Χ. Δούκας: Οι τεχνολογίες θα πρέπει να δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και του πολίτη

Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και του πολίτη αναφέρθηκε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ΕΜΠ,  Χάρης Δούκας μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023»

«Η ψηφιοποίηση, τόνισε, είναι το μέσο για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τις γειτονιές περισσότερο ανθρώπινες και να δημιουργήσουμε συνθήκες αλληλεγγύης και όχι να σχεδιάζουμε πράσινους, γυάλινους, αποστειρωμένους κόσμους  περιορισμένης και διαβαθμισμένης πρόσβασης, το πράσινο να μην είναι lifestyle, ελίτ, αλλά να είναι δικαίωμα για όλους τους κατοίκους».

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε παράλληλα τη σημασία βιώσιμων μέτρων και έργων που να υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών αναφέροντας χαρακτηριστικά δράσεις, όπως αύξησης του πρασίνου, ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές και ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών σημείωσε: «Συζητάμε σε μία νέα συνθήκη, ένα ολόκληρο οικοσύστημα είναι συνδεδεμένο, συσκευές, σπίτια, αυτοκίνητο. Πλέον και οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Τα νέα παιδιά είναι σχεδόν συνέχεια συνδεδεμένα με το διαδίκτυο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ψηφιοποίηση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στόχος. Ψηφιοποιούμε για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα».

3.11.2023