0 Θαν. Πλεύρη βλέπει έκπτωση της πολιτικής της ΝΔ με την τροπολογία. Δεν είναι καθόλου «έκπτωση» του απαντά ο Αδ. Γεωργιάδης

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία» για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, με την οποία μειώνεται στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια παραμονής σε μετανάστες. Παρά το τελεσίγραφο από το Μέγαρο Μαξίμου δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη πως θα τεθεί κομματική πειθαρχία στην τροπολογία Καιρίδη για όλους τους βουλευτές εκτός Σαμαρά, τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος εξαπέλυσε πυρά – περιορισμένης εμβέλειας – στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Καιρίδη στηλιτεύοντας την σπουδή του να καταθέσει την εν λόγω τροπολογία, την οποία χαρακτήρισε ως έκπτωση στην μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως είναι «σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά», και διεμήνυσε πως αν δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο ίδιος θα καταψήφιζε την τροπολογία. Είπε μάλιστα: «Όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης  υποστήριξε: «Πρώτα απ΄όλα η ΝΔ και εξελέγη και υλοποιεί μια σκληρή και δίκαια μεταναστευτική πολιτική» και συνέχισε: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπό αυτή την έννοια δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, για οποιοδήποτε λόγο  έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και με όρους που αφορούν συγκεκριμένο κόσμο για συγκεκριμένη περίοδο,  όπως στην τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομετανάστες».

Σε αυτό το σημείο, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο σωστός όρος είναι «παράτυπος μετανάστης», με τον κ. Πλεύρη να απαντά: «Ο όρος είναι παράνομος μετανάστης. Ο κ. Καιρίδης αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον όρο παράτυπος μετανάστης».

Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, «έχει γίνει ένα λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, ενδεχομένως να προτείναμε λύσεις. Επέλεξε δυστυχώς ο κ. υπουργός να καταθέσει μια τροπολογία και να ενημερωθούμε οι βουλευτές της ΝΔ, από τα ΜΜΕ».

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν ξέρω αν έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου ( η βιαστική κατάθεση της τροπολογίας) και ότι «Δεν συμμερίζομαι την επιχειρηματολογία ούτε του Άδωνι ούτε του Καιρίδη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει».

Αδ. Γεωργιάδης: Λάθος η δήλωση Πλεύρη

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στον βουλευτή Θ. Πλεύρη σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά είπε πως «η τροπολογία δεν είναι καθόλου ‘’έκπτωση’’ και δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά, αντιθέτως πιστεύω ότι είναι πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική τροπολογία τηρουμένων των συνθηκών που ισχύουν σε όλο τον περίγυρό μας».

«Τη δήλωση του Θ. Πλεύρη, όπως ετέθη το πρωί, τη θεωρώ λάθος» σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

18.12.2023