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη μοίρα τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη μηδενιστική απόγνωση που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια αντιπαράθεση, η Πέτρου προσφέρει ένα είδος στωικής αισιοδοξίας, μια πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπινου πνεύματος να υπερβεί τις συνθήκες, μέσω της άσκησης της ελεύθερης βούλησης και του ηθικού θάρρους.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η έννοια της διασύνδεσης μέσα στον κόσμο, η οποία απηχεί τη στωική ιδέα της συμπάθειας, την αμοιβαία αλληλεξάρτηση όλων των πραγμάτων μέσα στο σύμπαν. Η ποιήτρια προτείνει ότι οι ατομικές επιλογές είναι αυτές που υφαίνουν τον ιστό της πραγματικότητας, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας όχι μόνο προσωπικά αποτελέσματα, αλλά συμβάλλοντας σε μια μεγαλύτερη κοσμική τάξη. Αυτή η ιδέα ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία της διαδικασίας, η οποία βλέπει την πραγματικότητα ως ένα πεδίο αλληλένδετων γεγονότων που εξελίσσονται συνεχώς μέσω δυναμικών διαδικασιών.

Φιλοσοφικά, το ύφος της ποιητικής συλλογής —με τη ρευστή, σχεδόν αιθέρια γλώσσα της— αντικατοπτρίζει την εννοιολογική απεικόνιση της μοίρας από την ποιήτρια ως κάτι ρευστό και όχι σταθερό. Η στιχουργική ποιότητα της ποίησης της Πέτρου προσθέτει σε αυτό τονίζοντας το εφήμερο και το αέναο γίγνεσθαι της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται, συχνά επικαλούμενες φυσικά και μυθολογικά στοιχεία, χρησιμεύουν ως γέφυρα ανάμεσα στον απτό κόσμο και τα αφηρημένα επίπεδα της φιλοσοφικής έρευνας.

Στιλιστικά, η συλλογή ξεχωρίζει για τον οικείο τόνο της και την ωμή ειλικρίνεια της γλώσσας της. Ο στίχος κυλά απρόσκοπτα, δημιουργώντας μια ρυθμική ποιότητα που απηχεί τους κυματισμούς της μοίρας και της επιλογής. Χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη δομή των ποιημάτων της για να αντικατοπτρίσει τις διαχρονικές θεματικές εντάσεις μεταξύ περιορισμού και ελευθερίας.

Οι πυκνές μεταφορικές της νύξεις, και ο ιδιοσυγκρασιακός  τόνος εισάγουν το προσωπικό της στίγμα στις θεματικές υπό συζήτηση και προβληματισμό.

Συνολικά, η “Αίσα” είναι ένα συναρπαστικό μείγμα προσωπικού προβληματισμού και φιλοσοφικού στοχασμού, που δίνει φως στις δυνάμεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Το έργο της ποιήτριας είναι μια απόδειξη της δύναμης της ποίησης να εξερευνά σύνθετα θέματα όπως η μοίρα και η ελεύθερη βούληση με λεπτότητα και βάθος. 

Προκαλεί τους αναγνώστες να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για τη μοίρα και την ελεύθερη βούληση, προτρέποντας έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς οι επιλογές του καθενός συμβάλλουν στην ύφανση του πεπρωμένου του – μια έννοια που είναι ταυτόχρονα ενδυναμωτική αλλά και τρομακτική. Η συλλογή προσφέρει έναν εξαιρετικό φακό, μέσα από τον οποίο μπορεί κανείς να δει πως τα αρχαία ερωτήματα συνεχίζουν να ιντριγκάρουν και να προβληματίζουν την ανθρωπότητα.

 

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια

22.5.2024